16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGhinionul lui Huidu

Ghinionul lui Huidu

Şerban Huidu a fost implicat într-un accident de circulaţie cu două victime. Acesta a fost modelul de titlu care a dominat presa, imediat după ce realizatorul TV a intrat pe contrasens într-o curbă, într-o zonă cu viteza limitată la 30 de kilometri pe oră, şi s-a izbit cu SUV-ul atât de puternic de un Logan, încât l-a răsturnat pe acesta de câteva ori.
Numărul morţilor a ajuns la trei, iar restul persoanelor implicate au fost rănite. Şi, totuşi, puţine au fost ştirile care să aibă un titlu real: „Şerban Huidu este responsabil pentru moartea a trei persoane“; că doar el era la volan, şi nu altcineva. Invitaţii posturilor de ştiri, chemaţi acolo ca să contemple şi să comenteze acest tragic accident cu deontologia lor artistică, jurnalistică şi prietenească, au adus deseori în discuţie motivul ghinionului sau al blestemului.
Care să fie ghinionul lui Huidu în acest caz? Antecedentele familiei sale în ceea ce priveşte accidentele? Propriul accident suferit în iarna anului trecut, care l-a marcat pe viaţă cu un traumatism cranio-cerebral? Dar blestemele? Cine l-a blestemat? Oana Zăvoranu, Mircea Badea sau cohorta de „internauţi“ care a format o armată împotriva lui, în perioada în care acesta se războia direct cu realizatorul emisiunii „În gura presei“? Puţin probabil.
Cât de blestemat să fie un om care, la mai puţin de un an de la ieşirea dintr-o comă indusă, se urcă la volanul unei maşini cu o siguranţă naturală, împreună cu nevasta, copiii lui şi bona lor? Câte tone de ghinion să aibă un om care nu-şi conştientizează starea în momentul în care decide să bage cheile în contactul unei maşini? Nici una.
Compătimirea stării lui Şerban Huidu şi-a avut rostul în momentele în care acesta a suferit accidentul de schi din Austria. Toată lumea a înţeles-o perfect şi a aplaudat o reacţie atât de sensibilă din partea tuturor. Atunci a fost vorba de o solidaritate umană, o solidaritate perfect normală pentru un asemenea accident. În acele momente, chiar şi cei mai mari duşmani ai lui Şerban Huidu şi-au depus armele şi au găsit o rază de bunătate în sufletele lor.
Dar acum, ce rost îşi mai are compătimirea? Ce rost îşi mai are acest ghinion care, se pare, este eminamente necesar ori de câte ori se întâmplă aşa ceva unei persoane publice? Nu aduce decât dezgust din partea majorităţii care priveşte la televizor, citeşte ziarul sau ascultă un post de radio. Pentru că un ghinion apare atunci când un biet om n-a greşit cu nimic şi, totuşi, a fost pedepsit de soartă. Pentru că nu se mai numeşte „ghinion“ atunci când un om matur – care are traume fizice şi psihice pe viaţă de la un accident îngrozitor – decide să se urce la volan cu familia lui şi să facă gesturi necugetate în trafic, accentuate de condiţiile climatice nefavorabile.
Precedentul acestui ghinion a fost deja creat, dacă ne gândim la vara lui 2004. Atunci, dintr-o familie de patru persoane aflată într-o Dacia Nova, soţia lui Adrian Păunescu a reuşit să cruţe numai viaţa uneia dintre fetiţe, aflată pe bancheta din spate. Pentru că i-a cruţat viaţa, a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare, pe care a reuşit – ironic – să o ocolească, spre deosebire de autoturismul pe care l-a lovit în plin. Dacă jurnaliştii, dacă prietenii apropiaţi şi familia lui Şerban Huidu spun că acesta este un ghinion nenorocit care îl paşte obsesiv, un blestem crunt al sorţii sau al duşmanilor, să vedem ce vor spune instanţele judecătoreşti. Oare şi marile capete hotărâtoare ale dreptăţii româneşti vor empatiza cu cei amintiţi mai sus? Se va rosti verdictul „Şerban Huidu a fost blestemat. A fost doar ghinionist şi este declarat nevinovat“, după care bătaia ciocănelului va decide că viaţa merge mai departe?
Noi suntem atât de blestemaţi încât nu mai suntem capabili să tratăm cu discernământ un caz concret de culpă. Avem atâta ghinion încât lăsăm oamenii să se urce iresponsabil la volan, fără un act medical care să interzică această activitate. Într-o ţară superstiţioasă, în care 40.000 de oameni se bat pentru sărutarea rămăşiţelor Sfintei Parascheva, pentru 65.000 de sarmale, 500 de litri de vin şi 300 de litri de bere, e foarte posibil ca acesta să fie răspunsul la tragicul accident de duminică. Este clar: Huidu are ghinion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

127 COMENTARII