11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCuloarea banilor... publici

Culoarea banilor… publici

„De câte ori îl întrebi unde a fost se uită pe pereţi? Schimbă măcar o culoare“, spune o reclamă outdoor a unui retailer pentru materiale de construcţii. Schimbaţi câteva cuvinte şi aveţi imaginea actuală a modului în care este gestionată economia românească.
Nu cu multă vreme în urmă, guvernatorul BNR afirma că „economia a funcţionat bine în 2004-2005, cu cheltuieli de 5% din PIB pentru salariile funcţionarilor publici. Când, în 2009, a ajuns la 9% din PIB, a apărut o problemă. (…) E bine că s-a oprit pentru că altfel se putea ajunge la 12% din PIB. Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB va fi dureroasă“.
A devenit dl Isărescu un optimist? Să sperăm că aşa este, dar cum va reuşi actualul guvern să realizeze acest deziderat, fără a declanşa un val de proteste sociale, pe lângă cele sindicale, care oricum erau anticipate, măcar pentru ca liderii sindicatelor să arate că fac ceva, nu doar îşi dau pantalonii jos.
De aceea, îi doresc d-lui Boc să realizeze scăderea cheltuielilor bugetare, care ar avea un efect benefic asupra economiei, prin creşterea investiţiilor făcute de stat. Însă, surpriză! Surse din guvern anunţă creşterea cheltuielilor cu salariile din sănătate şi învăţământ.
Ajungem astfel la declaraţiile de acum câteva săptămâni ale preşedintelui Băsescu referitoare la necesitatea unui nou împrumut de pe pieţele financiare internaţionale, care să se adauge la acela realizat joia trecută.
Numai că există o mică problemă. Este greu de crezut că România se va putea împrumuta la costuri mai reduse decât cele de săptămâna trecută, de 5,17%/an, având în vedere că Fitch a atribuit calificativul „BB+“, prima treaptă din categoria fără recomandare de investiţii (junk), agenţia de rating estimând că datoria publică, inclusiv cea garantată public, se va ridica la 33% din PIB la finalul anului, de la 21,8% la sfârşitul lui 2008.
Iar veştile proaste continuă să vină cu repeziciune. Cei de la Capital Economics văd o creştere economică a României de 0,5% în acest an şi de 1,5% în cel viitor, şomajul urmând să urce la 10%, ceea ce va crea o presiune în plus asupra bugetului de asigurări sociale. La rândul ei, o analiză realizată de Reuters consideră că actuala criză din Grecia ar putea submina şi investiţiile din alte state est-europene, cele mai expuse fiind România şi Bulgaria.
Nici informaţiile de pe plan extern nu sunt mai bune, având în vedere că Banca Centrală a Japoniei a dublat valoarea programului de creditare pentru bănci, majorând facilitatea de creditare pe trei luni la 20.000 de miliarde de yeni (222 de miliarde de dolari), semn că relansarea economiei nipone mai are ceva de aşteptat. Iar o analiză a celor de la The New York Times consideră că în 2012 va veni sfârşitul lumii financiare, având în vedere că atunci vor ajunge la scadenţă datoriile „junk“ emise de corporaţii, autorităţile locale şi guvernul federal în perioada boomului economic american, în valoare de 700 de miliarde de dolari, care se vor transforma într-o avalanşă pe toate pieţele financiare.
Acestea sunt probabil motivele pentru care guvernatorul BNR consideră că România are nevoie în prezent, în primul rând, de dezbateri serioase pe teme economice şi financiare, afirmând că „se practică un fel de sport naţional, de ghiceală, cât va fi creşterea economică, inflaţia. Este extrem de important ca discuţiile pe aceste teme să fie serioase“.
Există curajul de a schimba mentalitatea politicienilor noştri, de orice culoare politică sunt ei?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII