17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiEroi versus demoni

Eroi versus demoni

Iarna 2009 – 2010 a fost declarată de către oficialităţi ca fiind o iarnă deosebit de grea, o iarnă catastrofală. Politicienii aflaţi la guvernare au reuşit performanţa de a da verdicte politice asupra situaţiei meteo a ţării. I-am întrebat pe cei de vârstă mai înaintată, părinţi, bunici, dacă această iarnă este chiar atât de grea, cum spun oficialii. Mi s-a răspuns că iarna de acum nu este cu nimic diferită de iernile de altădată. „Sunteţi voi mai sensibili, maică!“, mi-a zis, zâmbind cu milă, o bătrânică bolnavă, venită pentru rugăciune în capela spitalului unde slujesc. „Păi, am avut ierni când făceam tunel de la mine de la poartă până la fântâna din capătul uliţei. Nu ne plângeam. Ne scotea primarul să dăm la lopată, da’ ieşeam şi noi, că doar nu era să rămânem troieniţi!“.
Cele două luni de viscol, ninsoare şi ger au fost pentru mine prilej de revelaţie. Această iarnă mi-a adus o bucurie aparte în suflet. Am redescoperit eroismul românului de rând, românului anonim. Militarii, jandarmii, pompierii, personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, personalul medical al SMURD, al serviciului de ambulanţă şi al unităţilor de primiri urgenţe formează o adevărată armată loială acestui popor. Dotările tehnice folosite sunt precare. Elicopterele MAI sunt foste „vedete“ sovietice, al căror loc ar fi mai degrabă într-un muzeu al aviaţiei şi nu în lupta cu viscolul. Ambulanţele şi autoutilitarele pompierilor sunt deja „obosite“, fiind utilizate mult peste norma de ore prevăzută în cartea tehnică. Unităţile de primiri urgenţe duc lipsă de instrumentar medical şi de medicamente, iar personalul medical este insuficient. „Reformele“ postdecembriste şi licitaţiile măsluite făcute de blestematul şir de miniştri, directori, inspectori şi manageri numiţi politic au provocat această situaţie inacceptabilă pentru o ţară europeană.
Totuşi, în ciuda dificultăţilor, semenii noştri în uniforme de jandarm, militar, pompier sau medic şi-au făcut datoria. Au salvat de la îngheţ şi de la moarte bătrâni, copii, bolnavi, femei gravide, au înfruntat iarna şi au reuşit să învingă. Le mulţumim pentru curajul lor, le mulţumim că ne-au dovedit că poporul nostru are încă şansa de a renaşte. Le mulţumim că ne-au arătat că în ţara asta există şi oameni frumoşi, oameni adevăraţi, nu numai politicieni ipocriţi, oameni de afaceri mafioţi sau beizadele ajunse prin Europarlament.
 Iarna 2009 – 2010 este şi o iarnă a politicienilor, ca întotdeauna. Ştim bine că, atunci când ţara este afectată de inundaţii, de ninsori abundente sau de secetă, politicienii ies la ronţăit. Ronţăit de fonduri pentru „rezolvarea“ situaţiilor de urgenţă cu ajutorul firmelor „agreate“ care primesc contracte grase pe bani publici. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat cu seninătate, acum câteva zile, la Senat, că sumele pe care ministerul le va plăti pentru acţiunile de deszăpezire se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro. Unde este efectul cheltuirii acestor bani? Am avut cumva şosele şi autostrăzi curate, fără pic de zăpadă şi pe care s-a circulat fără probleme? Nu cred! Cum s-au încheiat contractele şi cu ce fel de firme? Au fost selecţionate firme serioase, care au dotările necesare şi personal suficient pentru a acţiona corespunzător pentru deszăpezire? Iarăşi, nu cred!
Cred însă că ar fi foarte interesant să aflăm cu ce firme s-au încheiat contractele pentru deszăpezirea ţării, atât de către Ministerul Transporturilor, cât şi de primăriile din Bucureşti şi din municipiile ţării. În multe situaţii, de-a lungul anilor, presa a dezvăluit că s-au încheiat contracte fie cu firme abia înfiinţate, cu sediul într-o garsonieră de bloc, fie cu firme care nu aveau capacitatea reală de a executa lucrările din contract. Altfel spus, au fost promovate firme de păpat bani de la bugetul public. Politicianul român este acel individ care se roagă „Dă, Doamne, vreme rea!“, pentru că din orice dezastru natural el face un pretext pentru a cheltui banii publici în aşa fel încât să-şi umple buzunarul.
Să-i uităm pe politicieni, cu speranţa că instituţii precum Parchetul şi DNA se vor autosesiza, şi să le mulţumim pentru curaj şi loialitate eroilor noştri, militarii, jandarmii, pompierii şi personalul medical, care luptă cu iarna şi cu vremurile urâte pe care le trăim. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII