11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRomânia vadimistă: teoria conspiraţiei a învins bunul-simţ

România vadimistă: teoria conspiraţiei a învins bunul-simţ

 În primul tur au votat 9.946.748 de cetăţeni. S-au înregistrat 227.446 de voturi invalide. În al doilea tur au votat 10.620.116 de cetăţeni. Au fost 138.476 de voturi invalide. N-am avut contestaţii în primul tur din partea PSD şi PNL. Pe logica lor, voturile invalide din primul tur, fiind mai multe la o prezenţă mai mică, ar fi trebuit contestate mai abitir decât cele din turul doi, mai puţine, la o prezenţă mai mare. Reaua-credinţă a celor două partide sare în ochi. În primul tur, Antonescu şi Geoană obţinuseră scoruri bune, au prins aripi, iar contestarea rezultatelor nu folosea nimănui. În turul doi, au preluat integral teoria conspiraţiei de la Vadim Tudor. Cu ce scop?
Mai există o diferenţă de tactică între primul şi al doilea tur. Atunci, PNL, PSD, ajutate de televiziunile de ştiri, urlau preventiv în ziua votului că se fură alegerile. Vi-l amintiţi pe Nistorescu, reporterul frenetic, cum alerga la primul tur pe coclauri după hoţii de voturi? În caz de scoruri slabe şi diferenţe mari faţă de Traian Băsescu, Alianţa-Anti ar fi amplificat la fel de asurzitor ca astăzi teoria fraudei, după aflarea rezultatelor de la turul I. Însă au îngropat-o brusc, a doua zi, când aritmetica electorală arăta că Mircea Geoană are şanse bune să-l bată pe Traian Băsescu în turul doi. PNL şi PSD nu aveau atunci nici un interes să-şi anuleze scorul relativ bun contestând corectitudinea procesului electoral la turul I.
În schimb, în turul doi s-a întâmplat invers. În duminica votului, televiziunile de ştiri s-au liniştit subit. Ca din senin, a dispărut suspiciunea generalizată că se fură alegerile. ONG-urile, vigilente în primul tur, au leşinat subit în turul doi. Duminică, în ziua alegerilor, dl Pârvulescu combătea la televizor cot la cot cu Vadim Tudor şi Victor Ciorbea şi nu mai vedea cum Antena 3 cade dintr-o ilegalitate în alta. Contestaţiile au început să curgă abia după ce Mircea Geoană şi-a încheiat scurtul mandat nocturn de preşedinte. Voturile invalide, mult mai puţine decât în primul tur, au devenit brusc suspecte.
V-aş mai aduce în vedere câteva distonanţe. După turul 1, Cristian Tudor Popescu l-a comparat pe Crin Antonescu cu Vadim Tudor pe bună dreptate, pentru că vântura pe la televizor teoria conspiraţiei la fel de iresponsabil ca liderul PRM. Cum i-ar mai spune astăzi Crinului galben? Crinul negru? În 2004, acelaşi CTP îl declara public irespon-sabil pe Traian Băsescu pe motiv că denunţă fraudarea alegerilor şi că, lansând astfel de acuzaţii grave şi ne-probate, face praf imaginea României în exterior.
De precizat totuşi că Băsescu acuza fraudarea alegerilor în 2004 în ziua votului, când PSD declanşase acţiunea Autobuzul. La turul 1 din 2004, Băsescu avusese şi el o problemă cu voturile nule. Sesizase şi el la BEC că, în timpul numărătorii, voturile invalide scădeau, în loc să crească. Probabil că şi el ar fi făcut-o dacă pierdea în faţa lui Adrian Năstase, terenul era deja pregătit.
Dar, dacă Băsescu era iresponsabil în 2004, când existau totuşi indicii mai clare că PSD desfăşura o operaţiune masivă de fraudare a votului, astăzi, când două partide dintr-o ţară UE acuză fraude masive la vot, deşi raportul OSCE vorbeşte cel mult de mici nereguli, ce epitete ar lipi CTP de fruntea liderilor PSD şi PNL? Au preluat toată retorica vadimistă despre fraudarea alegerilor, cu Servicii Secrete, conspiraţii, softuri-uri trucate etc? Iresponsabilitate ar fi prea puţin.
Decizia Curţii Constitu-ţionale prelungeşte criza politică, iar renumărarea voturilor nule, indiferent cine o va face, va prelungi criza, va amplifica suspiciunile şi nu va lămuri nimic. Se vor descoperi, probabil, unul, două sau trei cazuri suspecte în plus, prezentate apocaliptic la TV, dar e greu de crezut că renumărarea voturilor invalide va putea dovedi, aşa cum susţin PSD şi PNL, frauda masivă, de natură să modifice radical rezultatul alegerilor.
Din contestaţie în contestaţie, România se afundă în criză politică, iar imaginea ei în spaţiul UE se face ţăndări. Cei doi lideri – Antonescu şi Geoană -, apostolii împăcării şi proorocii României liniştite, poartă astăzi toată responsabilitatea destabilizării României în plină criză economică, fapt de o gravitate cu consecinţe incalculabile pe termen lung. Provocarea continuă, destabilizarea şi perpetua-rea crizei politice par să fie deja un plan de acţiune pe termen lung al PSD şi PNL. La comandă şi în interesul cui?

de Dan Tapalagă HotNews.ro

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII