10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVorbe şi fapte în Coaliţie

Vorbe şi fapte în Coaliţie

Deşi obişnuită, şedinţa de luni, 11 mai 2009, a Coaliţiei PSD – PD-L a fost pândită de ziare şi televiziuni cu un nesaţ depăşindu-l pe cel cu care sunt pândite, de obicei, căsnicia Monicăi Columbeanu cu Irinel Columbeanu, graviditatea Simonei Pătruleasa şi avatarurile erotice ale unui domn ce s-a făcut remarcat până acum doar prin condiţia de consort al Mihaelei Rădulescu.

Aţâţarea cu care şedinţa Coaliţiei a fost pândită ar putea fi pusă sub semnul unei întrebări şi ea adusă în presa ce-şi zice şi de calitate din lumea tabloidelor cu tarabele pline de sâni şi buci.

Se rupe sau nu Coaliţia de guvernare?

Întrebarea, beneficiind de un dramatism rostuitor de tiraj şi rating, şi-a avut izvorul în câteva fapte petrecute la finele săptămânii trecute.

Sâmbătă seară, invitat la una dintre numeroasele măcinări de cuvinte de la Realitatea TV, liderul PD-L, Vasile Blaga, s-a răţoit la Mircea Geoană. Mircea Geoană i-a răspuns răţoindu-se, la rându-i, la Traian Băsescu. Colac peste pupăză, oficiosul prezidenţial Evenimentul Zilei a publicat, invocând tradiţionalele surse, un material informativ despre un soi de ultimatum dat de Emil Boc unor miniştri PSD. Fără a sesiza absurdul situaţiei presupuse – Emil Boc dând ultimatumuri! -, miniştrii PSD s-au grăbit să dezmintă ipoteza.

Spre bosumflarea fătucilor şi guguştiucilor din presă, la finele şedinţei, Dan Nica, lider PSD, vicepremier şi, mai ales, cel desemnat de regulă a vorbi despre relaţiile dintre Coaliţie, a declarat că la reuniune nu s-au abordat aşa-zisele tensiuni ivite în Coaliţie, deoarece acestea „au fost doar în mass-media“.

Cât despre declaraţiile făcute de Vasile Blaga, Dan Nica le-a înfăţişat drept „o încercare să vadă dacă aveţi simţul umorului“.

Sub puterea dezamăgirii că nu s-a petrecut ceea ce anunţaseră deja ca sigur – ruperea Coaliţiei, fătucile şi guguştiucii au dat fuga la Vasile Blaga. Liderul PD-L a bombănit ceva din care nu s-a prea înţeles nimic, dat fiind că pe Domnia sa nu-l dă afară din casă sclipirea mediatică.

În materie de politică şi cu atât mai mult când e vorba de politică la nivelul Puterii, contează numai şi numai faptele. Din acest punct de vedere, un lucru e sigur:

Că nici vorbă de ruperea Coaliţiei PD-L – PSD.

Ba, mai mult, că Dan Nica şi-a asumat un soi de mandat din afirmaţia că declaraţiile de la finele săptămânii au fost o încercare de a testa dacă presa are sau nu simţul umorului.

Declaraţiile au existat. Au existat, probabil, şi mustrările adresate lui Constantin Niţă pentru declaraţiile privind IMM-urile. Vor fi existat şi unele mustrări făcute de Emil Boc Ecaterinei Andronescu.

Pentru presa noastră aceste întâmplări au fost o punere la încercare a unui simţ.

Nu însă a simţului umorului, dat fiind că acest simţ nu e prioritar în profesia de gazetar, ci a simţului realului.

Simţul realului ar fi trebuit să spună presei noastre că între vorbele şi faptele politicienilor din 2009 ani e o distanţă uriaşă.

Desigur, pe vremea Coaliţiei CDR – PD, vorbele aproape că egalau faptele.

Acum însă ne confruntăm cu o Coaliţie a două partide de sorginte FSN-istă.

Şi FSN-ul a fost, la vremea lui, o maşinărie de vorbe fără nici o legătură cu faptele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII