12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiJurnal de campanie: Despre talpa ţării

Jurnal de campanie: Despre talpa ţării

Sunt încântată şi tristă în acelaşi timp de experienţa pe care o am la talpa ţării. De vreo trei săptămâni am intrat într-o febrilă campanie de informare despre alegerile europarlamentare, despre ce înseamnă valori şi cetăţenie europeană, despre oportunităţile şi blocajele noastre de dezvoltare, despre priorităţile României şi problemele pe care le putem rezolva cu ajutorul UE. Mă întâlnesc cu categorii sociale diferite, ca să-mi pot calibra discursul la interesul lor specific. De la tinerii care merg pentru prima dată la vot, de 18 – 20 de ani, până la agricultorii pensionari. De la cei mai mici antreprenori, până la incubatoarele de afaceri şi platformele de cercetare. Până acum, doar în Transilvania, cu precădere în Sălaj, Alba Iulia şi Târgu Mureş, dar voi continua şi în celelalte regiuni ale ţării. Refuz propaganda inutilă!

Voi face un colaj cu fişe din campania de informare. Până atunci vă spun doar atât: este tristă ţara noastră, românii sunt manipulabili, pe fondul stomacului gol şi al alcoolului sau chiar al lenei de a-l umple cu ceva! Vorbesc despre regiuni ale ţării extrem de sărace, unde am întâlnit familii cu mulţi copii şi părinţi care nu au lucrat niciodată. Unde pământurile nelucrate se întind spre toate zările şi nimeni nu îi somează că au dreptul şi obligaţia de a le cultiva. Vreau să schimbăm câte ceva, chiar dacă mai puţin pentru început. Dar fără dumneavoastră, fără oamenii care ne urmează şi cred în ideile noastre nu vom reuşi niciodată. Capcana ieftină în care pică toţi aceştia ţine de o plasă cu merinde, de o masă socială pe care se înghesuie politicienii noştri să le ofere, de o sticlă de bere în ziua alegerilor şi gata votul! Or, soluţii există, reale, de fond, de perspectivă.

Pentru început, pe acei primari şi consilieri locali cu care am stat de vorbă i-am rugat insistent să activeze Oficiile judeţene de consultanţă agricolă. Soluţia e simplă şi la îndemână. Trebuie doar să ne dorim să îmbunătăţim lucrurile şi să nu îi ţinem pe aceşti oameni captivi în sărăcie, captivi în asistenţă socială şi în statul providenţial, pe scurt, la mila celor aleşi. Un prim motor al schimbării ţine de aceşti consultanţi agricoli, care ar trebui să-şi pună rapid serviciile la îndemâna comunităţilor locale sărace. Terenurile au proprietăţi specifice. Ele trebuie analizate în laborator, după care sfatul consultanţilor să sune aşa: „Dumneavoastră vă recomandăm să creşteţi coacăze! Dumneavoastră vă recomandăm să creşteţi o livadă de pruni! Dumneavoastră o vie! Dumneavoastră măceşe! Dumneavoastră salcâmi şi un stup de albine“ – şi asta, pentru că e nevoie de un efort minimal pentru o producţie bună. Veniturile vor fi obţinute în cel mai eficient şi facil mod posibil. După ce prind gustul pe unicul sau pe cele trei hectare deţinute, vom asista relativ rapid la achiziţionarea a încă cinci sau zece hectare şi iată cum apare mica fermă familială. După care au posibilitatea să aplice la subvenţii alocate pentru agricultură şi la fondurile europene.

Omul sfinţeşte locul, pe drept cuvânt! Am întâlnit şi primari de comune dinamici, care au reuşit să depună proiecte pentru apă, canalizare şi bază sportivă cu finanţare europeană. Am întâlnit oameni inimoşi, care se ocupă benevol de fundaţii pentru copii, pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale şi pentru vârstnicii singuri.

I-am vizitat şi ajutat. Dar fără presă agăţată deă noi. Aduceţi-vă şi dumneavoastră contribuţia la aceste demne acţiuni umane din comunitate. O oră, două, o jumătate de zi din viaţa dumneavoastră merită să o acordaţi celor din jur.

Dacă nu aveţi nici măcar atât timp disponibil, măcar un SMS gol la 858, care virează 2 euro automat către Fundaţia „Inimă de copil“. Un efort atât de mic, pentru nou-născuţii care suferă de malformaţii grave şi nu au posibilitatea să-şi plătească tratamentele scumpe în străinătate. A salva viaţa unui om înseamnă nu doar demnitate umană. Pierderea unei vieţi umane echivalează, în medie, cu vreo 300.000 de euro pentru o naţiune – indiferent dacă e sănătos sau cu dizabilităţi (căci antrenează servicii specifice, locuri de muncă etc.) -, spun studiile de profil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII