21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO schizofrenie politicianistă

O schizofrenie politicianistă

Un document trimis de la Bruxelles ne dezvăluie că eurodeputaţii PSD „salută declaraţia socialiştilor europeni“ din 3 martie 2009 privind necesitatea unui „pachet de solidaritate“ pentru statele membre UE din Europa Centrală şi de Est.

Comunicatul ne-a făcut să tresărim niţel.

Din cuprinsul lui, am înţeles că:

1) Partidul Socialiştilor Europeni s-a declarat în favoarea iniţiativei Grupului de la Vişegrad de a cere un ajutor special al UE pentru ţările din Europa Centrală şi de Est lovite de criza mondială.

2) Europarlamentarii PSD nu numai că au semnat declaraţia, dar, mai mult, au ţinut să facă un gest public de solidaritate cu ea.

Din câte se ştie, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles, din 1 martie 2009, şeful statului român nu numai că a refuzat să se solidarizeze cu statele din Europa Centrală şi de Est, dar, mai mult, a denunţat public iniţiativa ca nefiind oportună. În gubernia noastră, nimeni n-a reacţionat la o asemenea poziţie, până acum nedovedită a fi urmarea unei consultări a preşedintelui cu altcineva decât cu sine însuşi.

Punând alături cele două realităţii am simţit nevoia să-mi exprim nedumerirea.

În România, PSD face parte din coaliţia de guvernare cu PD-L, un iarmaroc politic înfiinţat şi condus de Traian Băsescu.

Europarlamentarii PSD sunt membri ai PSD.

Unii, chiar lideri ai acestui partid.

Cum se împacă această situaţie cu poziţia favorabilă adoptată faţă de iniţiativa de la Vişegrad?

Înaintând în lectura do-cumentului, am simţit nevoia să ne facem cruce.

Semnatarii nu se mulţumesc cu ataca-rea indirectă a lui Traian Băsescu prin solidarizarea cu declaraţia socialiştilor europeni.

Ei purced la un atac violent împotriva lui Traian Băsescu, acuzat făţiş de a fi „abandonat interesele româneşti la summit-ul european“, de a fi adoptat o atitudine populistă şi de a fi dovedit incompetenţă.

Împreună cu Traian Băsescu, primeşte un ciomag pe spinare şi PD-L:

„În loc să apere interesele României, creând un front comun cu state în nevoie din Europa Centrală şi de Est, Băsescu a preferat să facă jocul liderilor de dreapta şi al Partidului Popularilor Europeni (PPE). Este bine ca, la alegerile europene din 7 iunie, cetăţenii României să îşi aducă aminte de poziţia preşedintelui Băsescu, susţinut tacit de premierul PD-L, care nu a găsit potrivit nici măcar să se deplaseze la summit-ul UE. A vota PD-L în alegerile europene înseamnă a vota în favoarea partidelor de dreapta, care refuză să acorde ajutor României, în condiţiile de criză economică şi financiară“.

PD-L e însă partener de guvernare al PSD.

Nu ţinem minte ca vreun lider PSD din ţară să fi reacţionat la ceea ce a făcut Traian Băsescu la Bruxelles.

Ne-am amintit, în schimb, că trăim în România, ţara tuturor schizofreniilor.

De ce să mă crucesc în faţa schizofreniei politiciani-ste, precum atacarea lui Traian Băsescu la Bruxelles, în timp ce la Bucureşti e uns cu miere?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

166 COMENTARII