22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCriza de cadre din PSD

Criza de cadre din PSD

După audierea din Comisiile parlamentare reunite pentru Administraţie şi Apărare, Dan Nica a fost votat de parlament ca ministru al administraţiei şi internelor.

Decizia PSD ca Dan Nica să cumuleze funcţia de vicepremier cu cea de ministru a obligat pe Emil Boc să ceară aprobarea parlamentului pentru modificarea structurii guvernului.

Desigur, dată fiind majoritatea zdrobitoare deţinută în parlament de coaliţia PD-L – PSD, votul n-a constituit o problemă.

Asta nu înseamnă însă că nu s-a văzut imediat o realitate: numirea unui vicepremier şi ca ministru a produs o nouă tevatură la nivelul guvernării.

Şi cum responsabil de această tevatură e PSD, la imaginea partidului de partener aiurit al PD-L s-a adăugat o tuşă groasă.

Nu e doar singura pagubă suferită de PSD prin desemnarea lui Dan Nica.

Mai sunt două:

1) Ministerul Administraţiei şi Internelor revine PSD. Dacă partidul ar fi desemnat pe altcineva decât Dan Nica, PSD ar fi rămas cu doi oameni în guvern.

Acum din doi, el a rămas cu unul.

Şi chiar dacă vicepremier în guvernul Boc era o funcţie decorativă, dat fiind că vicepremierul participa la şedinţele guvernului, era important ca PSD să nu piardă un participant.

2) Partidul Social Democrat şi-a făcut o fală din ceea ce s-a numit rezerva de cadre. S-a ajuns chiar ca şi duşmanii PSD să accepte că partidul dispune de o armată de personalităţi aşteptând să fie numite în posturi.

Desemnarea lui Liviu Dragnea a ridicat primul semn de întrebare în privinţa cadrelor de care ar dispune PSD. Liviu Dragnea fusese nu demult ales, prin vot direct, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Dacă n-ar fi demisionat de la minister, Liviu Dragnea ar fi fost obligat să renunţe la şefia consiliului judeţean. Asta ar fi însemnat organizarea de noi alegeri în judeţul Teleorman. Pe lângă risipa de bani, inevitabilă prin organizarea unui scrutin la nici un an de cel anterior, se contura riscul ca Liviu Dragnea şi, prin el, PSD, să piardă şefia judeţului Teleorman.

Evident, mulţi s-au întrebat:

N-avea PSD şi alţi oameni ce puteau fi numiţi miniştri fără a isca riscuri şi tulburări?

După Liviu Dragnea, PSD l-a desemnat pe Dan Nica la interne.

Din lac în puţ!

Nu sunt prea clare motivele acestor numiri de către PSD.

Unii susţin ipoteza unor confruntări dintre diferitele grupări din partid.

Un lucru e însă cert:

Imaginii de formaţiune izvorâtoare de brambureală i se adaugă cea – mult mai gravă – de formaţiune în criză acută de cadre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII