14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCriza favorizează stânga

Criza favorizează stânga

Ion Iliescu a ţinut o conferinţă de presă, prilejuită de plecarea sa pentru totdeauna din parlament.

Momentul a fost mult aşteptat de către electoratul PSD. Aşa cum arăta Mircea Geoană la Zig-Zag de pe Antena 3, de duminică, 23 noiembrie 2008, intervenţia preşedintelui de onoare al formaţiunii ar fi trebuit să fie o acţiune spectaculoasă pe ultima sută de metri a campaniei.

N-a fost să fie aşa.

Ion Iliescu a dat citire unui text monoton, plicticos, plesnind de multe formulări prudente.

Soluţionarea crizei economice ridică în toate ţările lumii întrebarea: pe spatele cui se va ieşi din dificultate?

O întrebare firească dacă ne gândim că există posibilitatea ca soluţionarea crizei să fie un pretext de îmbogăţire a deja bogaţilor pe seama bugetului alimentat de milioane de cetăţeni simpli.

Ca autentic om de stânga, Ion Iliescu ar fi trebuit să avertizeze asupra acestui pericol, cerând ca masele sărăcite să nu fie sacrificate pe altarul crizei.

N-a făcut-o.

De ce?

Răspunsul n-are importanţă.

Important e faptul că PSD, formaţiune de stânga, a ratat prilejul de a contracara ofensiva dreptei în materie de ieşire din criză, ofensivă mediatică declanşată de Traian Băsescu.

Ar fi fost nevoie de un asemenea moment şi pentru că domnul preşedinte, asumându-şi ipostaza de purtător de cuvânt al dreptei, a atacat violent soluţiile de stânga.

Dar, chiar dacă Ion Iliescu a eşuat la întrebarea pe cine favorizează electoral Criza, răspunsul nu poate fi decât: PSD.

În vremuri de criză, electoratul se orientează spre stânga. Pentru că doar stânga e credibilă prin măsurile de protecţie socială şi, mai ales, prin intervenţia statului. Criza economică duce automat la adâncirea prăpastiei dintre bogaţi şi săraci, dar, mai ales, la adâncirea conştiinţei săracilor, tot mai mulţi – că unii o duc bine, în timp ce alţii o duc rău. De altfel, aşa cum ne arată istoria, marile crize au dus chiar la victoria ideilor comuniste. În aceste condiţii şi fără să-şi asume tema crizei, PSD poate câştiga din însăşi existenţa crizei.

Cu o singură condiţie. Ca, învingând la scrutin, să nu-şi asume guvernarea.

Pentru că guvernarea înseamnă şi măsuri dure pentru a soluţiona criza.

Asta ar însemna o prăbuşire dezastruoasă în sondaje.

PSD ar trebui astfel să se roage ca Traian Băsescu să se opună venirii la guvernare. Uşor de imaginat ce opoziţie ar face PSD unui guvern impus de Traian Băsescu împotriva voinţei populare exprimate prin vot.

Numai că PSD, din câte-l ştim, nu se simte deloc bine în opoziţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII