Avem Mitropolit!

Autori


Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dăruit Olteniei un nou Mitropolit, pe Înalt Prea Sfinţitul Părinte Irineu. Câteva cuvinte despre viaţa Mitropolitului nostru. S-a născut la 16 noiembrie 1957 în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea, într-o familie în care slujirea lui Dumnezeu este regulă de viaţă. Tatăl său a fost cântăreţ de strană, fraţii îi sunt preoţi şi surorile măicuţe în mânăstire. În anul 1974, la o vârstă foarte tânără, avea abia 17 ani împliniţi, a intrat ca frate la Mânăstirea Frăsinei – un loc de rugăciune şi nevoinţă duhovnicească de înaltă trăire creştină cunoscut şi sub denumirea de „Athosul românesc“. În anul 1980 a absolvit Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, iar în 1983 a depus voturile monahale, primind numele călugăresc de Irineu. Înalt Prea Sfinţitul Irineu este licenţiat în teologie, la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a urmat studii de teologie la Paris, şi a obţinut în anul 1991 titlul de Doctor în Teologie la Institutul „Saint Serge“ din Franţa. În cadrul acestui institut a predat vreme de doi ani Istoria culturii şi civilizaţiei bisericeşti universale. La 6 octombrie 1991 a devenit ierarh al Bisericii, când a fost desemnat de Sfântul Sinod ca Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, cu numele de Irineu Slătineanul. Părintele Irineu a predat cursuri de Teologie morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, precum şi la Facultatea de Teologie din Craiova, al cărei decan este de aproximativ o jumătate de an. A fost preocupat permanent de filantropie, ca expresie a iubirii de semeni, preocupare a cărei materializare o putem afla în aşezământul social pe care l-a construit în comuna Grădinari, prin puterile proprii şi ajutat de câţiva creştini filantropi. Acest aşezământ, de fapt o instituţie de învăţământ numită Colegiul Naţional „Buna Vestire“, va oferi găzduire, ocrotire şi educaţie pentru aproximativ 200 de fete orfane care vor fi aduse aici din întreaga ţară. Aşezământul de la Grădinari este deocamdată şi din păcate unic în ţară…

Înalt Prea Sfinţitul Irineu este cunoscut prin atitudinea sa fermă faţă de necesara respectare a disciplinei monahale. Am fost martor la un cuvânt de învăţătură pe care Părintele Irineu l-a rostit în faţa stareţilor din Oltenia adunaţi la Tismana, cu ocazia unui simpozion. A fost cel dintâi ierarh ortodox pe care l-am auzit mărturisind deschis despre problemele vieţii monahale şi dojenind cu o dreptate îmbrăcată cu iubire creştinească pe cei rânduiţi să conducă obştile monahale din ţinuturile oltene. Părintele Irineu nu a uitat ca ierarh al Bisericii să ducă o viaţa modestă, aproape smerită. L-am văzut cum îşi conduce singur maşina – ani în şir o ponosită Dacie utilitară, iar de la o vreme un automobil ceva mai încăpător şi oarecum mai modern, tocmai util pentru a transporta diferite ustensile şi alte lucruri folositoare şantierului de la Grădinari. Fermitatea mărturisirii, severitatea dojanei, înţelepciunea dialogului şi iubirea de oameni vor fi calităţile cu ajutorul cărora Înalt Prea Sfinţitul Irineu va avea de luptat cu problemele din cuprinsul Mitropoliei Olteniei şi Arhiepiscopiei Craiovei. Slujirea la care este chemat va fi dificilă. Biserica din Oltenia este la răscruce – fie va urma calea spre Lumină pe care Mitropolitul Teofan a încercat să o aşeze, fie se va prăbuşi în întunericul pe care mulţi şi-l doresc pentru că este folositor intereselor lor egoiste şi meschine.

Mitropolitul nostru va avea de luptat înainte de toate cu imobilitatea clerului. Slujirea filantropică este absentă în majoritatea parohiilor din Oltenia, iar preoţii se adaptează cu mare încetineală noului context social-economic, ce ar impune prin efectele sale o prezenţă permanentă a preotului ca filantrop în rândul oamenilor săraci. O atare atitudine a făcut ca filantropia creştină să se enclavizeze în jurul unor centre sociale administrate de Asociaţia „Vasiliada“ şi de Sectorul Social, centre care rezistă în faţa greutăţilor, lipsei de personal şi de fonduri prin eforturile făcute de câţiva dintre membrii asociaţiei şi lucrătorii sectorului. O identică încetineală se resimte şi în pastoraţia tinerilor, în ciuda eforturilor făcute prin intermediul unor iniţiative precum Adunarea Tinerilor Creştini-Ortodocşi din Oltenia sau Grupurile Parohiale de Tineret, încetineală datorată birocratizării acestor iniţiative şi, mai ales, refuzului preoţimii – cu câteva excepţii sub cifra de 10 ca număr – de a da curs unei astfel de activităţi în parohii. În cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei bântuie grupuri de interese formate din preoţi şi mireni care activează în contradicţie cu Învăţătura Bisericii, grupuri – uneori numite oarecum impropriu „clanuri preoţeşti“ – care se înfruntă pentru a controla parohiile bogate din zonă, cu proprietăţile şi veniturile aferente, pentru a accede la diferite funcţii în cadrul structurilor administrative bisericeşti, funcţii care oferă nu neapărat o salarizare atractivă, cât mai ales o poziţie de influenţă în sistem. Un vârf al acestui aisberg îl constituie şi aşa-zisul sindicat al preoţilor din Oltenia, care promovează un mesaj antiierarhi şi schismatic, încălcând Canoanele Bisericii.


Numele de „Irineu“ înseamnă „Aducător de pace“, „Făcător de pace“. Mitropolia Olteniei are nevoie de o pace a slujirii lui Dumnezeu, adică de o pace vie a acţiunii şi nu de pacea întunecată a mormântului. Înalt Prea Sfinţitul Irineu are în ajutorul său pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe Sfinţii Bisericii noastre. Am convingerea că alături de Mitropolitul Irineu, pe drumul către Hristos, se vor regăsi toţi oamenii de bună credinţă ai Olteniei, preoţi, călugări şi mireni. Dumnezeu să ne ajute!Comenteaza acum

8 Comentarii

 1. inger_de_noapte said:

  Omul a fost totusi ucenic la scoala duhovniceasca de la Frasinei. Aceast fapt poate sa reprezinte o circumstanta promitatoare. Se spune ca obstea manastirii Frasinei a fost una dintre putinele comunitati monahale care au reusit sa se apere de infiltrarile securiste si asta datorita practicilor ascetice asemanatoare celor din Muntele Athos. Oricum, chiar daca este sau nu asa, cred ca orice om care incepe o slujire noua are dreptul la prezumtia de nevinovatie. Este adevarat ca Mitropolitul Irineu provine din randul unei caste cu mari probleme morale, dar corect si crestineste este sa-i acordam aceasta prezumtie. Ce va fi, doar Dumnezeu stie, noi, oamenii nu putem decat sa facem supozitii…

 2. doriana popescu said:

  Domnule Seliste, ar trebui sa fiti mai rezervat inainte de a scrie despre convingeri.Filantrop ie, moralitate, pace, sunt cuvinte mari. Poate ca sunteti doar naiv, in cazul acesta va iertam. Daca vezi un om ca vorbeste frumos, nu inseamna ca este extraordinar.Daca ridica asezaminte, nu inseamna ca o face neaparat din filantropie.Ascunse sunt caile de manifestare ale orgoliului, ale dorintei de putere.Nu sunt eu in masura sa judec pe cineva, insa ar trebui sa ne debarasam de ipocrizie si sa nu mai facem atatea temenele inainte de a vedea acitivitatea concreta a unui mitroplolit.Dupa lucrarea minunata a IPS Teofan, lumina va dainui mult timp In Oltenia.Sper sa nu o intunece noul venit.Va dau o sugestie, scrieti un articol despre marile biserici din Craiova unde banii din cutia milei ajung sa fie bauti in baruri de lux de odraslele preotilor.

 3. sofia said:

  BINE ATI VENIT IN OLTENIA , I.P.IRINEU! AM CREDINTA CA VETI MERGE PE CALEA CEA BUNA ASA CUM VA VA CALAUZI BUNUL DUMNEZEU !
  CAT DESPRE ASPRIMEA CU CARE SUNT JUDECATE FETELE BISERICESTI SI ENORIASII OLTENI – CONSIDER CA ESTE NEDREPT. DM. CARE SCRIE ARTICOLUL- SA-MI FIE CU IERTARE, CRED CA NU PREA INTRA IN BISERICA ; AR VEDEA CA ELE SUNT NEINCAPATOARE IAR IERARHII NOSTRI ISI FAC DATORIA. EXCEPTIILE INTARESC REGULA : PREOTII DE LA NOI, AU HAR SI-SI ONOREAZA CU CINSTE MENIREA.

 4. inger_de_noapte said:

  Asa e, sunt si preoti cumsecade… Insa nu prea se vad, ii acopera mizeria celor care fac sindicate popesti, se tin de afaceri, fac politica si alte prostii. Din pacate astia sunt vizibili, popii imorali. Insa, cred ca se va lamuri si singur noul mitropolit, ca oricum e din zona si le stie bine metehnele. Sa vedem daca ii va “pacifica”… Dumnezeu cu mila!

 5. Nemesis said:

  Pentru cei care se indoiesc inca de noul mitropolit le pot spune cu mana pe inima ca se inseala. Ne-a parasit Teofan (pe care il consideram un pas mare dupa Nestor) dar nu regret acest lucru. L-am cunoscut personal pe Irineu si pot spune ca este cu adevarat un om deosebit, si nu afirm acest lucru ca sa ma aflu in treaba, in general sunt satul de hotiile si smecheriile de zi cu zi ale preotilor. Cred ca ziua in care a fost numit acest mitropolit este un moment de bucurie pentru toti din Oltenia. De calitatile sale se vor convinge mai tarziu toti oamenii, nu conteaza cat de creduli sau indiferenti.

 6. eu said:

  Mitropolitul Irineu un slujitor al Domnului deosebit carea lucrat foarte mult in social

 7. MARIUS said:

  irineu suna cam gay nu? da o fi si asta ca ala de la tv sado-maso ca am auzit ca asa st toti popici astia !!!! si ar trebiu sa scrieti despre copi popicilor de se plimba numai cu masini de fite si st plini de bani ca de ii ia taso din biserica !!! a ma scuzati nu ii ia ii primeste de la Domnul din mila !!! sunt niste mincinosi toti popici !! Biserica e singura institutie care nu produce nimik doar consuma din bani statului adik ai cetatenilor!! am o cunostinta popa si cand ma intalnesc cu el il intreb: -parinte ceva malai ceva chesh vreo mortaciune ceva??? si el imi raspunde dupa caz:-fiule din pacate nimik!!!nici o mortaciune!!!da ma rog st niste sfinti parinti !!si nimeni nu are dreptul sa ii judece dect DUMNEZEU!!

 8. Freelancer said:

  Ramane de vazut daca noul mitropolit va reusi sa ramana smerit si daca nu se va lasa corupt de putere. Este interesant de urmarit cum va reusi sa potoleasca preotii sindicalisti, dar si cum va reusi sa risipeasca marea gasca din structurile administrative ale mitropoliei, gasca formata dintr-o mare increngatura de preoti si mireni, pastorita de un “mai mare” al locului si care controleaza cam tot ce misca in zona. Ii urez succes mitropolitului Irineu, desi am mari indoieli ca va reusi.

Alte stiri

25 aprilie 2018

Gorj: Tânăr agresat în faţa bisericii din Mătăsari

Un tânăr, de 20 de ani, din comuna gorjeană Dragoteşti, a fost agresat ieri de un bărbat, de 47 de ani, din Mătăsari, în timpul unui conflict spontan izbucnit în faţa Catedralei Ortodoxe Mătăsari. Totodată, persoana vătămată a prezentat un
17 martie 2018

Calendarul cu sfinți, astăzi 17 martie 2018

Astăzi, biserica ortodoxă îl sărbătorește pe sfântul Alexie. Acesta a fost singurul copil al dregatorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemurii și a vieții veșnice. Toate bunatățile pamântești i se ...

Sumarul ediției de miercuri, 9 iulie 2008

Actualitate

» Apă bună de scăldat la Calafat
» FOTBAL: SLAVEN BELUPO – UNIVERSITATEA CRAIOVA 0-0
» Echipa feminină de spadă a României a devenit campioană europeană

Local

» Poluare cu motorină pe Dunăre
» Minerii au pichetat prefectura
» A doborât un stâlp pe o maşină parcată
» Şapte victime în urma răsturnării unui microbuz
» Tăbăcesc pe Tabaci
» Se păstrează ierarhia liceelor după rezultatele de la bac
» Scurte ştiri
» Colecţionarii de dosare penale se bat pentru locurile de deputaţi şi senatori
» Incendiu lichidat
» Serviciu telefonic de permanenţă, la ITM
» Irineu Slătineanul, Mitropolitul Olteniei
» I-au luat parafa arhitectei!
» Bilete de odihnă provenite din suplimentări
» Codul de bune practici, apreciat de Consiliul Concurenţei
» Staţiunile vâlcene, în atenţia OJPC
» „Tăriceanu şi ai lui să se ducă pe pustii…“

Gorj

» Doar 0,5% din suprafaţa agricolă a Gorjului este irigată
» Banii din bugetul local, cheltuiţi uşor
» Aerul din saloane, sufocant pentru pacienţi
» Scurte stiri
» Fraudă la examenul de bac, în Gorj

Sport

» Scurte ştiri
» Românii, achiziţii de valoare la Groznâi
» Adrian Mutu nu pleacă de la Fiorentina
» CF Chimia are amical cu Modelu
» Eugen Piţurcă vrea promovarea cu Gaz Metan CFR Craiova
» „Magiun“ a vrut jucători, nu bani
» Energia Rovinari rămâne pe orbita gorjenilor
» Bătuţi şi de Top Oss
» Bute îşi apără titlul în octombrie, la Montreal
» Santana şi-a îndeplinit un vis
» BC Vâlcea se poate desfiinţa
» Raluca Olaru, învinsă la Budapesta
» Victorie contra Rusiei la polo
» Nadal nu merge la Stuttgart
» Mosley a negat orgia nazistă
» Croatul Ivica Rimanic, noul antrenor al Oltchimului
» Tenismenele de la CSSU, aproape de podium
» Achiziţiile lui Toacsen, la înălţime

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» O legendă renaşte – Ford Focus RS

Sanatate

» CE alocă bani pentru fructe şi legume în şcoli

Magazin

» Tort brazilian
» Fatsia Aralia, o plantă cu viaţă lungă
» LaPerm – pisica gentilă şi afectuoasă
» Cum realizăm un decor răcoros

Opinii

» Avem Mitropolit!

Top