3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMetamorfoza Universităţii

Metamorfoza Universităţii

Euforie generală în vara anului 2007, start fulminant al Universităţii în ediţia 2007/2008 (4-0 cu Farul), iarăşi declaraţii spumoase („Ne batem la titlu“). Cam aşa a început sezonul fotbalistic 2007/2008 pentru Craiova. Numai că visurile proprietarului brandului Universitatea şi ovaţiile celor din anturajul lui restrâns s-au stins începând cu etapa a II-a a campionatului, echipa olteană având o cădere liberă şi ajungând pe poziţii retrogradabile. S-au schimbat antrenori, atotştiutorul patron a acuzat pregătirea din vara anului 2007, s-a invocat divinitatea, dar degeaba: potenţiala participantă în cupele europene ajunsese ciuca bătăilor.
Jucătorii erau cu moralul la pământ, mai ales că în vestiar nu era o atmosferă roz. Nici nu avea cum să fie: Ştiinţa se afla într-o situaţie similară cu cea din turul campionatului negru 2004/2005, patronul tuna şi fulgera, antrenorii păreau timoraţi şi depăşiţi de situaţia critică, iar suporterii nu înţelegeau ce se petrece la echipă. Povestea este destul de simplă; când intri într-o vrie din asta oltenească şi pierzi meciuri unul după altul, cu greu poţi ieşi din necaz. S-a întâmplat şi la case mai mari… Atletico Madrid a câştigat eventul în 1996, dar peste patru ani a intrat într-o pasă neagră şi a retrogradat (în 2000) din Primera Division!
Cum la omul sărac nici boii nu trag, aşa s-a întâmplat şi la Universitatea, spre sfârşitul anului 2007: o decizie definitivă a TAS a făcut ca planurile „măreţe“ de transferuri ale finanţatorului să rămână la stadiul de aburit suporterii, de intenţii. Paradoxal, acest embargo în privinţa transferurilor a făcut, într-un fel, bine jucătorilor tineri ai Universităţii.
A urmat returul 2008, de fapt, doar 15 etape din retur. Oltenii au mers bine în anul 2008 cu o nouă bancă tehnică, fiind aduşi doi italieni în staff: principalul Nicolo Napoli (trecător pe la Craiova şi în 2004) şi Urbano Lega (preparator fizic, fost şi la FC Naţional, cu Landi principal). Italienii au făcut o pregătire a la Coverciano şi, în returul 2008, s-a produs metamorfoza Craiovei. Oltenii şi-au revenit, şi-au surprins aproape toţi adversarii, obţinând rezultate bune, clasându-se în final pe locul IX. Au fost şi paşi greşiţi, unii consideraţi falşi, dar nu mai contează… A ieşit în evidenţă această nouă stea a Ştiinţei, Florin Costea, acum curtat de multe echipe titrate. El a marcat numai în acest miniretur 2008 zece goluri (în 13 meciuri jucate).
În concluzie: acest loc IX nu este unul care să satisfacă Universitatea Craiova. Este însă explicabil având în vedere turul negru, embargoul impus de TAS în 2007 şi tinereţea lotului.
Un sfat pentru viitorul sezon, deşi cei aflaţi în capu’ trebii la club nu ascultă de nimeni: consultaţi-vă în toate problemele de fotbal cu Ilie Balaci şi mai uşor cu declaraţiile sforăitoare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU