10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDeci, până la urmă erau bani de pensii?

Deci, până la urmă erau bani de pensii?

Guvernul a hotărât să trimită o delegaţie care să convingă ţările occidentale şi investitorii străini că economia României este solidă. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că „această echipă va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinţe internaţionale. Va promova interesul României“.
Păi, exact aici este problema, după părerea mea: credibilitatea transmiţătorului acestui mesaj este aproape de zero. Dacă delegaţia României va fi tot atât de credibilă ca Varujan Vosganian, mai bine îi ţinem acasă şi economisim banii de avioane.
Guvernul se face că nu înţelege că îngrijorarea investitorilor vine tocmai din politicile proaste, iresponsabile şi populiste ale… guvernului. Vi-l amintiţi pe acelaşi domn Vosganian când cu scandalul pensiilor? Un cor de analişti (inclusiv actualul europarlamentar liberal Daniel Dăianu) a spus că este riscant şi că dă peste cap bugetul oricum suprasolicitat al fondului de pensii. Cum după analişti şi preşedintele Băsescu a spus că nu este clar de unde se asigură fondurile, Antena 3 a crezut că e cazul să facă dreptate, aşa că l-a invitat mai multe seri la rând pe Vosganian. Înarmat cu o cariocă neagră, ministrul a demonstrat că sunt fonduri şi că numai răuvoitorii, interesaţii politici şi, în general, oamenii fără suflet ar spune contrariul. Acum, acelaşi Vosganian spune că, de fapt, banii se iau de la bugetul de stat şi se transferă la fondul de pensii. 1,5 miliarde de euro în 2009. Adică exact cât spunea o estimare oficială făcută de departamentul economic al preşedinţiei că ar fi deficitul bugetului de pensii dacă se aproba legea PNL – PSD (am publicat aceste date la vremea respectivă într-un editorial din Adevărul). Deci, până la urmă, tot la aceleaşi cifre s-a ajuns: bugetul de pensii nu este de plastilină, aşa cum părea pe tabla de la Antena 3. Ministrul de finanţe se joacă însă cu miliardele de euro de parcă ar fi răţuşte de plastic în cadă. Şi, în acelaşi timp, vrea să fie credibil când spune că deficitul bugetar va fi ţinut sub control în 2008 şi 2009, adică doi ani pentru care guvernul a antamat deja sume serioase. Acelaşi guvern care a eşuat în a controla inflaţia rupând cu tradiţia politicilor de control inflaţionist începute de guvernul Isărescu şi continuate de Năstase.  
Ce se întâmplă acum? Investitorii care mizau pe leu se retrag, aşa că moneda naţională scade îngrijorător faţă de euro. Aşteptările sunt pesimiste. Analiştii bancari şi financiari întrebaţi de presă spun în mod repetat că nu cred că acest guvern va respecta ţinta de deficit bugetar. Când aştepţi lucruri proaste de la viitor, tinzi să blochezi investiţiile şi să fii exagerat de prudent. Poate să se jure guvernul pe cele sfinte că economia merge bine, nu va avea nici un efect. E acelaşi guvern care a respins iniţial legea PSD de mărire a pensiilor spunând că nu există fonduri, apoi a acceptat-o, dar a promis că nu va afecta bugetul de stat. Acum anunţă subvenţie de la buget la fondul de pensii. Acelaşi guvern care a promis că va controla inflaţia şi că va limita deficitul bugetar. Ce investitor ar paria pe aşa guvern?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII