16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVotul european ca terapie antistres

Votul european ca terapie antistres

Merită să vă osteniţi să votaţi la alegerile europene de pe 25 noiembrie, după ce chiar oamenii politici au dat impresia că nu merită să le ţinem? Nici măcar viitorii europarlamentari, cu excepţia câtorva fomişti, nu par prea entuziaşti: au doar un an de mandat, iar promisiunile de a fi pe listă şi pentru încă unul – viitor – cine ştie dacă vor fi respectate; au contribuţie financiară proprie la campanie şi indemnizaţie modestă (Strasbourg e foarte scump – singurul motiv pentru care parlamentul e acolo este că francezii ţin cu dinţii să aibă şi ei o capitală europeană).
Pentru partide, mai puţin PD, care se lăfăie în sondaje, alegerile vin înainte să apuce să se redreseze, presupunând că viitorul le mai rezervă asemenea bucurii. Pregătit nu e aproape nimeni, deşi raportez cu mândrie că am cules aproape toate chestionarele pe care le-am distribuit în luna aprilie, în care ceream partidelor să îşi precizeze poziţia faţă de temele principale europene. Pentru prima oară avem o idee cam pe unde se poziţionează formaţiunile noastre politice faţă de subiectele europene, iar unele chiar au adoptat aceste poziţii în şedinţe la vârf, exact aşa cum ar trebui să adopte poziţiile şi faţă de politicile naţionale, dar cum rareori se întâmplă, pentru că de obicei vine fiecare cu un proiect scris de un grup de interese sau un consultant proaspăt absolvent de la „Titu Maiorescu“ pe care îl bagă direct în parlament.
Diferenţele de poziţie nu sunt mari şi câte sunt nu se datorează ideologiei, ci personalităţii celor care au avut misiunea să completeze chestionarele. Liberalii sunt cei mai tehnocraţi şi aplicaţi în acelaşi timp, se vede mâna Departamentului pentru Integrare. Democraţii sunt corecţi şi ambigui, peste tot unde există contradicţii se feresc să le rezolve tranşant. Ungurii sunt cei mai coerenţi, în poziţiile lor nu vezi nici o contradicţie. Severin e ca întotdeauna preocupat să se pună pe el în valoare, nu să aibă o poziţie a partidului, ceea ce complică lucrurile la linia PSD.
Pe linie de Moldova, Marea Neagră sau Balcanii de Vest avem cu adevărat poziţii comune, naţionale – nu se înţelege de ce ne hărţuim pe aceste subiecte mereu. Pe câteva teme mari avem poziţii tipice de noua Europă şi juste, adică vrem o Comisie puternică, arbitru al concurenţei, dar cu taxarea în zona naţională.
Ce încerc să vă spun este că, deşi trag nădejde să organizăm câteva dezbateri pe aceste teme, mai ales ca să afle publicul despre ce e vorba, de fapt, în Europa, nu o să auziţi mari controverse, pentru că nu sunt mari diferenţe între partide. Din acest punct de vedere, puteţi vota toate partidele parlamentare (minus PRM) liniştiţi, că nu vor produce surprize dezagreabile în Parlamentul European. Şi nici acasă, pe teme sensibile. Deşi poziţiile faţă de organizarea administrativă (regiunile României) diferă, linia generală este că se va adopta o poziţie după ce se va vedea care e capacitatea de absorbţie a fondurilor europene în formula actuală, ceea ce e de bun-simţ (excepţie face UDMR). Cum au spus, în general, cam toate partidele vor vota cu familia lor politică din Parlamentul European (puteţi citi în detaliu poziţiile partidelor pe www.sar.org.ro).
Până aici, aveţi probabil impresia că nu prea merită să vă osteniţi. Aş putea invoca onoarea ţărişoarei, deşi nu cred că putem cădea sub 24%, media prezentării la vot pentru primele opt candidate din Est în 2004. Aş putea invoca rolul Parlamentului European, dar am fost întotdeauna de părerea lui Eric Hobsbawm că aceasta e o instituţie redundantă, o grefă nereuşită de democraţie reprezentativă pe un proiect făcut pentru o uniune de state. Recent am văzut că 50 de oameni onorabili din Europa, politicieni şi intelectuali, au semnat un document în care încearcă să întărească rolul Comisiei Europene în politica externă în raport cu Consiliul (care reprezintă direct guvernele statelor membre). Nu vor reuşi, mai ales când apar lideri ca Sarkozy cu poziţii de genul: „Europa sunt eu“ sau suntem noi, câţiva lideri. Europa de azi s-a întors în forţă la ideea unei uniuni de state, cu Consiliul European în poziţia dominantă, Comisia Europeană în poziţie executiv-birocratică şi cu mai puţină iniţiativă ca înainte, iar parlamentul căutând în continuare un electorat comun european care nu există şi ocupându-se între timp cu subiecte simbolice, de la bazele CIA la amprentele digitale înregistrate la frontiera americană. Şi cum în fiecare ţară majoritatea publicului votează în funcţie de subiecte naţionale, singurele care interesează, e greu de susţinut că Parlamentul European e o instituţie care reprezintă opinia publică europeană sau că aceasta măcar ar exista, cu excepţia câtorva teme insignifiante, precum cine a răpit-o pe micuţa Madeleine.
Dacă aşa votează toţi europenii, nu e nici o ruşine să facem şi noi la fel. Mai ales că noi chiar avem motive să penalizăm politicienii pentru politica naţională, mecanism care stă la baza votului european în mai toate ţările din Europa. Avem miniştri pe care îi vedem la ştiri cum iau acasă plicul cu mita. Poziţia unor asemenea politicieni, deloc nişte excepţii, faţă de fondul european social de ajustare la globalizare (despre care puţini ştiu) e mult mai puţin importantă decât poziţia lor faţă de plasa cu caltaboşi. Subiectul nostru european de interes a fost şi a rămas unul singur – distanţa enormă între comportamentul celor care conduc România şi un veritabil comportament european. Oamenii pe care îi vom vota nu vor conta acolo oricum, nu vă faceţi iluzii. Numai dacă PRM face scor şi reuşeşte să susţină numeric grupul extremist din Parlamentul European vom ajunge pe Euronews (la rubrica „Aşa nu!“). Ca atare, să votăm ca să pedepsim ipocrizia şi neruşinarea celor care din ianuarie 2007 au început deja să demanteleze legile trecute în 2006 ca să fim primiţi în Europa. E chiar o plăcere să ai nişte alegeri fără miză, în care să poţi vota numai ca să arăţi că ai ajuns la capătul răbdării.
Aşa că mergeţi la vot! Mai metabolizaţi din adrenalina pe care o strângeţi uitându-vă la televizor în fiecare zi şi aşa scăpaţi de stres. Alegerile europene sunt sănătoase şi din acest motiv le recomand tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS