11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAvioanele discordiei

Avioanele discordiei

Scandalul dintre preşedinte şi guvern tinde să zboare spre ceruri, cel mai recent subiect fiind acela al iniţiativei achiziţionării unor aeronave de lux pentru flota oficială a României. Problema a fost discutată la şedinţa CSAT, de la sfârşitul lunii iunie, iar după ceva timp, în presă au apărut acuzaţii la adresa lui Băsescu, aduse de liberali şi social-democraţi, cum că marinarul vrea să se dedulcească la avioane de lux, deşi acesta a criticat dur mărirea pensiilor, pe motiv că s-ar risipi banii de la bugetul statului.
Băsescu a reacţionat printr-un comunicat de presă, în care arată cu degetul spre Tăriceanu, precizând că iniţiativa a aparţinut guvernului, iar planul de redotare cu aeronave speciale a fost întocmit de Romavia şi avizat de executiv, prin semnătura primului-ministru. Planul de modernizare a companiei Romavia ar fi fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT la propunerea Ministerului Apărării, fiind prezentat şi susţinut de ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, şi de primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele a reacţionat cu severitate şi ironie, în stilul binecunoscut şi cu siguranţă că ţinta a fost nu numai dezvinovăţirea, ci, mai ales, câştigarea unui nou avans în faţa adversarilor politici. Totuşi, observăm că Băsescu nu spune că lui nu-i trebuie avioane de lux şi că refuză înzestrarea cu acestea, aşa cum ne aşteptam de la un paznic aprig al cheltuielilor de la buget. De ce oare?
Replica venită din partea guvernului Tăriceanu a fost moale, din păcate, prea moale. Tăriceanu susţine că demersul de achiziţionare de aeronave pentru compania Romavia poate fi realizat doar dacă vor exista resurse bugetare pe termen lung, însă nu s-a exprimat explicit dacă propunerea de modernizare cu avioane de lux i-a aparţinut sau nu. Comunicatul guvernului arată doar că, potrivit legii de funcţionare a CSAT, orice propunere a ministerelor trebuie să aibă şi avizul primului-ministru şi că acest aviz nu înseamnă şi aprobarea documentului în CSAT. Aburi de la căldură… De ce nu ne spune Tăriceanu în câteva cuvinte clare şi concise: „Nu mie îmi aparţine iniţiativa de a cumpăra avioane de lux şi nici vreunui ministru din guvernul meu, ci Băsescu a cerut asta!“? În situaţia dată, noi ne întrebăm: domnul ministru care a propus achiziţionarea nu este membru în guvernul Tăriceanu II? La solicitarea cui a propus ministrul respectiv achiziţionarea de avioane de lux?
Să nu uităm încă un lucru, anume că în CSAT hotărârile se iau prin consens, altfel spus, prin cârdăşie, în cazul avioanelor de lux. Cine sunt membri în CSAT? Iată componenţa CSAT, aşa, să îi cunoaşteţi şi dumneavoastră: preşedintele Băsescu, în calitate de preşedinte CSAT, primul-ministru Tăriceanu, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, ministrul apărării, ministrul administraţiei şi internelor, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei şi finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.
Pe cine să credem? Pe Băsescu? Nu prea îmi vine, deşi până acum a adus ceva argumente în favoarea sa. Pe Tăriceanu? Iarăşi nu-mi vine, mai ales că a ocolit răspunsul. Fondul problemei nu este însă cine minte. Doar ştim că pentru politicienii români minciuna este a doua natură. Ce este deranjant la acest scandal este faptul că domnilor politicieni le stă mintea la făcut cumpărături de lux. Să fie aşa de necesare aceste aeronave, rezolvă achiziţionarea lor vreo problemă de interes naţional? Nu cumva în spatele acestui scandal se află iarăşi fie un om de afaceri lipsit de scrupule, fie orgoliul nemăsurat al unui politician care a uitat că a fost ales în funcţie pentru a sluji interesul public?
Canicula face victime printre politicienii noştri şi le topeşte minţile. După ce s-au luat de mână şi au cântat în cor „Avion cu motor, ia-mă şi pe mine-n zbor!“, mult stimabilii şi prea onorabilii politicieni îşi dau în cap cu aripi de avion şi ne fac nouă viaţa şi mai greu de suportat. De parcă nu era de ajuns căldura asta de infern. Zburaţi, tovarăşi politicieni, zburaţi, eventual cât mai departe de noi… şi rămâneţi acolo!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU