22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPNL a fugit din stradă

PNL a fugit din stradă

România trece prin cea mai importantă încleştare politică din ultimii ani. Iar PNL nu se prea vede în peisaj. Cea mai importantă armă de mobilizare sunt mitingurile. Adunări, mitinguri, contramitinguri. PD şi PSD fac legea. Se înfruntă dur, se iau la harţă, îşi dau replici. Unde este PNL? Conducerea liberală a decis să nu organizeze nici un miting şi să nu participe la mitingurile propriei tabere – adică tabăra anti-Băsescu. De ce? Să fie semn de înţelepţire bruscă? PNL nu vrea să se bage în troaca politică? M-aş mira. În fond, PNL a participat la suspendare. Apoi, au început primii cu reclame anti-Băsescu în presă.
Liberalii nu sunt mai înţelepţi. În fond, dacă participi la declanşarea unei crize şi apoi nu îţi chemi susţinătorii la întâlniri electorale nu e o dovadă de măiestrie politică. Eu cred că s-au temut că vor arăta ca nişte pitici în această înfruntare. Mitingurile au avut un rol simbolic foarte important în această campanie. Totul a început de la mintingul mai degrabă spontan din Piaţa Universităţii de susţinere a lui Băsescu, imediat după votul de suspendare (au circulat atunci multe mesaje SMS de chemare la miting, nici un partid nu putea organiza aşa ceva).
Tabăra anti-Băsescu a înţeles atunci că exista riscul unui divorţ între stradă şi parlament. Aşa că PSD s-a mobilizat rapid. Şi ştim bine că PSD este bun la organizare. De atunci, aproape nu a fost zi fără mitinguri PD sau PSD. Se urmăresc pe hartă, vor să acopere cât mai multe din oraşele importante. Numărul de simpatizanţi scoşi în stradă a devenit o armă simbolică. La început, presa făcea propriile evaluări: Băsescu a scos 15.000, PSD – 7.000. Ulterior, acuzaţi că evaluează greşit, ba în sus, ba în jos, în funcţie de simpatiile proprii, ziariştii au început să citeze purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei. De parcă jandarmii ar avea har statistic necondiţionat. Oricum, PSD şi PD domină spaţiul public. De ce nu există PNL acolo unde contează, la mitinguri? Pentru că le-a fost frică. Cine ar fi participat la adunările liberale? Electoratul lor a votat cu Băsescu în 2004. Acum este chemat să-l demită. Serios, câţi oameni ar fi putut să strângă liberalii?
Măcar PSD a fost consecvent. I-a scos pe oameni în stradă împotriva lui Băsescu în 2004, o face şi acum. România care l-a votat pe Năstase atunci a rămas puternică. La rândul său, PD a moştenit cealaltă Românie, cea care l-a adus la putere pe Băsescu. Şi care nu a primit argumente suficiente ca să-l dea jos. Cred că acest PNL care dezertează din stradă are în faţă imaginea propriului viitor: un partid insignifiant, căzut pe planul doi, absent de la confruntarea principală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII