6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pasiune extremă

De ce o rubrică precum „Colţul Suporterului“? De ce trebuie ca un ziar precum Gazeta de Sud să publice opinia fanilor săi? De ce există nevoia aceasta de a te agăţa de impresiile şi de gândirea suporterilor în ziua de azi? De ce se spune că în fotbal toţi suporterii sunt antrenori, jucători sau conducători de cluburi? Pentru că fotbalul a fost făcut pentru fani, fotbalul a fost al suporterilor şi aşa o să fie mereu, indiferent de patroni, jucători, sponsori, victorii, înfrângeri sau aranjamente, indiferent de legi şi de modul în care o să fie controlat sportul-rege pe viitor. Fotbalul, mai presus de toate elementele pe care le implică un astfel de sport, este în mod cert un lucru aparţinând maselor care trăiesc din pasiunea asta nebună pentru el. Pasiune dusă deja la fanatism şi la crime prin America de Sud şi în unele zone „mai fierbinţi“ din sudul Europei, pasiune dusă la nebunie şi la adulaţie prin Japonia sau ţări în care fotbalul cunoaşte tocmai acum dezvoltarea.
Şi în România pasiunea este destul de mare. Lumea vine ca la serviciu în fiecare week-end la meciul echipei favorite, uneori indiferent de vreme, de problemele din viaţa de zi cu zi sau de preţul prea ridicat al biletelor. Fotbalul este fenomenul suporterilor, iar acesta o să rămână veşnic al nebunilor din tribună, pentru că pasiunea unui fan în zi de meci este nepreţuită, exact ca şi în reclama celebră din ziua meciurilor de Champions League. Şi la noi în ţară avem din ce în ce mai mult exemple de războaie în care sunt implicaţi patroni şi fani, patroni pe care nu-i interesează opinia suporterilor, luând fotbalul ca pe o simplă afacere.
De asemenea, trebuie precizat că sunt şi oameni mai mult sau mai puţin interesaţi de fenomen, tentaţi de practici murdare, dar ăsta este un lucru pe care numai patronii îl pot controla şi stârpi.
În viitoarele editoriale, o să încerc să transpun o părere strict personală, o părere de suporter lipsit de cel mai mic interes în afară de binele acestei echipe. Lucru care ar trebui să-i intereseze pe toţi fanii, pentru că asta este datoria principală a suporterilor, să se asigure că prin tot ceea ce fac ei echipa o să meargă numai spre bine. O părere mai puţin profesionistă, deocamdată, şi mai mult pătimaşă, însă pe care în viitor, cu toate criticile sau aprecierile de rigoare, să o pot promova cât mai obiectiv şi mai corect posibil. Pentru că fanii, uneori prin simplul fapt că nu au nici un interes, gândesc numai spre binele echipei. O părere mai mult ca sigur mereu imparţială.
O să încerc să promovez sentimentele din ziua meciului, bucuria unei victorii sau supărarea şi dezamăgirea pe care le pot crea o înfrângere, fairplay-ul şi respectul sau ura care există între anumite galerii, provocată de trecuturi postcomuniste. O să încerc să redau părerile fanilor despre cursul echipei, pentru că, venind din rândul lor, e mult mai uşor să vezi cum gândesc oamenii care au trăit zi de zi cu echipa favorită în suflet.
Sperăm că, acum, când echipa este salvată de la retrogradare şi aproape să înceapă al doilea sezon, în care or să apară pretenţiile fanilor adevăraţi, opiniile noastre să o ajute şi să ofere conducerii clubului Universitatea Craiova o anumită perspectivă asupra gândirii maselor alb-albastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII