24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGheata la mal. Cu Moldova

Gheata la mal. Cu Moldova

Decizia presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, de a se opune deschiderii a doua noi consulate românesti – la Balti si Cahul – nu are legatura numai cu cererile de redobândire a cetateniei române depuse de sute de mii de moldoveni in ultimele luni. E mai curând o declaratie de principiu, sustinuta – cu acelasi gen de argumente – si de ministrul moldovean de externe, domnul Andrei Stratan. Reticenta presedintelui Voronin are mai multe surse de alimentare. Cozile din fata Ambasadei României din Chisinau reprezinta una dintre ele. Disensiunile politice interne de la Bucuresti reprezinta, pe de alta parte, un cadru prielnic pentru a se putea spune aproape orice si de catre oricine – mai ales daca este interesat s-o faca – la adresa României. Adaugati la acestea recentul episod juridico-istoric prin care, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, echipa ex-maresalului Antonescu a fost cvasiexonerata de acuzatia de a fi atacat URSS in iunie 1941 – intr-ale carei granite se afla atunci si teritoriul actualei Republici Moldova. Adaugati si declaratiile presedintelui Basescu – una dintre ultimele a fost facuta la Bruxelles, in februarie – potrivit carora România doreste in continuare relatii privilegiate cu fratii români din Moldova. Adaugati, daca nu vi se pare suficient, repetatele revelatii pe care unii savanti de la Chisinau le au despre limba moldoveneasca sau despre istoria republicii. Si ar mai fi. Toate acestea redau atmosfera actuala de suspiciune dintre Chisinau si Bucuresti – mai ales in acest sens.


Adevarul, in masura in care poate fi intrezarit si spus, e ca România are relatii privilegiate cu o parte din cetatenii Moldovei si nu cu republica respectiva ca atare. Cele doua state impart un trecut, e adevarat. Dar nu impart prezentul. România a avut drept cap-compas, dupa 1990, apropierea de NATO, de UE, de Occident. Moldova a fost nu cu un pas inapoi, ci cu o intreaga etapa istorica. Nu ma refer la admirabilul tineret al tarii, ci la cei care au fixat prioritatile statului. Evident, România e datoare sa fie avocatul din exterior al Chisinaului. Dar sa fim sinceri: România nu a reusit prea des sau prea bine nici sa fie propriul sau avocat. Sa nu vindem iluzii. Nu putem face pentru Republica Moldova ceea ce nu facem pentru noi insine. A promite mai mult decât suntem in stare inseamna a-i insela (inca o data?) exact pe acei oameni care, acolo, isi pun sperante in România. Si ei nu sunt putini.


Parca mai ieri, fostul presedinte moldovean Snegur spunea la Bucuresti sa „ne tinem de neamuri“. Azi, presedintele Voronin spune ca Bucurestiul „ii târaste cu sila“ pe moldoveni spre cetatenia româna. La mijloc, intre aceste declaratii care se bat cap in cap, se afla un deceniu si mai bine de fraze promitatoare si de actiuni care, aproape imediat, au contrazis promisiunile, ducând si mai departe suspiciunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII