17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBila neagra nu mai e la Macovei

Bila neagra nu mai e la Macovei

Multa lume pierde de pe urma votului dat, in Senat, luni, impotriva ministrului Monica Macovei. Intâmplarea face ca, in chiar acea zi, cu câteva ore inainte de vot, am luat masa de prânz, la Strasbourg, alaturi de o duzina de alti colegi din grupul liberal european, cu Franco Frattini – comisar european pe probleme de justitie si un vechi suporter al d-nei Macovei. Am schimbat trei fraze cu el si, in doua dintre ele, comisarul spunea ca se teme pentru soarta d-nei ministru. Cu o siguranta pe care acum o regret, i-am spus ca nu cred ca ministrul justitiei sa aiba, totusi, probleme in Senat. M-am inselat. Dar problema nu este aceasta; mai important este daca nu cumva s-au inselat cei care au pornit acest carusel al contestarii d-nei Macovei.


Admit ca partide precum PSD, PRM sau PC nu au motive s-o aiba la inima pe doamna Macovei. La fel, o parte dintre liberali. Nu discutam ratiunile acestor rezerve. Dar votul de luni, asa cum a fost el prezentat de media din România si asa cum va fi preluat si de presa europeana (unde nu va face gaura in cer, dar oricum se va afla despre el), se poate intoarce impotriva intregii clase politice românesti. Oricum, imaginea lumii politice autohtone nu este, in România, stralucita. Nici europenii nu-si iubesc politicienii – dar la noi este inca si mai mult. Or, pe acest fond de neincredere, votul din Senat nu face altceva decât sa faca din ministrul justitiei o victima a unei clase politice care nu se vrea amenintata de incercarile de curatare pe care d-na Macovei se presupune ca le-ar fi intreprins. Am convingerea ca premierul Tariceanu nu o va demite pe doamna ministru. Totusi, in perioada urmatoare nu protestele comisarului Frattini – care au si venit imediat, cum era de asteptat – sunt esentiale, ci impresia pe care acest eveniment a lasat-o printre români.


Iata care cred eu ca este aceasta impresie. In rândul celor care desconsidera clasa politica (si sunt multi, la noi), PSD, PRM si PC pierd pentru ca oricum sunt vazute ca acelea care au aprins focul la rugul d-nei ministru. PNL pierde si el, pentru ca nimeni nu poate inlatura banuiala ca unii dintre senatorii sai au votat impotriva d-nei Macovei. Si pierde si PD: pe de-o parte, partidul d-lui Boc apare ca fiind incapabil sa-si protejeze un ministru (care, chiar daca nu e membru al acestui partid, este in teorie sprijinit de el), iar pe de alta parte este, din pacate, posibil ca si din rândurile senatorilor PD sa se fi ratacit in urna vreun vot impotriva. Intr-un cuvânt – si m-am convins de acest lucru prin trei-patru telefoane date in tara, marti seara, unor oameni a caror singura legatura cu politica este ca o privesc la televizor – singurul care pare a fi ramas categoric solidar cu Monica Macovei este presedintele Traian Basescu – al carui discurs in fata Camerelor, la ora la care scriu, este inca asteptat.


Repet: in mod cert, premierul Tariceanu nu-l va demite pe ministrul justitiei. Dar bila neagra ce i-a fost data d-nei Macovei, luni, in Senat, are toate sansele sa se intoarca impotriva intregii clase politice, Putere si Opozitie deopotriva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS