10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCine trage firul de data asta?

Cine trage firul de data asta?

Cineva spunea ca politica este ca un ciorap de dama: daca tragi de un fir la talpa, se rupe pâna sus. E in mare parte valabil pentru ceea ce s-a intâmplat in ultima saptamâna in povestea cu biletelul premierului si cu adnotarea presedintelui.


Problema este: cine a tras firul, de data asta?


Sedinta de luni, 22 ianuarie, a PD a scos la iveala macar un lucru cert: democratii habar n-aveau de intentia colegei lor Elena Udrea de a arunca pe piata biletul cu „Draga Traiane“. A fost doar ideea dnei Udrea? A impins-o presedintele de la spate? A fost si presedintele luat prin surprindere? Nu se stie. Si, pe cale de consecinta, alta enigma: i-a sfatuit presedintele pe democrati sa iasa de la guvernare? Bârfele politice de Bucuresti spun ca da. Presedintele spune ca nu. Oricum, PD a ramas in guvern. Exista un inceput de fisura in relatia presedinte – PD? Analistii spun ca da. Presedintele spune ca nu. Desi cred ca, in ansamblu, recenta criza i-a afectat atât pe liberali, cât si pe democrati – si as spune ca pe toata clasa politica, de fapt -, ultimele zile par a conduce la ideea ca presedintele a iesit – pentru prima oara! – ceva mai sifonat decât premierul. Si intrebarea, fireasca: a fost presedintele cel care a tras firul de data asta – sau doar a fost cel care s-a trezit cu o gaura in ciorap?


Explicatia cea mai spectaculoasa dintre cele oferite in aceste zile spune ca si firul, de fapt, ar fi unul mai special. N-am fost martorii unei confruntari intre presedinte si premier, pur si simplu. Cu asa ceva lumea era obisnuita de doi ani, nu mai era nici o surpriza. De fapt, pe terenul de lupta s-ar afla masoneria de o parte si serviciile secrete pe de alta parte (ramâne sa va spuneti fiecare cine in spatele cui se afla). Ei, ce ziceti? Asa-i ca se schimba datele problemei? Pasiunea noastra pentru comploturi si culise nu se dezminte. Asta nu inseamna, evident, ca nu ar fi o samânta de adevar in oricare dintre aceste versiuni. Ceea ce face ca enigma „Codului lui Da Vinci“ sa fie floare la ureche fata de povestea noastra.


In fine, se pune intrebarea: in ce fel criza va afecta Alianta D.A., oricum destul de subrezita? Unii cred ca singura varianta câstigatoare, in aceste conditii, atât pentru PNL, cât si pentru PD, ar fi sa anunte ca vor merge impreuna pe listele pentru Parlamentul European la alegerile din mai. Mai e oare posibil? Daca da, ce se va alege de noul PLD? Daca nu (si daca PNL si PD vor candida separat), nu e oare posibil ca PSD sa fie, in mai, câstigatorul potului cel mare?


Iata deci ca firul din ciorapul politic inca nu a ajuns pâna la capat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS