10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAmândoi vor fi afectati

Amândoi vor fi afectati

Razboiul dintre cele doua Palate a intrat intr-o faza noua, marcata de acuzatii reciproce facute de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu prin declaratii oficiale, transmise in direct de la Cotroceni si de la Victoria.


Cu aproape doi ani in urma, presedintele si premierul aveau o alta relatie. Erau amici politici, daca nu chiar amici pur si simplu. Ba mai mult, din câte-mi amintesc, pe la inceputul lui 2005, când jurnalistii vorbeau deja de un razboi intre cei doi, de ambele parti curgeau dezmintiri tipic postdecembriste: presa nascoceste conflicte acolo unde ele nu exista.


La „Sinteza zilei“ de miercuri seara, de pe Antena 3, l-am intrebat pe Calin Popescu Tariceanu cum explica aceasta inrautatire.


Premierul a raspuns ca totul a pornit de la intentia tot mai evidenta a presedintelui de a decredibiliza guvernul, pe primul-ministru, dar mai ales de a distruge PNL.


Diagnosticul premierului e valabil doar dintr-un punct de vedere.


Din cel care se refera la scopul asumat de presedinte la un moment dat.


Dar pâna atunci?


Pâna atunci Traian Basescu nu si-a propus o clipa sa scape de premier.


Acel atunci se refera la momentul in care presedintele si-a dat seama ca liderul PNL nu tine cont de ceea ce presedintele credea: si anume ca Domnia sa l-a facut premier pe Calin Popescu Tariceanu.


Or, lucrurile nu au stat asa.


Contrar propagandei cotroceniste, nu doar Calin Popescu Tariceanu a fost facut premier de catre Traian Basescu, dar si Traian Basescu a fost facut presedinte de Calin Popescu Tariceanu.


Sa ne reamintim.


Extraordinara mobilizare a electoratului Aliantei pentru cel de-al doilea tur s-a produs in clipa in care Traian Basescu a anuntat desemnarea lui Tariceanu ca premier, chiar daca PSD a câstigat alegerile parlamentare. S-a intrezarit posibilitatea – nesperata pâna atunci – de a avea un guvern al Aliantei, in ciuda rezultatului dat de scrutinul parlamentar.


Electoratul PNL s-a mobilizat de indata pentru victoria lui Traian Basescu. Stiind ca rasturnarea scorului din primul tur va aduce la putere PNL-ul.


Electoratul PNL a votat la al doilea tur nu numai pentru Traian Basescu – presedinte, dar si pentru Calin Popescu Tariceanu – premier.


De ce se impune sa amintim asta?


Pentru ca rafuiala publica de acum ii afecteaza in ochii electoratului de dreapta pe amândoi.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII