11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe ce ne temem in Europa?

De ce ne temem in Europa?

Luni seara, cineva mi-a pus o intrebare care m-a blocat. Se discuta, informal, despre perspectivele noii presedintii a Uniunii Europene, asigurate acum de Germania. Cancelarul Angela Merkel urma sa vina marti dimineata la Strasbourg (ceea ce a si facut), ca sa prezinte Parlamentului European prioritatile momentului, asa cum le vede Germania prin ochii sai. Si, deci, cum stateam acolo la o vorba fara mari pretentii de profunzime, cineva m-a intrebat: „Si acum, care este temerea principala pentru români?“.


In aceste zile am primit tot felul de intrebari. Mai multi ziaristi straini m-au intrebat ce semnificatii au culorile tricolorului românesc; sau daca mai exista câini pe strada la Bucuresti; sau care-i salariul mediu in România; sau ce mai e nou prin Transilvania (!). Mai multi ziaristi români m-au intrebat cum vom putea ajuta noi, europarlamentarii, tara; sau cât câstigam; sau unde locuim; sau ce relatii avem intre noi si daca exista certuri intre Corina Cretu (PSD) si Daniela Buruiana de la PRM (nu, n-am auzit sa existe).


N-am fost foarte ager in a raspunde intrebarii referitoare la spaimele noastre. Sa ne temem de cresterea preturilor? Da si nu. Preturile au crescut constant, nu au asteptat aderarea la UE pentru a se alinia la media europeana (si chiar a o depasi, in multe cazuri). Sa fie cresterea somajului? Iarasi, da si nu. In principal din cauza hemoragiei constante de forta de munca spre exterior, România nu e amenintata de un somaj in masa. Ba chiar s-ar putea ca in câtiva ani sa avem noi insine nevoie sa importam brate doritoare sa munceasca. Sa fie teama privind pierderea identitatii noastre nationale? Asta chiar e nefundamentata. Am convingerea ca in UE, tocmai gratie integrarii, afirmarea identitatii nationale chiar va spori – si asa va fi si la noi: tocmai pentru ca ne-am vazut la masa europeana ne vom aduce aminte cine suntem si ce dorim.


Asa incât am spus ca temerea cea mai mare a românilor este sa nu ramâna doar o simpla frontiera a Europei. Acest teritoriu al nostru a fost granita Imperiului Roman, a Imperiului Otoman, a celui Habsburgic, a celui Tarist etc. Mereu, noi am fost o frontiera. E in interesul nostru sa nu fim ultimii intrati in UE. Ar fi de dorit ca dupa noi sa vina Croatia, poate chiar Serbia si, de ce nu, Moldova. Amintiti-va cum era la coada la pâine: ce aiurea era când inaintea ta vedeai o intreaga multime, iar in spatele tau nu se mai aseza nimeni. N-ai cum sa te simti foarte confortabil intr-o asemenea situatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU