16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiInfirmierele bulgare si valoarea UE

Infirmierele bulgare si valoarea UE

Lucrurile in aceasta poveste (adevarata!) au mers din rau in mai rau: pe 9 februarie 1999, autoritatile libiene au retinut mai multi cetateni bulgari (personal medical) ce lucrau la Spitalul Al-Fatih din localitatea Benghazi, iar un an mai târziu, in februarie 2000, la un Tribunal al Poporului libian, a inceput un proces in care au fost inculpati sase bulgari, un libanez si noua libieni – sub o acuzatie foarte grea, anume aceea ca ar fi infectat cu virusul HIV 393 de copii libieni in spitalul mai sus amintit. Dupa un proces indelung, pe 6 mai 2004 a cazut sentinta: cinci infirmiere bulgare si un doctor palestinian erau condamnati la moarte prin impuscare.


Comunitatea internationala a reactionat imediat, dar fara mare spor – cel putin deocamdata. In ajutorul copiilor libieni infectati Uniunea Europeana a donat suma de doua milioane de euro, iar tratamentul unora dintre ei a inceput in spitale din statele UE. O comisie independenta a dovedit, intre timp, ca infectia cu HIV incepuse anterior sosirii bulgarilor si ca e foarte probabil sa fie cauzata de conditiile din spital. Aceasta versiune nu a fost acceptata de autoritatile libiene – drept pentru care, desi procesul a fost rejudecat in mai 2006 (la presiunea Uniunii Europene si a altor organisme internationale), luna trecuta, pe 19 decembrie, sentinta a fost reconfirmata.


Aceasta veste, sosita in pragul Craciunului, a adus din nou Bulgaria in stare de soc. Exista probe ca in timpul detentiei celor cinci infirmiere s-a folosit tortura, probabil in scopul obtinerii unor anume declaratii. E foarte probabil ca ele sa joace, in Libia, rolul tapului ispasitor. Din pacate, exista inca in lume guverne care mereu cauta vina in afara; daca se intâmpla ceva rau, vinovat este strainul – cam asa gândim si noi uneori, cam asa cred ca judeca si libienii.


Cele cinci infirmiere cu pasaport bulgaresc sunt, din acest ianuarie, cetateni ai Uniunii. Acum mai mult ca oricând este de datoria tuturor europenilor sa devina cu atât mai sensibili la drama acestor detinute care, teoretic, asteapta de la o zi la alta executia. Este si de datoria noastra, ca români europeni si ca vecini balcanici, sa avem toata simpatia pentru efortul de lobby pe care Bulgaria il face, sa sustinem aceasta cauza si sa-i determinam si pe altii sa o faca. Valoarea unei familii – inclusiv cea europeana – nu se vede in momentele de bucurie, când desfacem toti sampanii si ne spunem urari standardizate, ci in momentele de criza. Iar acum, in Libia, cinci concetateni europeni trec printr-un astfel de moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU