16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDraga Adam William,

Draga Adam William,

Bunicul tau mi-a comunicat ca pe 14 noiembrie ai avut indrazneala sa vii pe lumea aceasta. Mare curaj! (Desi nu cred ca ti-au cerut parerea daca vrei sau nu vrei; dar sa stii ca nici noua, aici, nu ni se cere parerea daca vrem sau nu). De aceea iti urez multa sanatate. Caci noroc vei avea; caci norocul e de partea celor indrazneti. Iata, a treia generatie de Pescarusi canadieni are deja patru membri. Tu esti o mladita româneasca rasadita in pamântul primitor canadian; iti doresc sa ajungi un artar falnic, in crengile caruia alti pescarusi mici sa-si faca si ei cuiburi.


Am privit poza ta; jumatate esti canadian, iar cealalta jumatate, cea stânga, cu inima, e româneasca. De aceea, având amândoi sânge de români in noi, putem vorbi fara sa avem nevoie de cuvinte. Imi pare rau ca, la cele doua nume ale tale, n-au adaugat si un Costica. N-ar fi frumos Adam William Costica?


Nu stiu daca stii ca am lucrat impreuna cu bunicul tau, Pescarus Cristian, la Universitatea din Craiova. (Ma bucura faptul ca el se ocupa de soarta bisericii din orasul vostru; daca are nevoie de icoane sa scrie la Buzau unde este cineva care vrea sa scoata icoanele din scoli. A ramas cu deformatia asta de când dorea sa faca acelasi lucru cu tablourile lui Ceausescu). Craiova este un fel de oras care are si strazi asfaltate sau pavate si chiar canalizare in zonele centrale. Acum e pe cale sa devina orasul fântânilor. S-au construit deja câteva, fiindca populatia avea intr-adevar nevoie de ele, ca si de un velodrom si un patinoar, fiindca avem atâtea fonduri si nu avem pe ce le cheltui.


Te-as invita sa vii in Craiova, sa ne plimbam prin Gradina Botanica, unde m-am plimbat de atâtea ori cu nepoatele si am descoperit aici Poiana Viselor si castelul lui Peter Pann, unde pentru a putea intra aveai nevoie de o formula magica. Dar trebuie sa te grabesti fiindca nu prea mai am mult timp. Si apoi, se aude ca vor sa inchida gradina pe motiv ca nu sunt bani pentru intretinerea ei. Generatii de parinti si bunici si-au plimbat copiii sau nepotii in aceasta frumoasa gradina centrala; dar ce conteaza oamenii. Dar gurile rele spun ca aici se vor ridica vile pentru noua aristocratie, ceea ce va transforma Gradina Botanica in Gradina zoologica. Ti-am trimis câteva poze din Craiova de azi, unde mai exista multi oameni care nu fac politica, dar muncesc cinstit si de aceea câstiga putin. E romantica gradina restaurantului „Bulevard“, plina de salcii plângatoare, care se pleaca sa mângâie cu crengile lor crestetele bautorilor profesionisti. Si desi sunt multe salcii, ele tot nu ajung.


Am auzit ca la voi, in Québec, iarna este foarte frig. Si la noi este, dar in apartamente ard caloriferele; la buzunar. Inainte se spunea ca lumina vine de la rasarit. Acum frigul vine de la rasarit; si se numeste Gazprom. Dar conducatorii nostri se ocupa de problemele oamenilor, mai ales de debransari. Nu putem spune ca ard gazul de pomana; ci pe bani multi, foarte multi. Acum, luând-o inaintea Uniunii Europene, au depistat una dintre cauzele pentru care lucrurile nu merg bine; faptul ca noi tinem mortii in casa trei zile descoperiti si-i ducem la cimitir in vehicule improvizate. Si au luat masura potrivita, care a stârnit admiratia intregii Europe; vom duce mortul la groapa numai cu vehicule autorizate, de lux. Asa ca ultimele versuri ale lui Esenin „Nu-i lucru nou sa mori in lumea asta/Dar nici ca sa traiesti nu-i lucru nou“ isi pierd din valoare. Va fi o placere sa mori; mai ales pentru pensionari sau pentru Suca din Carcaleti, caci vor merge la destinatie intr-un vehicul luxos. Avantajul nostru este ca politicienii nostri sunt infierbântati si caldura degajata de ei incalzeste atmosfera. Chiar si iubirea dintre ei este foarte calduroasa: UDMR cu PRM, liberalii cu platforma, Basescu cu Tariceanu si multi altii.


Dar las’ ca vin alegerile anticipate si scapam de ei. Vom alege altii, la fel ca acestia de azi; dar ne vom amagi vreo doi ani cu satisfactia ca sunt altii.


Draga Adam William Costica, am vrut sa stam putin de vorba caci sunt sigur ca mintea ta de copil de o luna judeca mai bine decât multi maturi de pe-aici si ca intelegi mai bine ca mine lucrurile, caci eu nu mai inteleg nimic. Te sarut si prin tine, dat fiind ca vom sarbatori ziua tuturor românilor, si pe toti copiii românilor de pretutindeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII