22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Hais si cea

De la o vreme, PSD a intrat intr-un con de umbra. Nu vin vesti tari din acea zona. Nu prea exista un mesaj, dincolo de cele obisnuite, când liderul formatiunii se mai supara conventional pe guvern si invoca nervos razboiul dintre palate si saracie. Identitatea partidului este acum destul de ambigua. A ramas fara Iliescu, dar nu a pus altceva in loc. Formula cu Nastase nu a mers, acum se incearca alta, cu Geoana. Pâna la urma, PSD se bazeaza pe resturile electoratului pe care Iliescu l-a avut acum 15 ani. PSD nu a reusit sa se urbanizeze, si isi culege masiv voturile din rural, mizeaza pe batrâni, pe periferiile proletare ale oraselor. Vara a trecut oarecum linistita pentru PSD. Nu tu deziceri, nu tu excluderi, nu tu declaratii si contradeclaratii. Parea ca s-a asternut pacea interna. Chiar daca partidul coboara sistematic in sondaje, – e undeva la 20% – ajungând cam la jumatate din cât a avut acum doi ani, totusi nimeni nu s-a revoltat. Cum a picat luna septembrie, cu vremea rece si ploi, social-democratii au inceput sa aiba probleme. Lumea a venit la Parlament, viata politica s-a reluat si nu a trebuit mult sa se intâmple câte ceva. Au plecat Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu, ambii membri ai guvernului Nastase, lideri marcanti, cu cariere in PSD. Cine urmeaza?


Alti doi fosti ministri PSD au probleme cu DNA, chiar Nastase si apoi Miron Mitrea. Intre cei doi exista deja o rivalitate mai veche, de când Nastase l-a numit pe Gusa, nu pe Mitrea, secretar general al partidului. Acum, Mitrea e al doilea om din partid, daca nu primul, si face multe jocuri din umbra. Are o putere pe care Nastase nu prea poate sa o infrunte. In plus, la DNA Nastase se trezeste cu declaratii prin care Mitrea il lasa in ofsaid pe fostul lui sef de partid. Nici Nastase nu e usa de biserica. A declansat o campanie de mediatizare in folos propriu, dar nu a partidului. Fie prin propria lui voce, fie prin interpusi. Vezi episodul Ponta, care a cerut retragerea lui Mitrea si Hrebenciuc. Cum la vârful PSD nu e deloc clar cine are puterea, aceste atacuri complica mult viata partidului. Asa s-a ajuns sa se vorbeasca la inceputul saptamânii trecute de retragerea sprijinului politic, chiar de eventuala luare in discutie la filiala Bucuresti a lui Nastase si – de ce nu – de excluderea fostului prim-ministru. Modelul liberal, unde doi fosti presedinti ai partidului, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, sunt pe punctul de a fi dati afara din PNL, este imitat. Cu ce folos nu stim. Adevarul e ca problema mostenirii lui Iliescu nu este rezolvata. Intre timp, partidul nu a reusit sa se reformuleze, sa trimita alte mesaje. Electoratul românesc s-a schimbat mult dupa patru valuri de alegeri generale si doua referendumuri. PSD s-ar putea sa se trezeasca mâine ca nu are cui vorbi, daca nu se repliaza pe lumea româneasca de azi, asa cum este ea dupa 16 ani de tranzitie, si care intra la 1 ianuarie in UE. Miza pe anii ’90 este perdanta. In politica, melancoliile, nostalgia, privirea spre trecut sunt sinucigase.


Joaca de la vârful PSD – mai discreta decât cearta din Alianta DA, totusi – ambiguitatea mesajelor, rivalitatile vadite dintre liderii din trecut, fiecare vrând suprematia, macina partidul din interior. Mecanismele lui de functionare sunt blocate. Nastase are inca multi oameni in administratie si in Parlament, pusi pe liste de el, fideli si azi. Mitrea are propria lui zona de influenta in filiale. Geoana incearca sa se impuna, cotind când spre stânga, când spre dreapta, dar fara folos. Are un discurs când radical, când moderat, dupa imprejurari. El nu este inca recunoscut ca un lider incontestabil, ci ca unul de tranzitie. Viitorul congres ar trebui sa transeze situatia. Efectul acestei situatii complicate face ca PSD nu este azi o alternativa la guvernare. Ceea ce se vede foarte bine in sondaje. Desi guvernul nu este popular, totusi Alianta DA se mentine la 43% fara probleme. Pâna la congres, PSD are un Consiliu National in octombrie, unde se va incerca o relansare. Unele chestiuni se vor lamuri. Dar prea putine.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII