17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNEA JENICA POPESCU

NEA JENICA POPESCU

Prin 1974 imi petreceam vacanta la Mamaia; stateam intr-un hotel in care erau cazati câtiva scotieni. Printre ei era si scotianul Jenica Popescu, un mecanic din Constanta care fugise dupa razboi cu o barca in Turcia. Pâna la urma, a ajuns mecanic pe o platforma maritima de exploatari petroliere. S-a casatorit cu o vaduva care avea o casa cu gradina, chiar pe malul marii. Devenise scotian sadea; dimineata isi bea stacana de whisky pe terasa. De când iesise la pensie, in fiecare vara venea la Mamaia. La sfârsitul sejurului oferea o masa tuturor rudelor si prietenilor din Constanta.


Am asistat si eu, de la o masa vecina, la acest „banchet“. Lidera grupului de oaspeti, persoana de rang social si intelectual considerat a fi cel mai inalt, era o profesoara pensionara. Se imbracase cu piesa cea mai valoroasa a garderobei sale, un deux-pieces din plastic, a carui vechime era atestata de urmele succesive de transpiratie de la subtiori. La miezul noptii, scotianul Jenica Popescu, aflat in stare de imponderabilitate, a fost purtat pe brate si cu urale la apartament. Apoi s-a mâncat tot ce se putea mânca, iar ce mai ramasese a fost luat pentru acasa. Unde oaspetii au plecat satui si cu bucuria reintâlnirii de anul viitor. Toti se vor gândi un an la viitorul ospat, atunci când o sa le mai pice ceva; dar nimeni nu-si punea problema de ce un mecanic român n-ar putea câstiga la fel ca unul scotian.


Dupa Revolutie, mai toti ne asteptam sa ne pice ceva. Au venit insa smecherii care au luat cam tot. Ba, mai mult, au pus si mâna pe putere, continuând sa faca tot ceea ce au facut si inainte, si anume sa frâneze incercarea unora de a deveni si noi o posibila Scotie. De aceea, multi au luat calea lui Jenica Popescu, plecând care incotro sa munceasca. Unii sunt „capsunari“, care prin munca lor cinstita au insanatosit finantele tarii, permitându-le conducatorilor sa se laude nemeritat. Multi si-au construit gospodarii in localitatile lor. (Când am vazut unele din ele luate de ape m-a durut sufletul). In perioada interbelica veneau in România muncitori, medici, farmacisti, profesori, artisti, negustori etc., si multi dintre ei au ramas aici si au realizat multe lucruri cu care ne mândrim si azi. Daca v-as prezenta statistici numai din Craiova ati ramâne uimiti de amploarea fenomenului. Acum lucrurile s-au schimbat; mai bine zis s-au inversat. Concluzia este ca trebuie sa schimbam ceva din conducerea politica actuala. Incercarea de a primeni clasa politica prin diverse legi si organisme specifice este privita cu ostilitate si chiar sabotata. Normal caci atunci s-ar desfiinta privilegii, s-ar izola cei care n-au ce cauta in posturile in care sunt sau s-ar anemia grupuri de interese din structurile fundamentale ale statului. Se obiecteaza adesea ca astfel de actiuni ar fi acte de razbunare politica; uneori, s-ar putea sa fie si asa. Dar este cu adevarat o razbunare a noastra, a celor multi, pentru halul in care ne-ati adus. Este vorba doar de o actiune de dezinfectare a vietii politice si sociale. Imi revine in minte o declaratie la TV a unuia dintre cei mai cunoscuti ziaristi si analisti politici care spunea ca actiunea de a lamuri trecutul lui Voiculescu este inutila; caci, daca chiar s-ar atesta ca a fost securist, asta nu va duce le cresterea nivelului de trai al românilor. Evident ca nu, cel putin imediat; dar ar lamuri partial de ce acest nivel este atât de scazut. Oricum, faptul ca postul de televiziune respectiv apartinea din greseala tocmai lui Voiculescu atesta independenta presei românesti.


Unul din tinerii mei colegi de rubrica, acesta fiindu-mi foarte simpatic, desi nu ma cunoaste personal (sau poate tocmai de aceea), intr-un excelent editorial spunea ca fiecare generatie da socoteala de greselile politicienilor din generatia precedenta. Acest lucru este, evident, nedrept. De ce sa dau eu socoteala de greselile politicienilor contemporani? Cu ce sunt eu de vina, sau dumneavoastra, de greselile sau prostiile, sau actiunile premeditate ale politicienilor de azi?


Sau poate ca suntem si nu ne dam seama. De aceea, ar trebui sa ne mai gândim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII