24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUn dusman de moarte: Gica Popescu

Un dusman de moarte: Gica Popescu

Din capul locului, trebuie sa admitem ca Gica Popescu a gresit fata de Craiova in vara lui 2002 când a comis „cea mai mare eroare a carierei mele de fotbalist“. Petrecuta intr-o zi de marti, 13 august, anul 2002, semnatura nefasta cu gruparea „câinilor“ il mai apasa si azi. „Mai bine mi-as fi taiat o mâna decât sa semnez cu Dinamo“, afirma Gica in interviul realizat de Ion Jianu si publicat in editia de acum doua zile a Gazetei de Sud.


Afirmatia de mai sus, dar si multe altele au trezit numeroase reactii pe site-ul ziarului. Majoritatea lor confirma un fapt periculos si in aceeasi masura nedrept. Reactiile recente, dar si cele mai vechi ale multora dintre fanii Universitatii lasa sa se inteleaga ca dusmanul de moarte al „campioanei unei mari iubiri“ nu e nici Gigi Netoiu, omul unanim contestat, nici Dinel Staicu, tristul personaj care a aruncat Universitatea in negura si cosmarurile esalonului secund. Nu. Dusmanul de moarte raspunde la numele de Gica Popescu.


Cândva, dar e mult de atunci, „dusmanul“ de azi a ales sa se opuna familiei Ceausescu pentru a se intoarce la Craiova. In jurul sau, Sorin Cirtu a recladit Universitatea din temelii, pentru a pune la respect, in toamna lui ’89, patrulaterul rosu al fotbalului ceausist: Steaua, Dinamo, Victoria si Flacara Moreni. In vara lui 1991, aceeasi echipa, fara Gica Popescu, dar cu banii obtinuti din transferul sau la Eindhoven, urca, pentru ultima oara, in jiltul celor care dominau fotbalul românesc. Exemplele favorabile lui ar putea continua. Ultimul dintre ele ar fi scoala de fotbal pe care a ridicat-o la Hanul Doctorului. Cele aproximativ trei milioane de dolari alocate acestui proiect il transforma pe Gica Popescu in, probabil, cel mai important investitor al fotbalului craiovean. Ne indoim sincer ca Dinel Staicu, doctorul, fara ghilimele, in economie subterana, a scos din buzunar suma asta. Actualul patron al Universitatii trâmbiteaza la rândul lui cam aceeasi suma, lucru care ne face sa zâmbim. In primul esalon, cam acesta e bugetul echipelor care se bat pentru titlu. Cum sa cheltuiesti o suma asemanatoare pentru o echipa, fie si de primul loc, in Divizia B? Ori esti glumet, ori esti manager de dezastre. Ambele ipostaze sunt la fel de periculoase pentru iluziile care ard in sufletele alb-albastre.


Ca sa revenim, sigur ca Gica Popescu a gresit in vara lui 2002, grav, fata de Craiova. O intoarcere plina de emotie la echipa si suporterii care-i dadusera aproape totul la finalul anilor ’80 l-ar fi transformat dintr-un idol intr-un veritabil erou. Nu mai e cazul sa amintim contextul acelui moment. Pe de alta parte, nu rezulta de nicaieri ca Dinel Staicu l-a dorit atunci cu adevarat pe Gica Popescu. Nici inaintea acelui moment, dar nici dupa, n-a existat din partea Universitatii o intentie ferma de atragere a fostului capitan de pe „Nou Camp“. Mai mult decât atât, din 2002 pâna azi, Gica Popescu a dat Craiovei câteva semne de reconciliere. Fanii Craiovei i-au intors cel mult câteva bannere dusmanoase, daca nu cumva termenul e prea blând.


Discutia poate continua la nesfârsit. Si va continua. Comic si tragic in aceeasi masura ramâne unul dintre mesajele postate pe site-ul GdS. Vine din Australia, e semnat Dan Stalinescu, iar personajul trebuie sa fie una si aceeasi persoana cu individul incert care apare zgomotos in anturajul echipei de azi. Unor astfel de indivizi, lumea fotbalului le zice, simplu si corect, samsari. Vocea ragusita de la capatul lumii cere, atentie, sa nu-l mai bagam in seama pe Gica Popescu. Amintiti-va ce a insemnat Gica Popescu pentru Craiova, judecati fara patima o astfel de atitudine si veti avea inca un motiv pentru care Universitatea a ajuns unde a ajuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII