17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

CHERMEZA

Mult politicianism si ipocrizie pentru electorat duminica la intâlnirea Aliantei DA. A aparut inopinat, nu era asteptat, si Traian Basescu. Nu putea lipsi, fireste. Stiam din declaratia purtatorului de cuvânt al PNL ca nu a fost invitat. Intrebat de un ziarist despre episod, presedintele tuturor românilor a declarat ca intrebarea respectivului ar fi „nesimtita“. Brava limbaj prezidential dupa un an la Cotroceni. Omul nu se dezminte, are o vorbire colorata, de port. Jigneste usor când ceva il nemultumeste. Si inca nu s-a gasit unul sa ii spuna „ba pe-a ma-tii!“. Nu mai târziu decât zilele trecute, tot intr-o conferinta de presa, dar la Bruxelles, cel admonestat a fost chiar premierul Calin Popescu Tariceanu. Asa de fata cu lumea -nu in culise, intre patru ochi- ca sa se stie cum stam. Acelasi presedinte, in aceeasi duminica de bilant, zicea ca guvernul Tariceanu este cel mai bun din 1990 incoace. Nici premierul nu s-a lasat mai prejos, a mers pe aceeasi linie a impacarii si declaratiilor de fatada. Spiritul de la Palatul Parlamentului de la intâlnirea ADA l-as numi, in traditia lui Caragiale: „Pupat toti piata Endependenti“. Trebuia un mesaj de unitate la sfârsit de an ca sa ne priasca de sarbatori. Dar mai ales sa stearga impresia de insatisfactie a electoratului (mai ales a celui devotat ADA). Disputele dintre cele doua Palate au agasat tot anul lumea. Si au facut foarte mult rau tuturor, multe energii si timp consumate pe prostii si orgolii.


Dar sa revenim la zisele premierului de duminica. Excesiv de defensiv, a spus ca din nebagare de seama a alimentat si el impresia dupa care ar exista tensiuni intre el si Basescu. Basescu si Tariceanu fac o echipa!, a adaugat. Dar degeaba, ca nu a crezut nimeni. Ideea a fost sa se transmita un mesaj de unitate la sfârsit de an, sa se linisteasca spiritele belicoase. Mai ales din cele doua partide, care se au la cutite in teritoriu. Fireste, pentru a obtine acest efect, s-a pomenit din nou de o idee deja moarta in capul liderilor PNL si PD: cea a fuziunii. Basescu a uitat din pacate ce a declarat la inceputul lunii ianuarie 2005. Ca fuziunea nu este o idee de actualitate, zicea atunci, si o trimitea undeva prin 2008. A fost primul care a pus la frigider ideea asta care a adus multe voturi si sperante in toamna anului trecut. Acum s-a razgândit si ii impinge (oare?) de la spate pe Tariceanu si Boc sa se uneasca. Le spune chiar de la obraz liderilor PNL si PD sa lase orgoliile… Ma gândesc ce se intâmpla cu orgoliul personal al lui Basescu, care anul asta a facut câteva demonstratii foarte pitoresti. Trebuie spus ca respectivii lideri nu se gândesc deloc la fuziune, in ciuda unor declaratii ipocrite si strict formale. Fiecare vrea sa ramâna sef pe capraria lui. Singurul scenariu fezabil ar fi ca ADA sa piarda alegerile din 2008 si pe fondul infrângerii sa se uneasca. La victorie, politicienii nu sunt prea intelepti, ca sa nu zic altfel. Ideologic vorbind, lucrurile stau chiar mai rau. Tariceanu sustine ca liberalismul nu poate sa dispara din România, deci PD trebuie sa devina liberal. PD, abia trecut de la social- democrati la PPE, zice la fel. Ca liberalii trebuie sa devina crestin- democrati. Asta inseamna pur si simplu ca jocurile sunt inchise.


Dincolo de toate astea, un bilant al guvernarii ADA era util si trebuia sa se faca. Cred insa ca trebuia facut nu ca un miting electoral. Gustul pentru spectacol a ajuns prea departe la politicianul român. El viseaza numai mediatizare. Chiar si când nu e cazul. Basescu putea sa vina in parlament sa adreseze un mesaj natiunii, cum fac si presedintii americani in fata Congresului. Si Tariceanu putea sa iasa cu o declaratie politica in parlament. S-a preferat o adunare electorala, un miting utecist, o chermeza de prost gust si cu eficienta zero. A fost o ocazie ratata de a spune simplu oamenilor ce s-a facut in 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII