9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

VARA INCARCATA

Vapaia alegerilor anticipate strica toate vacantele. Povestea a fost declansata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi pentru reforma justitiei. Ar fi indreptatit sa ne inchipuim ca o mina de magistrati a vrut si a provocat cu buna stiinta o criza politica. Ar fi vorba de complicitati pur politice. Era de asteptat ca magistratii de extractie PSD sa faca probleme unui guvern ADA&asociatii. Daca membrii CC au adus lucrurile aici la initiativa PSD, e de presupus ca PSD nu se teme de alegeri anticipate, cum crede multa lume, ci le doreste, si a gasit un mijloc sa le provoace, acest veto. Ar fi reusit astfel sa obtina ce a vrut, dar s-a si ferit sa isi creeze o imagine negativa pentru ca ne-ar sili sa mergem la urne in toamna. Asa cum vedem in sondaje, lumea nu doreste alegeri anticipate si declansarea lor ar aduce indiferenta electoratului sau un vot impotriva. Alta varianta: PSD, prea subtil vara asta, a adus guvernul intr-o situatie fara iesire, ca sa il acopere de oprobriu. Asadar, ne-am afla in fata unei capcane. Dar mai curind e vorba despre altceva. Mai curind, cred, atingerea unor interese personale a citorva membri ai institutiei a dus la respingerea pachetului de legi. Unele privilegii au fost atinse si domnii de acolo nu au vrut sa renunte deloc la ele, indiferent ce se intimpla. Ne putem imagina ca nu au banuit ca guvernul va reactiona cu… alegeri anticipate. Mafia din Justitie se vede zgiltiita dupa afaceri grase, facute timp de 15 ani. Magistratii s-au plasat de fapt in afara oricarei raspunderi. Au taiat si spinzurat cum au vrut. Au impartit spagile, avantajele si alte delicatese ale tranzitiei ca in tara lui Papura Voda. Si acum nu vor sa plece din scaune extrem de confortabile. Justitia de troc este amenintata de integrarea in UE, si asta nu pare a fi pe placul unora dintre membrii Curtii Constitutionale. Ce o sa iasa de aici vom vedea. Oricum, alegerile anticipate nu rezolva problema. Indiferent de rezultatul lor, respectivii domni ramin pe locurile lor, sa faca tot ce ii taie capul. Mai ales sa se opuna la reforma in Justitie.


Sigur, PSD, luat pe nepregatite, nu vrea sa iasa acum la bataie. Partidul nu s-a refacut dupa trecerea in opozitie si dupa un congres care a creat alta problema, mai grea decit asta, „Iliescu“. PSD are nevoie de timp ca sa se refaca in interior. Are trei lideri la virf, nici unul suficient de puternic pentru a se impune. Distributia puterii, ca proces, nu s-a incheiat. In plus, PSD are nevoie de timp pentru ca guvernul sa se uzeze si numarul nemultumitilor sa se ingroase. Sondajele arata ca in 2005 ADA ar cistiga alegerile cam cu 56%, iar PSD ar veni sub 30%, adica un rezultat mai slab decit in toamna trecuta. Mai observam citeva lucruri care ar rezulta din decizia lui Tariceanu de a demisiona. Alegerile anticipate ar aduce iesirea din parlament a Partidului Convervator, ex-PUR. PSD refuza sa il mai puna pe listele sale si isi elibereaza astfel destule pozitii pentru alti candidati. Va avea astfel liniste in campanie. In ADA, problema aliatului la guvernare PC, care a mers in alegeri cu PSD, este delicata. ADA ar trebui sa cedeze din pozitii eligibile si sa scoata de pe liste candidati proprii pentru a face loc conservatorilor lui Voiculescu. Ceea ce e greu de facut. Daca ADA ar obtine mai multe locuri in urma votului, atunci socul s-ar atenua, dar cine poate face un asemenea pronostic? Sint oricum destui care trebuie multumiti chiar in ADA.


Aici lucrurile nu sint deloc simple. Care va fi raportul pe liste dintre cele doua partide, PNL si PD? Vor fi aceleasi liste ca in toamna? Ar fi o solutie pentru a evita conflictele. E posibil ca PD – in ascensiune – sa ceara mai multe locuri eligibile. PNL e greu de crezut ca va accepta sa isi lase oamenii pe drum. Ramine enigmatica pozitia lui Basescu. Oricum, el nu poate participa la campanie, ceea ce este un handicap pentru ADA, care se vede lipsita de locomotiva care a adus-o la putere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS