12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Zile fierbinti

Duminica, lumea nu s-a inghesuit la vot in aceeasi masura ca la ghiseele Loto. Oamenii au mizat mai mult pe o minune care sa ii faca scapati de saracie peste noapte. Mai rational ar fi fost sa mizeze pe cineva sau pe un partid. Dar irationalul face totusi legea.

Politicienii nostri s-au aliniat frumos in campanie si au cerut increderea electoratului. Nu prea au convins. Asta a fost in folosul partidului de la putere, care isi conserva intiietatea. Oricum, rezultatele finale vor fi mai strinse decit au aratat exit poll-urile. Cum va opta electoratul in turul doi? Comportamentul lui a fost destul de ciudat alaltaieri. Sau, mai bine zis, neasteptat. In ciuda mizei mari si a polarizarii vietii politice, a pasiunilor dezlantuite, a preferat sa stea acasa, sa priveasca la televizor competitia. Rezultatul a depins mult de abilitatea unuia sau a altuia dintre partide de a-si aduce la urne votantii. Alianta D.A. ar fi cistigat daca prezenta la urne ar fi depasit 63-65%. La 57%, votantii PSD au fost majoritari. Electoratul opozant nu prea a votat. La sate se voteaza inca in procent mai mare ca la oras. Aici este un electorat dependent, temator, care glorifica statul si sefii, sarac, imbatrinit. S-a dus disciplinat la urne, impins de la spate de autoritatile locale. PSD a adunat ce era de adunat din zonele rurale, in Moldova si Muntenia. A pierdut in Ardeal si in marile orase, cum era de prevazut. Si pe generatii avem statistici interesante. Batrinii, cum era de asteptat, l-au sustinut pe Iliescu, adica pe Nastase. In generatia medie si la tineri, cei doi candidati si cele doua forte sint in echilibru. Aici era de asteptat ca opozitia sa fie mai de succes. Se pare ca Basescu nu a reusit sa convinga paturile dinamice ca este candidatul lor. Geoana si Nastase, cu aerele lor de occidentali, de oameni care frecventeaza cancelariile europene, au alcatuit un tandem puternic, caruia Alianta D.A. nu a putut sa ii opuna un tandem la fel de vizibil. Basescu a oferit citeva numere personale, a improvizat adesea, dar strategia sa s-a vazut mai putin. Si aproape deloc oferta si mesajul sau.

Partidul Romania Mare si Corneliu Vadim Tudor au cazut la jumatate din cit au obtinut in anul 2000. Atunci, PRM devenea al doilea partid parlamentar, ca marime, si la alegerile prezidentiale trecea in turul doi. Sigur, dezertarea lui Constantinescu si destramarea CDR au creat imprejurarea care a permis aceasta performanta. Circumstantele de azi nu le repeta pe cele din anul 2000. Romania s-a schimbat. In plus, Vadim Tudor si-a schimbat mult mesajul. A renuntat, de exemplu, la atacurile antisemite, pentru a se declara filosemit etc. A facut un viraj, pentru a deveni respectabil, acceptat in Europa, in asa fel incit sa devina arbitrul oricarei situatii politice la Bucuresti. Manevra nu a reusit. El nu a reusit insa sa convinga pe cineva de schimbarea lui si a pierdut multe voturi. Asa incit se reduce acum doar la bazinul sau electoral, la electoratul captiv, de 12-14 procente. El se va afla oricum in opozitie. Nimeni nu va accepta sa i se alature.

Totusi, formarea unui guvern ar avea nevoie ca de aer de aceste procente. PSD, chiar si cu redistribuirea mandatelor, nu face o majoritate. Cele 51 de procente sint departe. Va fi asadar un guvern minoritar. El va fi fragil si expus oricind unei motiuni de cenzura. Se indreapta Romania spre primele alegeri anticipate? Foarte probabil.

In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana multe legi dificile va trebui trecute prin parlament. O negociere intre putere si opozitie va fi necesara. Acum, partidele stau spate in spate si isi arunca unul altuia cuvinte grele. Vom vedea daca sint capabile sa colaboreze.

Ultimele alegeri au stirnit multe discutii, dar polemicile, analizele sint abia la inceput. Urmeaza al doilea tur de scrutin si formarea guvernului. Romania va trai o perioada fierbinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS