11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGindeste si decide

Gindeste si decide

Fiindca e vorba de viata ta, de viitorul tau, trebuie sa mergi la vot. Nu te mai amagi ca altii trebuie sa hotarasca pentru tine. Trebuie sa-ti iei soarta in propriile miini si sa hotarasti tu. Indiferent daca vei hotari bine sau nu. Dar trebuie sa gindesti mai intii. Nu te lasa furat de sentimente sau resentimente, de nume sau renume, de ceea ce spun ca sint sau de ceea ce promit ca vor face. Nu uita: cuvintul a fost dat omului ca sa-si ascunda gindurile. Incearca sa pornesti de la situatiile reale, confirmate si verificate, si nu de la raportarile pompieristice si propagandiste. Si incearca sa decizi daca esti multumit cu viata pe care o duci si daca nu meriti ceva mai bun. Si daca aceia care te-au condus pina acum au facut-o cu competenta, responsabilitate si eficienta sau nu si daca nu, daca merita sa ne conduca in continuare. Incearca sa vezi daca aceia care se ofera sa-i inlocuiasca pe actualii conducatori merita incredere. Si, pina la urma, dintre doua rele alege pe cel mai mic.

Sa privim totusi cu realism si luciditate situatia in care ne aflam. Avem cel mai scazut nivel de trai din Europa, cele mai mari impozite, cea mai mare mortalitate infantila, cea mai scazuta medie de viata. Importam mere, rosii, usturoi, ceapa, morcovi. Avem cele mai mici sume alocate sanatatii, invatamintului, culturii; spitalele noastre sint intr-o stare jalnica, fara aparatura moderna, fara medicamente Toate acestea si multe altele nu sint scorneli sau rautati inventate, ci dureroase realitati. Credeti ca este normal sa fie asa? Credeti ca e normal ca 25% din populatie sa traiasca in saracie, iar unii privilegiati sa stringa in citiva ani averi mai mari decit cele strinse de casa regala britanica in citeva secole? Si daca nu, cine credeti ca poarta vina? Cei care au avut puterea sau cei care doresc s-o ia? Voi decideti!

Considerati ca institutiile fundamentale ale statului si-au indeplinit atributiile? I-ati simtit aproape pe parlamentari, majoritatea fiind ai puterii si deci ei fiind responsabili de decizii? Considerati ca politia, justitia, organismele financiare s-au purtat in mod egal cu Suca a lui Prapaditu’ din Bailesti ca si cu parvenitii regimului? Tu decizi!

Hai sa facem o mica socoteala privind cheltuielile unei familii de doua persoane care locuieste intr-un apartament de doua camere. Intretinerea, lumina, telefonul, televizorul bat lunar peste 2.000.000. Daca punem un kilogram de cotlet (200.000), un kilogram de rasol (80.000), cartofi, morcovi, zahar, ulei, o piine pe zi si o sticla de bere, mai batem de un milion si jumatate. N-am pus la socoteala imbracamintea, detergentii, eventualele reparatii casnice, doua portocale pe luna, medicamentele, benzina sau un drum cu trenul la parintii bolnavi la Galati, care ajunge si el aproape de un milion, ajunge la inca… Dar nu mai am curaj sa socotesc. Considerati normale aceste costuri raportate la salariile sau pensiile obisnuite? Tu decizi!

E normal sa se argumenteze mereu ca nu sint bani? Dar Boerica de ce are bani? Si multi alti boierici pe care nu-i stim si nu-i vom sti niciodata. De unde au demnitarii bani pentru vile, masini daca nu sint bani? Daca acest lucru e normal si, daca nu, cine poarta vina, tu decizi!

Desigur, este legitima intrebarea: ce garantii am ca aceia care vor veni vor fi altfel? Evident, nici o garantie. Mai ales ca pot exista indoieli in privinta inteligentei lor, daca ei doresc sa ia conducerea acestei tari, daca s-a aplicat pentru cei care vor veni tactica straveche a pamintului pirjolit. Evident, nici una. Dar la fel putem spune si despre actuala putere. Mai ales ca in recentele stenograme publicate (foarte posibil reale caci negarea autenticitatii lor a fost anemica) nu se spune nimic despre oameni, despre nevoile lor, despre saracia lor, ci numai cum sa pastreze puterea, cum sa compromita adversarii politici folosind institutiile statului, care, evident, trebuie sa fie independente si in slujba cetatenilor, nu a unui partid sau altul. Este normal lucrul acesta; ar trebui ca astfel de lucruri sa se continue? Tu decizi.

Eu nu doresc sa-mi exprim nici o opine; am expus doar niste fapte reale. In ce masura vei dori sa tii seama de ele, tu decizi.

Sint obligat insa sa atrag atentia ca nu trebuie sa ne facem iluzii excesive pentru perioada ce va urma; care va fi mult mai grea decit cea precedenta. Duritatea ei ar putea fi doar atenuata. La cit s-a furat in tara asta, mai mult aproape ca in intreaga istorie a ei, sa nu ne asteptam la minuni. Am mai crezut odata ca, daca ii asasinam pe cei doi, va cobori imediat raiul pe pamint. Iar acum nivelul de trai e mai scazut decit atunci. Numai ca acum nu mai omorim pe nimeni fiindca nu mai sint interese. Acum mergem la vot.

Dar sa mergem. Aveti o singura viata; luptati pentru ea. N-o lasati sa se duca pe apa simbetei.

Cum va fi, tu decizi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS