11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Dihonia din PSD

Victor Ponta il compara cu Pristanda pe colegul sau de partid, Dan Nica. Alexandru Mironov il spinteca pe Dan Ioan Popescu, lider PSD si ministru, cu pamflete.

Astfel de confruntari sint normale in partidele din Romania. Dupa cum ne-a dovedit-o exilul romanesc, locuitorii plaiurilor mioritice au un talent deosebit de a se minca unul pe altul. Daca doi romani merg impreuna in acelasi compartiment de tren, e musai ca unul sa-l arunce pe celalalt pe fereastra.

In cazul PSD, scandalurile de acest gen sint nefiresti. Gloria partidului de guvernamint a dat-o pina acum unitatea. Chiar daca inauntru s-au palmuit reciproc, liderii PSD s-au ingrijit ca plescaitul sa nu ajunga in public. Pe scena apareau doar insi cu ochii invinetiti. Gurile si miinile spuneau insa ca sint cum nu se poate mai prieteni. Cauzele grijii de unitate aparenta sint complexe. Nu e spatiu tipografic pentru investigarea lor. Potrivit unora, liderii PSD au avut in fata, permanent, imaginea guvernarii CDR. Potrivit altora, a fost vorba de o unitate de tip mafiot.

Ce se intimpla cu PSD, acum, in preajma alegerilor? Sa fie vorba de o criza tipica tuturor imperiilor in prag de sfarimare? Posibil si asta. Perspectiva esecului la scrutin adinceste fisurile, acutizeaza crizele. Tipica manifestare de pasageri pe corabia gata sa se scufunde.

Cred insa ca explicatia e alta. PSD se confrunta cu o grava criza de autoritate. Candidatura l-a facut vulnerabil pe Adrian Nastase. Nu se poate nici macar uita piezis la unul dintre baronii partidului. Pentru a nu esua si, prin asta, risca sa-si termine cariera politica, Adrian Nastase are nevoie de sprijinul tuturor. Nu-l poate pune la punct pe Victor Ponta, fara a-si compromite voturile posibile ale tinerilor. N-are cum sa-l sanctioneze pe Alexandru Mironov. Liderul SF e unul dintre purtatorii de cuvint ai iliescistilor din partide.

Cind pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa. Adrian Nastase nu mai e acasa, in partid. Scutiti de laba pisicii, colegii sai joaca pe masa presei.

Singurul in stare sa ia friiele in miini e Ion Iliescu. Viitorul lider al PSD mai e inca presedintele Romaniei. Nu se poate implica pe fata in conducerea treburilor din partid. Risca un scandal de proportii acum, cind campania a facut pe toata lumea nervoasa. PSD se afla astfel intr-un moment aparte al destinului sau. Presedintele PSD e pe picior de plecare. Viitorul presedinte nu si-a luat locul in primire. E un interimat extrem de periculos acum, cind PSD nu-si poate permite nici un semn de slabiciune, dat fiind ca forta sa sta tocmai in autoritatea zdrobitoare.

Ar fi fost bine, poate, ca PSD sa-si aleaga un presedinte interimar. Un soi de prim-vicepresedinte executiv, cu garantia ca va ramine in post si dupa alegeri. El ar prelua friiele partidului, pe care le va preda lui Ion Iliescu.

Ar fi un moment periculos. Pericolul unui partid subminat de scandaluri interne e insa mult mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS