16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiArma contraatacului

Arma contraatacului

Sintem numai in campanie preelectorala, dar deja totul este pus in rastel, armele curatate, se fac exercitii de tragere si manevre de noapte. Inspectiile se inmultesc. Totul trebuie sa fie gata in ziua Z la ora H, sa porneasca la cheie. Liderii aflati in competitie incearca sa se expuna cit mai mult. Guvernamentalii – pentru ca au televiziunile la indemina- se inghesuie pe micul ecran, CNA se face ca nu vede. Opozitia se plimba prin tara, stringe multe miini, tine discursuri inflacarate, colinda satele si orasele in speranta sa adune voturile de care are nevoie pentru a ajunge din urma UN PSD+PUR. Nici Nastase nu se simte prea bine, stagneaza de la o vreme in sondaje, iar Alianta D.A. se apropie amenintator. Dezbaterea programelor guvernamentale de saptamina trecuta a fost doar un „antrenament in door“ a ce va urma. Programul aparat de Tariceanu pare mai bun, cu solutii mai la zi si mai practic. De pilda, impozitul unic este o solutie reala la problemele economiei romanesti. Singura apta sa clarifice cit de cit circuitul banilor. Si ar despovara investitorii, agentii economici si salariatii. Romania a ajuns in faza cind poate trece la acest sistem. Guvernul Nastase a incercat fara prea multa convingere sa o faca inca de anul trecut. Ministrul Mihai Tanasescu a fost partizanul cauzei, dar in fata refuzului lui Iliescu a trebuit sa se incline. Asa s-a oferit pe tava opozitiei un cal de bataie foarte puternic, de impact, o idee atractiva, care va aduce multe voturi. In plus, a lasat Aliantei D.A. o tema veritabila, cu care poate combate eficient in campanie strategia economica a guvernului Nastase. Impovararea fiscala extrema a romanilor este un subiect foarte fierbinte. De aici se ajunge usor la coruptie, la ineficienta administratiei, la saracie, la exonerarea repetata a unor mari datornici, la intirzierea privatizarilor, la economia subterana. Aminteste si de politica guvernului de a oferi direct contracte foarte profitabile unor parteneri straini, care, vezi Doamne, in schimb, ne-ar sustine apoi pe plan international. Nu e de mirare asadar ca Alianta D.A. a gasit in impozitul unic o tema centrala pentru campania din aceasta toamna.

Nastase are o problema pentru ca sondajele il arata stagnind cu citeva puncte sub partidele care il sustin, PSD si PUR. El nu le tracteaza, dimpotriva, este tras de ele. Spre deosebire de Basescu, care este un comunicator, capabil sa se faca popular, Nastase este beneficiarul pozitiei sale guvernamentale, dar nu mai mult. In plus, nu este popular, nu comunica aproape deloc. Aparitiile din ultima vreme ale lui Iliescu, care face declaratii pro-PSD, pro-Nastase, pro-Guvern, are explicatia in ingrijorarea sa ca Nastase si-a atins limita de crestere. Iliescu isi pune serios problema, ce rol va avea de jucat incepind din decembrie. Va fi seful unui partid de opozitie sau al partidului de guvernamint. Pericolul Basescu creste. Iesit in cursa prezidentiala tirziu, datorita defectiunii lui Stolojan, el parea un competitor de mina a doua, menit sa mai dea putin suflu unei opozitii care dupa iunie incepuse sa intre in declin. Dupa o relaxare prematura, aparitia lui Basescu in cursa pentru Cotroceni a revigorat Alianta D.A. Sondajele arata o apropiere serioasa intre cele doua forte politice care vor domina alegerile din acest an, cu fiecare saptamina care trece. Discursul lui Basescu este din ce in ce mai taios. Capacitatea lui de a gasi formule care se retin este mai mare decit a lui Nastase. O dezbatere televizata serioasa l-ar scoate din joc pe Nastase… Basescu este pe acest plan de neoprit, spontan, abil. Instinctul lui e mai puternic decit al premierului. Numai Iliescu are un instinct politic asemanator. Basescu are un simt al audientei, al multimii, de care Nastase este complet lipsit. Adesea, de mirare, el pare un ratacit in politica, desi este seful guvernului si sef de partid.

Disputa abia incepe. Vom avea, cred, o campanie vehementa, plina de injurii si vociferari. O campanie aproape murdara, cu atacuri si contraatacuri. Cine va adopta o pozitie defensiva va pierde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS