11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSalvarea aparentelor

Salvarea aparentelor

Congresul PSD nu a adus surprize. Reactia celor inlaturati cu Delegatie Permanenta cu tot

s-a lasat asteptata. Ei eu preferat sa nu contraatace. Au facut, in schimb, o propunere cu efect pervers. Iliescu sa revina in fruntea partidului, indata dupa incheierea mandatului. Asta inseamna ca, automat, Nastase paraseste locul de sef al PSD inainte de congresul anuntat pentru februarie. Altfel spus, Nastase e sortit sa piarda sefia partidului indiferent de ce se intimpla in alegerile din noiembrie-decembrie. Ceea ce adversarii sai din interiorul PSD doresc cel mai mult. Daca Nastase iese presedinte, PSD nu va avea insa un sef tinar, cum era mai bine, din noua generatie, care sa fie potrivit cu Romania membra UE. PSD se va intoarce spre trecut, la rezervorul sau de cadre pentru a-l gasi „proaspat“ pe Iliescu. Putem vedea propunerea si ca o mutare tactica, pentru a-l pune in dificultate pe Nastase. Acesta a jucat prefacindu-se ca accepta propunerea, chiar daca a ramas evaziv, cum ii este obiceiul. Daca Iliescu preia conducerea PSD, capacitatea de innoire a acestui partid, atit de trimbitata, este egala cu zero. Vreau sa spun ca numai ideea ca Iliescu, „curat si sarac“, va curata de coruptie PSD, chiar daca ar fi adevarata, nu ajunge pentru o adevarata reforma si innoire a partidului. E nevoie de un sef educat politic dupa ’90 pentru asa ceva. Cantonarea in amintirile din anii ’90 este nociva. Ca orice amintire, traire din trecut, in politica.

Complementar, a aparut propunerea ca seful PSD sa devina automat prim-ministru. Ion Iliescu ar prelua asadar acest post, dupa „precedentul Nastase“, sef al partidului si al guvernului in acelasi timp. S-a observat mai putin ca aceasta idee mai noua printre scenariile puterii inlatura un altul, cel cu Mircea Geoana prim-ministru. Nastase-Geoana ar fi un tandem redutabil, care ar putea eventual sa il tracteze pe Nastase la Cotroceni. Alianta DA nu poate opune un tandem la fel de redutabil. Candidatii pentru postul de prim-ministru ai Aliantei DA nu cumuleaza – in tandem cu Stolojan – tot atitea simpatii in sondaje. O data ce Basescu este parcat ca primar de Bucuresti, PSD avea tot interesul sa puna in dificultate opozitia, facind acest joc, adica propunind un tandem puternic unuia mai slab, cu un candidat pentru postul de prim-ministru mai putin vizibil, Videanu sau altcineva. Va avea curaj Alianta DA sa joace tare si sa il propuna in acest caz pe Basescu prim-ministru? Asta e intrebarea. Daca PSD face mutarea cu tandemul Nastase – Geoana, ar fi singura formula de a opune un tandem la fel de redutabil. Deocamdata, PSD, nu stim pentru cita vreme, a aminat formula de tandem si l-a impins inainte ca „pion de sacrificiu“ chiar pe Ion Iliescu. El ar trebui sa ii dea sprijinul electoral lui Nastase, in absenta lui Geoana. Cam acesta e pretul intelegerii. Nastase candideaza la prezidentiale si Iliescu pe listele PSD, ca independent. Iliescu il sustine in fata electoratului pe Nastase si il sprijina politic in partid. Fara acest dublu suport dat de Iliescu, Nastase nu are sanse pentru Cotroceni. In schimb, Iliescu primeste presedintia partidului si, eventual, in functie de rezultatul alegerilor, postul de prim-ministru. Sa spunem, Iliescu a jucat tare si a cistigat aceasta runda. Mai mult nu putea obtine.

In PSD se desfasoara un joc tactic care este departe de a se incheia. Fiecare dintre taberele si grupurile de interese implicate mai are mutari de rezerva. In functie de derularea evenimentelor,

s-ar putea sa vedem si alte rasturnari si compromisuri spectaculoase. Finalizarea listelor parlamentare la sfirsitul acestei saptamini ne va indica mai precis adevaratul raport de forte in interiorul PSD. Daca tot pe liderii vechi ii vom regasi pe locurile eligibile, atunci vom sti ceea ce stiam de mult: „totul s-a schimbat, pentru a ramine la fel“. Congresul de vineri a avut aceasta fata. Un spectacol in care vorbitorii s-au gratulat reciproc. A fost o comedie pentru telespectatori si agentiile de presa. S-a transmis in afara „imaginea de unitate a PSD“. Inauntru, tensiunile, rupturile, rivalitatile au ramas aceleasi. Salvarea aparentelor nu a reusit chiar daca nu s-au auzit si vazut polemici si critici de la tribuna. Ele au ramas in culise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS