15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Candidatul

In sfirsit, Adrian Nastase s-a hotarit sa isi anunte candidatura. Nu la congresul PSD, cum era normal, dupa niste dezbateri in partid. Nu intr-o mare conferinta de presa cum se intimpla in alte tari cu mai multa experienta democratica. Nastase s-a dus undeva departe de Bucuresti, in nordul Moldovei, in satul lui Labis. Acolo a marturisit unor tarani adunati in graba ce are de gind sa faca. Nu este o surpriza. In ultima vreme, Nastase se plimba prin tara, printre oameni simpli, si incearca sa isi corecteze imaginea de ins arogant si distant. Vrea sa fie popular, iubit, simpatic. Bea bere, discuta cu te miri cine, se intilneste cu „oamenii muncii din uzine si de pe ogoare“, cum facea si Ceausescu odinioara. Nu intimplator a ales un sat ca sa isi anunte candidatura. Face parte dintr-un plan de campanie. Imaginea lui Nastase trebuia sa obtina un cistig din acest eveniment.

Cea mai profunda enigma a vietii politice romanesti din acest an este dezlegata. Va fi asadar o confruntare intre Theodor Stolojan, care si-a anuntat candidatura mai de mult, si Nastase. In cursa se va mai afla si Corneliu Vadim Tudor, dar care are sansa a treia si nu va intra in turul doi – ca in 2000. O cursa Nastase contra Corneliu Vadim Tudor l-ar da cistigator pe Nastase, in mod sigur. Acest scenariu de succes a operat cind pentru PSD a candidat Iliescu. In toamna care vine nu va fi reeditat. Stolojan intra in turul doi sigur, si aici se poate intimpla orice. Dupa victoria Aliantei DA din iunie, Stolojan pleaca favorit pentru Cotroceni.

Nastase s-a decis totusi. El isi joaca nu doar postul de presedinte al Romaniei, cum s-ar crede, ci cariera politica. Daca pierde cursa, el va fi marginalizat de propriii sai colegi de partid. Va deveni fie om de afaceri, fie va fi trimis ambasador pe undeva departe, in America de Sud sau in Asia. I se va imputa infringerea. El are in acest caz doua posibilitati. 1/ sa se lase impins la margine sau 2/ sa rupa partidul. El poate crea un partid de 8-10 procente, cu care sa joace o vreme un oarecare rol. Ar fi un partid plasat mai spre centru decit este acum PSD. Nastase ar aduna oameni de afaceri imbogatiti cu ajutorul lui cind era prim-ministru, inalti functionari, care ii datoreaza postul si in plus citiva fideli. Scenariul devine si mai plauzibil daca nu uitam ca Ion Iliescu doreste sa fie seful PSD dupa ce i se termina mandatul. Ce va face Nastase? Va fi omul numarul doi, dupa ce a fost patru ani numarul unu? Si inca intr-un partid din opozitie, dupa ce a fost premier si presedintele partidului de guvernamint? Greu de crezut.

Situatia nu se va schimba prea mult, daca Nastase va cistiga Cotrocenii. El va pierde pozitia de lider al PSD, oricum. Dar si pe cea de premier, care de fapt inmagazineaza adevarata putere din Romania. Nastase va fi un presedinte mult mai putin puternic decit a fost Ion Iliescu. El nu va avea influenta lui Iliescu, cum nu are charisma lui. Ajuns la Cotroceni totusi, Nastase isi va salva cariera politica. El va putea reveni dupa unul sau doua mandate in fruntea unui partid. Acest partid ar putea fi PSD, in posteritatea lui Ion Iliescu, sau un partid prezidential, creat de el insusi. Decizia lui Nastase nu ia prin surprindere pe nimeni. Dupa caderea lui Geoana la alegerile pentru Bucuresti, nu avea contracandidat. PSD are o singura carte, Nastase. A mai existat varianta aducerii unui candidat-surpriza, adus din afara PSD, un personaj de notorietate, cu cariera internationala. Nu a fost gasit, iar posibilii candidati au refuzat.

Ce va mai face congresul PSD care e gata sa inceapa? Va ratifica listele. Aici sint inghesuiti in general oamenii lui Iliescu si cei ai lui Nastase. Congresul va ratifica cistigatorul acestui pariu. Cine isi impinge mai multi oameni pe liste va controla partidul. Nastase are nevoie de multe pozitii-cheie pentru a avea o sustinere puternica in campanie. El nu are tot sprijinul partidului. Multi vor prefera sa nu se implice. Ce ramine neprecizat in acest joc este ce rol isi va asuma in toamna Iliescu. Ii va da un sprijin direct, pe fata, lui Nastase? Prerogativele prezidentiale nu ii permit. Aici ar putea fi gasit pretextul neimplicarii sale, daca nu vrea sa se amestece. Dar Iliescu a mai incalcat aceste prerogative. Daca chiar vrea sa il sprijine, il va sprijini. Acum nu stim ce va face. Despre jocul lui Iliescu, altadata…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS