10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Debandada

Debandada de la virful PSD spune multe comentatorilor vietii politice. Cite calcule, scenarii nu au aparut in ultimul timp. Traim o viata politica interesanta, plina de lovituri de teatru, de schimbari bruste, de evenimente-surpriza. Rivalitatea dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase pentru controlul partidului a explodat. E un spectacol de zile mari. Mai-marii partidului au iesit si ei la rampa. Miza e maxima: puterea. Cine va iesi intreg din disputa asta vom vedea. Deocamdata, taberele s-au precizat. Pe de o parte, Nastase a suspendat Delegatia Permanenta si-a impus oamenilor sa dirijeze partidul. De fapt, acest Birou va aranja lucrurile pentru congres. Aici vor alege ordinea de zi, cine participa, succesiunea momentelor, felul in care se va alege conducerea etc. Tot membrii Biroului au mari sanse sa constituie conducerea de miine a PSD. A spus-o direct si Nastase. Nu intimplator, fidelii lui Iliescu stralucesc prin absenta. Sint prezente, in schimb, destule figuri fara influenta in partid. Ele nu vor face altceva decit sa asculte de ordinele premierului. Daca pentru ceilalti a functionat criteriul separarii functiilor – unii la guvern, altii la partid-, pentru Nastase nu. El ramine sef si la partid, si la guvern. Acest episod al crizei din PSD a fost adjudecat de Nastase.

Paradoxal, pentru ca luni, dupa intilnirea de la Cotroceni, Iliescu parea ca si-a impus punctul de vedere. Iliescu desigur urmareste atent situatia din PSD. Mai mult, se amesteca, depasindu-si atributiile constitutionale, in viata partidului al carui fondator este. El doreste sa revina la conducerea PSD daca va cistiga alegerile. Daca PSD trece in opozitie dupa decembrie, ar mai vrea Iliescu sa il conduca? E o intrebare. Nastase insa nu poate cistiga Cotrocenii daca nu are un sprijin serios din partea lui Iliescu si a PSD-ului. Aici, Iliescu isi poate negocia prezenta in campanie, in functie de cit reuseste sa se impuna la congres. Citi oameni, ce pozitii, ce strategii… Luptele interne din PSD tintesc suprematia in partid. Electoratul pare ignorat acum. Prioritatea absoluta o reprezinta oamenii din conducere. Ei desemneaza apoi oamenii care vor aparea pe listele pentru parlament. Asadar, Congresul este in centrul preocuparii cadrelor PSD. Aici se va decide soarta celor mai multi. Pina atunci, la ordinea zilei vom avea negocieri si lupte de culise. Intilniri de taina, comploturi, intrigi, tradari. Scadenta numai la congres. Dupa congres va fi interesant de urmarit reactia celor infrinti. Avind in vedere pozitiile celor marginalizati acum, Mitrea, Hrebenciuc, DI. Popescu, Geoana, Pascu etc., cred ca va avea loc o riposta puternica. Asta, chiar inainte de congres. Sigur, Iliescu isi asteapta si el momentul lui.

Daca Nastase ia tot potul, e greu de presupus ca Iliescu se va implica prea activ in toamna. Chiar daca inca se gindeste sa preia PSD dupa ce Nastase va ajunge la Cotroceni. Daca Nastase nu va cistiga alegerile, atunci iar va avea loc o ciocnire. Nastase nu va mai trebui sa plece din sefia PSD. Iliescu ramine un pretendent. El va fi sustinut de toti adversarii lui Nastase din partid. Pe fundalul unui esec, Nastase va avea mari probleme. PSD atunci ar putea evolua spre o scindare intre aripa Iliescu si aripa Nastase, fiecare cu partidul lui.

Cert este ca viitoarea campanie electorala gaseste PSD-ul minat de contradictii. Cum se vede din afara, cum vede electoratul aceasta disputa? O vede exact cum trebuie. Certurile sint cel mai prost agent electoral. Fidelii PSD se imputineaza. S-a instalat evident o tendinta de scadere a popularitatii partidului de la putere. Alianta DA cistiga teren cu fiecare zi. Chestiunea centrala pentru PSD este daca furtuna de la virf va stopa aceasta tendinta. S-ar putea sa fie mult zgomot pentru nimic. Si Alianta DA nu poate fi oprita din drumul ei spre cistigarea alegerilor. Electoratul, o data intrat in cabine, a votat contra PSD. Sondajele si televiziunile au dat PSD drept cistigator. Electoratul a vrut altfel. Electoratul a fost, de fapt, marea surpriza a alegerilor, marea necunoscuta. PSD s-a rupt de „mase“, a preferat sa isi vada de interesele lui, ale baronilor, mai bine zis. Pentru aceasta atitudine a fost sanctionat.

Acum e de vazut cum se va comporta in toamna. Va pastra aceeasi conduita de la alegerile locale? Va vota anti-PSD? Daca da, atunci peisajul va fi urmatorul. Tendinta polarizarii voturilor intre PSD si ADA se va pastra. Partidele mici vor disparea din parlament. Vor mai trece pragul de 5% UDMR si PRM. Poate PUR. Atit. Alianta DA pleaca in postura de favorita. La fel, pentru Cotroceni, Theodor Stolojan este candidatul numarul unu. Nastase are sansa a doua. Ce schimbari ar putea aparea in aceste optiuni care acum sint clare? Factorul principal este timpul. In patru-cinci luni nu se poate schimba prea mult. Tendintele deja instalate se vor mentine. Ceea ce indica de pe acum o infringere a PSD. Acest verdict impus de calculele hirtiei incearca Nastase cu disperare sa il schimbe acum. Dar spectacolul oferit electoratului are un efect invers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS