10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Marile manevre

Stim acum ca va avea loc un congres extraordinar al PSD dupa alegerile locale. Atunci va fi anuntata si candidatura la presedintie pentru noiembrie/decembrie. Se va stabili si locul lui Ion Iliescu in ierarhia de partid. Dan Matei Agathon a spus, la ultima conferinta de presa, ca locul presedintelui Iliescu este in PSD. Oricum, cit mai e la Cotroceni, nu poate sa devina sef de partid. El este oricum unul, de facto, in ciuda unui interimat 2001/2002, cind Nastase se parea ca a preluat friiele. Iliescu a revenit in forta in jurul disputei de a se organiza sau nu alegeri anticipate. S-a vazut clar ca Iliescu are inca un potential electoral foarte mare, iar popularitatea lui Nastase este dubioasa. Fara Iliescu, PSD ar fi trebuit sa isi asume riscuri prea mari in campania electorala. Asa incit s-a adoptat solutia logica, Iliescu nu pleaca. El este pregatit acum sa preia functia de presedinte PSD. Nastase se pregateste si el, dar pentru o campanie prezidentiala. Aici, sansele sale nu sint cele mai mari. El poate pierde in turul doi in fata unei coalitii grupate in jurul candidaturii lui Theodor Stolojan. Chiar daca va lua primul tur, cu circa 40%, Nastase nu are un potential de crestere real si se va vedea confruntat cu o polarizare si o mobilizare a electoratului, pe sloganuri anti-Nastase si anti-PSD. Miza infringerii candidatului PSD va atrage multa lume. PSD are prima sansa la parlament, dar la presedintie se joaca pe muchie de cutit. Rezultatele alegerilor locale ne vor spune multe despre probabilitatea unui asemenea scenariu.

Daca Nastase cistiga nu este o mare performanta, pentru ca e sprijinit de Iliescu si cel mai mare partid din Romania. Va fi o victorie fireasca. Dar daca pierde va fi un dezastru politic. PSD asteapta de la el un singur lucru: sa devina presedinte, sa aduca victoria. Orice alt scor ar fi perceput ca un esec. Merge la sigur Nastase la Cotroceni? Sondajele il arata conducind in multe privinte, inclusiv la intentia de vot. Dar el este perceput ca un lider corupt, abuziv, distant si ingimfat. Nici nu conteaza cum este cineva in realitate. Intr-o campanie conteaza doar cum esti perceput. Nastase nu comunica bine, are probleme de relationare. Nu a mai candidat direct pentru functii publice. A fost numit intotdeauna. Mascarada de la ultimul congres PSD, cind a fost „ales“ in unanimitate, nu e un indiciu serios ca ar avea vreo experienta personala de campanie. Examenul greu pentru el vine in aceasta toamna, cind se va adresa pe mina lui electoratului. Aici nu e punctul lui tare, ci punctul lui slab. Nastase e un politician de culise, bun in cabinete ministeriale, dar nu e deloc popular. Nu se bucura de simpatii. In dezbaterile televizate e usor de pus in dificultate.

Indiferent daca Nastase cistiga sau pierde Cotrocenii, lucrurile la virf se complica. Acum, Iliescu este presedinte si omul cel mai influent din PSD. El imparte puterea cu Nastase, care e si premier, si seful PSD. O data cu intoarcerea lui Iliescu in Kiseleff, Nastase pierde pozitia de sef al PSD. Daca iese presedinte, pierde si Palatul Victoria.

Vom avea oricum un al treilea personaj care isi face aparitia pentru a imparti puterea cu cei doi, primul-ministru. Este o functie care asigura o pozitie foarte puternica in raport cu seful partidului si cu presedintele Romaniei. Constitutia din 2003 nu a clarificat aceste raporturi. De la o putere bicefala, ca azi, Iliescu&Nastase, vom trece la una tricefala, cu cei doi plus altcineva? Cine va fi el? Geoana e primul nume care imi vine in cap. Dar sint si alti candidati, Ioan Talpes, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus.

Daca Nastase pierde in fata lui Stolojan, vom avea un regim de coabitare, intre un parlament dominat de stinga si un presedinte liberal. Acest lucru va complica jocurile, dar va fi un bun exercitiu democratic. PSD nu va mai avea monopolul puterii, care ne-a cauzat atitea probleme interne si internationale, asa cum arata si ultimul raport Freedom House. Ce se va intimpla cu cariera lui Nastase in acest caz? Se va termina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS