22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO intimplare de Paste

O intimplare de Paste

Cu multi, chiar foarte multi ani in urma ma aflam in Mexic, in Ciudad de Mexico, ca profesor invitat la Institutul Politehnic National. Orasul era gigantic, numarind, cu suburbiile, vreo 20 de milioane de locuitori. Strada principala a orasului avea vreo 60 de kilometri lungime.

In Mexic, sentimentul religios al populatiei este foarte puternic si raspindit. In discutiile pe care le purtam cu soferii de taxi care ma duceau dimineata la facultate, doua intrebari erau nelipsite, dupa ce aflau ca sint strain. Prima era daca sint credincios. Le raspundeam ca da, insa ca sint ortodox. Cadeam apoi repede de acord ca asta nu conteaza, ca Dumnezeu e unul singur. A doua intrebare era daca imi plac femeile mexicane. Le raspundeam ca sint venit cu sotia, la care riposta era aceeasi: „Pobresito de ti!“ (Saracul de tine!).

Orasul era plin de biserici, bogat ornamentate, cu podoabe aurite. Dar adevaratul templu al catolicismului nu era impunatoarea catedrala din piata centrala, ci o biserica din apropierea Institutului Politehnic, inchinata Fecioarei Maria, si care avea o legenda interesanta. Se spune ca, in urma cu citeva secole, locul pe care se afla acum biserica era un izlaz strajuit de niste coline sterpe. Unui cioban care pastea caprele pe acolo i s-a aratat Fecioara, care i-a cerut sa mearga la episcop si sa-i spuna sa ridice acolo o biserica inchinata ei. Ciobanul a fost, dar nimeni n-a putut sa creada ca Fecioara s-a aratat unui om de rind. A doua zi, Fecioara a venit iar; ciobanul i-a cerut un semn pentru a fi crezut. Fecioara a spus ca-i va da doua semne. Mai intii, a umplut colinele aride cu trandafiri rosii agatatori, care sint si astazi acolo. Apoi i-a cerut ciobanului poncho-ul alb pe care il purta; poncho este un vesmint specific foarte simplu, format dintr-o patura care are la mijloc o gaura prin care se introduce capul celui care il poarta. Fecioara a lipit chipul sau de poncho si chipul a ramas intiparit pe el.

Acest fragment de tesatura pe care este intiparit chipul Fecioarei, inramat si protejat de un geam, se afla in aceasta biserica si este icoana cea mai venerata in toata America Centrala si de Sud. Pelerinii vin in genunchi de la poarta pina la altar ca sa roage Fecioara sa-i ajute. In jurul ei si in curtea bisericii, mii de placute de marmura contin cuvinte de multumire pentru ajutorul dat. Iar darurile pe care le-a primit Fecioara drept multumire formeaza un tezaur extrem de valoros.

Se spune ca tehnica inregistrarii pe pinza a chipului Fecioarei nu este cunoscuta de specialisti; si ca, daca se maresc suficient pupilele Fecioarei, se poate vedea in ele chipul unui cioban.

Am aflat ca exista un obicei care se repeta neschimbat de secole. De Pasti, intr-un anumit loc din oras se repeta scena rastignirii Domnului. Se ofera un voluntar (de obicei, un student) care, cu o cruce in spate, urca o colina ce se vrea o noua Golgota, in virful careia este crucificat. Pe drum, oamenii il biciuiesc, il batjocoresc, asa cum se stie ca a fost. Singura concesie este ca nu se folosesc cuie pentru fixarea pe cruce.

Am fost si noi sa vedem acest lucru. Un mexican care statea linga noi (multimea era imensa) ne-a intrebat de ce n-avem umbrele. I-am raspuns ca nu vad utilitatea lor atita timp cit cerul este atit de senin. „N-ai citit Biblia – mi-a ripostat. Nu stii ca atunci cind Iisus a fost pus pe cruce a venit din senin o ploaie cu tunete si fulgere. Noi de ani si ani facem aceasta crucificare, si de fiecare data a plouat“.

Si, intr-adevar, cind rastignirea a inceput a venit si o ploaie cumplita, care a tinut 20 de minute.

Nu cer sa ma credeti. Nici eu n-as fi crezut daca cineva mi-ar fi povestit. Dar eu am vazut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS