22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiFasoliada Reintregirii

Fasoliada Reintregirii

S-a facut mare caz, la Ziua Nationala a Romaniei, de noua fata, europeana, a tarii. Domnul presedinte a si spus, in discursul de la Alba Iulia, ca am indeplinit prin asta visul celor care au faurit Unirea in anul de gratie 1918. Asa sa fie, oare? Avem o tara de nivel european, cu care orice locuitor se poate mindri cind merge peste fruntarii? Puternicii zilei ne-ar putea mustra ca ne indoim o clipa de acest adevar, confirmat, vor spune ei, de admiterea in NATO si in Uniunea Europeana. Nu le vom raspunde invocind lucruri stiute de toata lumea, realitati nenorocite cu care se confrunta zilnic bietul cetatean. Nu vom invoca in sprijinul indoielii noastre cu voce tare gropile in care trecatorii si masinile isi gasesc sfirsitul sau ciubucul pe care-l cere functionarul unsuros. Nu ne vom justifica prin programele televiziunilor, inclusiv ale celei publice, violate in grup de prostul gust. Vom invoca doar ceea ce s-a intimplat de Ziua Nationala a Romaniei. Oficialitatea s-a gindit sa dea ceva pe gratis romanilor. Pina aici nimic rau. E normal ca la o asemenea sarbatoare, oamenii simpli sa aiba bucuria unui cadou de la cei pe care, intre noi fie vorba, ii intretin prin banii dati pe taxe si impozite. Anormalul, monstruosul apare cind vine vorba de ceea ce s-au gindit guvernantii sa dea gratuit. Nu carti, nu spectacole, fie ele si pe intelesul tuturor, nu vizite la muzee sau calatorii prin tara. Autoritatea s-a gindit sa ofere romanilor mincare. Si nu orice fel de mincare, ci fasole cu cirnati si sarmale. De-a lungul si de-a latul tarii, de Ziua Nationala, n-a mirosit a brad, a flori, a beteala, cum trebuie la aniversarea unei zile magice din calendarul unui neam, ci a fasole si a sarmale. Fasole si sarmale in cantitati enorme, alaturi de vin si tuica fiarta. Varianta contemporana a riurilor de lapte si a dealurilor de mamaliga din „Tiganiada“. Revarsat peste tara, mirosul mincarurilor grele, asociate cu stomacul balonat si cu uleiul reinced, i-a facut pe oamenii de bun-simt sa se simta stingheri in conditia de roman.

La Referendum, virfuri ale administratiei PSD din tara au ademenit pe cetateni la urne tot cu mincare. Si tot cu mincare ieftina, grea la stomac, mincare pentru lucratori cu tirnacopul, si nu pentru lucratori cu mintea, cum pretindem ca vom intra in Europa. De unde si pina unde preferinta asta pentru mincarea proasta, de cazan colhoznic, data drept pomana? E o intrebare ce trebuie sa ne-o punem cu atit mai abitir cu cit nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu sint niste mincai. Iar daca veni vorba despre mincare, nu cred ca presedintele si primul- ministru se dau in vint dupa fasole cu cirnati si sarmale stropite din belsug cu tuica fiarta. Domnul premier, cel putin, n-am stire sa manince cu Silvio Berlusconi fasole cu cirnati.

Adevarul e ca in fasoliada reintregirii se ascunde adevarata parere a puternicilor zilei despre poporul roman. Asa cum s-a spus deja, guvernantii au vrut sa-i mituiasca electoral pe romani. Dintre toate cadourile posibile s-au gindit la fasole cu cirnati si la sarmale. Felul mitei cu care vii la un functionar iti denunta parerea despre respectivul. Una e sa-i aduci un stilou de aur si alta o jumatate de porc prajit. Guvernantii au o parere execrabila despre poporul roman o data ce s-au gindit sa-l mituiasca prin cazane de fasole cu cirnati si butelci cu rachie. Parerea ca e un popor cu stomac in loc de creier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS