13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAlianta liberalilor cu democratii

Alianta liberalilor cu democratii

Chestiunea zilei este conferinta de duminica trecuta, 28 septembrie 2003, in timpul careia liberalii si democratii au semnat documentele care consfintesc alianta dintre Partidul National Liberal si Partidul Democrat. Dupa aproape doi ani de negocieri, liberalii (in prezent 20% in sondaje) si democratii (in prezent 10% in sondaje) reusesc sa inchege o alianta care stabileste ca la alegerile locale vor merge pe liste separate, cu exceptia Bucurestiului, iar la parlamentare probabil vor merge pe liste comune. Alianta a primit un nume inspirat, DA (dreptate si adevar), care ar putea fi foarte folositor in campanie. Bineinteles, la conferinta de duminica trecuta s-au auzit tot felul de voci contrare aliantei, dar nu se putea altfel.

Liberalii si democratii pot astfel constitui un bloc electoral care sa infrunte colosul social-democrat. PSD se invirteste in sondaje in banda 40-50% si nu da semne de suflu sistolic. Alianta DA poate ajunge (daca ar fi alegeri duminica viitoare) la 30%, nu destul pentru a guverna, dar destul sa te faca sa intelegi ca este vorba de un partid serios, demn de luat in seama.

O data incheiata formal, cu acte in regula, alianta DA are trei probleme majore de rezolvat.

Prima problema, si poate cea mai dificila, este aceea de a tine sub control marea diversitate de personalitati si caractere atit din PD, cit si din PNL. Atit Partidul National Liberal, cit si Partidul Democrat sint organizatii noi, infiintate in formele actuale cu doisprezece ani in urma. Ele nu au disciplina de fier, structurile de cadre, sistemele de informare verticala si sistemele de negociere de care dispune PSD, un partid in care au venit multe cadre ale vechilor structuri politice. PSD s-a spart de doua ori in scurta sa istorie (in 1992, cind s-a format PD, si in 1997, cind s-a format ApR, acum parte a liberalilor), dar nici chiar in perioadele de criza majora nu a generat atitea valuri in mass-media cite genereaza micile riciieli liberale sau democrate. Lipsa structurilor organizationale consolidate face ca alianta DA sa fie din capul locului suspecta de posibilitatea de a se reintoarce la convulsiile care faceau deliciul mass-media si distrugeau destine politice. Lui Traian Basescu si Theodor Stolojan le trebuie multa capacitate organizatorica pentru a institui sisteme de comunicare, disciplina, platforme de negociere interna si capacitate de crestere organica. Theodor Stolojan are timp, nu este angajat nicaieri, este daruit trup si suflet politicii. Rezultatele se vad. Dar Traian Basescu are primaria Capitalei, partidul si vesnicele lupte de strada cu PSD. Totusi, pina acum, Traian Basescu s-a achitat onorabil de toate aceste trei agende, caci plecarea fondatorului totemic Petre Roman nu a antrenat si disparitia partidului.

Al doilea grup de probleme pe care trebuie sa-l rezolve alianta este conflictul doctrinar dintre doctrina social-democrata a democratilor si doctrina de dreapta a liberalilor. Acest conflict devine acut in actul guvernarii. Social-democratia protejeaza salariatii impotriva patronilor, statul impotriva societatii civile, sectorul public fata de sectorul privat. Liberalii fac exact pe dos. As fi curios cum ar rezolva alianta DA tensiunea de astazi dintre cei care vor o cota unica de impozitare pe salarii si cei care vor ca veniturile mari sa fie taxate la singe cu 80%. Problema clarificarii doctrinare este foarte importanta, pentru ca din doctrina rezulta solutiile care rezolva marile intrebari ale actului de guvernare.

Aceasta este, de fapt, cea de-a treia problema majora pe care o are de rezolvat alianta: oferta electorala, programul, ideile de baza ale marketingului electoral. Publicul roman nu mai este naivul din 1996, cind credea ca, daca schimba politicienii, va curge lapte si miere. Nu mai este nici sastisitul din 2000, cind ar fi ales si pe Emma Nicholson numai sa se termine cu scandalurile politice. In 2004, daca vrei votul romanilor iti trebuie o oferta clara si in special eficienta pentru coruptie, saracie, dezvoltare. Nu se mai poate cu promisiuni.

Daca alianta DA va fi capabila sa rezolve aceste trei probleme, vom participa la o palpitanta cursa electorala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS