11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Proba de tandem

Basescu si Stolojan alcatuiesc de ieri un tandem. E un moment de cotitura in politica ultimilor ani. PSD are un concurent serios. La un an inainte de alegeri, acalmia vietii noastre politice a cam disparut. Deja, duminica, polemica s-a aprins, si nu cred sa inceteze prea curind, chiar daca pina la referendum cele doua forte, PSD si Alianta, sint pe aceeasi pozitie, adica DA. Principala sfidare pe care o au de trecut cei doi este acuzatia ca seamana cu coalitia CDR/PD/UDMR din anii 1996/2000. Lumea are inca amintiri puternice de la acea aventura. Constantinescu & Co au scufundat o guvernare care promitea in derizoriu. Scandaluri, coruptie, esecuri peste esecuri. Imoralitate incepind de la virf, de la Cotroceni. Sa ne gindim ca tot ce a fost un dezastru acum va reusi? Anii 1996/2000 au facut uitate contraperformantele guvernarii Vacaroiu. Ceea ce era greu de imaginat ca se poate. In 1996, populatia era exasperata de prestatia stingii. Pe aceasta exasperare au venit promisiuni necontrolate ale Opozitiei de atunci. Lumea a crezut niste baliverne. Niste veleitari s-au cocotat atunci la putere si s-a intimplat ce s-a intimplat. Acest handicap il are acum de infruntat alianta PNL-PD. Oamenii au tot dreptul sa fie circumspecti, de vreme ce ambele partide au fost la putere si nu au facut mare lucru.

Au invatat ele ceva din aceasta lectie ? S-au refacut in cei trei ani de opozitie ? Au idei clare despre ce au de facut ? Urmeaza pina la anul sa dovedeasca. Pentru ca, deocamdata, avem un tandem de persoane, si mai putin de partide, si si mai putin de programe. Un tandem redutabil, sa spunem, totusi. Cotele de popularitate ale celor doi se mentin inalte in toate sondajele. Amindoi au tras partidele lor in sus. Sint lideri-locomotiva. Ei sint noi la conducerile PNL si PD. Traian Basescu l-a inlocuit pe Petre Roman, iar Theodor Stolojan, pe Valeriu Stoica. Ambele schimbari s-au efectuat dupa 2000. Aparitia lor in top s-a datorat tocmai esecului din perioada 1996/2000. Partidele au simtit nevoia sa faca schimbari radicale, de lideri, pentru a mai avea o sansa pe scena politica. Pericolul cel mai mare pentru cei doi este sa incerce sa ne vinda iluzii, vorbe goale, sa faca promisiuni.Tentatia e mare, sa recunoastem. Ce altceva sa livrezi unei populatii cind vrei sa ii ceri votul? Cind vrei, mai ales, sa vii la putere ?

Sint multe chestiuni care apar si care nu au inca un raspuns. Ce vor face cele doua partide la guvernare e una. Dar ce vor face daca nu vor cistiga? Alianta e capabila sa ia cam 30% din voturi. PSD, ceva mai mult. PRM, sub 20%. Cine va forma guvernul? Nimeni nu vrea sa se alature PRM, e clar. Si atunci ?! Tara are totusi nevoie de un guvern. Vom avea unul minoritar? Sau unul din cele doua partide, PNL sau PD, se va desprinde din Alianta pentru a lucra impreuna cu PSD ? Deocamdata, cei doi lideri raspund ca ramin impreuna in orice situatie, si la guvernare, si in Opozitie. Vom vedea.

Scena politica romaneasca nu mai este polara ca in perioada 1990-2000, cind se confruntau CDR si PDSR. Sint acum trei forte care isi disputa puterea: PSD, PRM si Alianta. Asta complica mult jocurile politice. Nimeni nu are acum rezultatul acestei confruntari si nici nu poate face aprecieri hazardate. Totul va depinde de citeva procente. Intre 5% si 10%, cel mult. Cine va trece pragul electoral? Cele trei forte, la care se adauga UDMR. In afara aparitiei unui candidat-surpriza, nu vad cum se va rezolva ecuatia guvernarii in 2004. Cel mai plauzibil este, daca alegerile ar avea loc in aceasta toamna, ca va fi un guvern minoritar, sustinut de Opozitie punctual. Probabil pe programul de aderare la Uniunea Europeana. Cum alegerile au loc la anul, multe se pot intimpla. Oricum, atmosfera s-a incins. Spectacolul da sa inceapa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS