14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRepede, dar incotro?

Repede, dar incotro?

Cea mai mare parte a publicului romanesc crede ca Guvernul Romaniei este puternic influentat de institutiile internationale: Comisia Europeana, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, NATO si altele mai putin cunoscute. De asemenea, o parte minoritara a publicului romanesc crede ca aceste institutii internationale au un efect pozitiv asupra politicii romanesti. Cu alte cuvinte, oamenii cred ca aceste institutii internationale sint influente, dar nu totdeauna in interesul oamenilor. Este corect ce cred oamenii?

Daca ne uitam la exemple, se pare ca publicul romanesc este rational (as spune: ca intotdeauna). Asia de Sud-Est a fost decenii de-a rindul preferata institutiilor internationale, pentru nivelul ridicat de dezvoltare economica, salariile mici, cresterea nivelului de trai si rambursarea imprumurilor la timp. Faptul ca dezvoltarea se facea prin regimuri de dictatura militara, fara drepturi civile, fara libertatea mass-media si intr-un mediu puternic marcat de coruptie nu conta deloc in rapoartele internationale. Pina la criza din 1997-1998, care a prabusit guverne si a distrus multe companii ce nutreau vise de marire. Multi cetateni ai acestor state au fost obligati sa-si doneze bijuteriile ca sa-si salveze locurile de munca, asa cum s-a intimplat cu unele companii sud-coreene.

Un alt caz a fost Chile, admirat de institutiile internationale pentru fermitatea cu care aplica legile economiei de piata. Generatia mea isi aminteste emotia internationala cind (cred in 1971) a fost inlocuit guvernul de stinga cu unul de dreapta, iar presedintele Salvador Allende a fost ucis, in locul lui venind generalul Pinochet. Astazi, Chile este unul dintre cele mai indatorate state din lume, Pinochet este pus sub urmarire internationala, iar de exemplul chilian de dictatura democratica nu mai vorbeste nimeni.

Argentina este un alt caz in care institutiile internationale au ridicat in slavi guvernarea inteleapta pina la criza profunda care a saracit peste 55 % din populatie in numai trei luni. Nu este de prevazut ca Argentina va putea vreodata plati datoria de peste 140 de miliarde de dolari inregistrata astazi. La inceputul crizei, Fondul Monetar International i-a acordat un imprumut de 20 de miliarde de dolari, dar banii nici macar nu au parasit depozitele din Washington: ei erau destinati platii ratelor si dobinzilor scadente catre bancile americane si internationale. Publicului argentinian i-au fost rechizitionate economiile intr-o singura noapte. De curind, am intilnit la Londra un cuplu argentinian. Barbatul de vreo cincizeci de ani avusese inainte de criza doua hoteluri mici, citeva apartamente si aproape doua sute de mii de dolari in conturi. Cei trei copii isi primisera casele (luate pe credit) si ceva bani (imprumutati) pentru a-si incepe viata. Intr-o singura noapte, argentinianul a pierdut hotelurile, apartamentele, i-au fost confiscati banii din conturi (de fapt, nu a putut sa-i ridice patru luni, iar cind i-a ridicat valorau numai o zecime, din cauza inflatiei accelerate). Femeia, de vreo treizeci de ani, maruntica si imbatrinita inainte de vreme, ii fusese secretara barbatului. Venisera la Londra intr-o calatorie de trei zile, numai atit isi mai putea permite el, cel care tinuse douazeci de membri ai familiei pe banii si munca lui. Si mi-a spus cu vocea lui inceata si prudenta: numai ea a stat linga mine cind mi s-au intimplat nenorocirile. Si mai e si bolnava de diabet. Toti m-au parasit. Acum sint salariat la o primarie, iar ea da lectii de engleza.

Si noua ni s-a intimplat asa ceva in anul 1940. Iar Romania nu s-a refacut ca sistem democratic pentru cincizeci de ani dupa aceea.

Problema nu este ca institutiile internationale ar fi rauvoitoare sau ar urmari o agenda ascunsa. Nici pe departe asa ceva. Ele lupta pentru un mediu international stabil si predictibil. Dar nici un guvern nu a reusit daca a urmarit numai sfaturile celor din afara. Nici guvernele statelor socialiste nu au reusit nimic cind au urmat orbeste exemplul Uniunii Sovietice.

Poti sa te grabesti sa indeplinesti totate cerintele externe cind ai o directie clara la intern. Altfel, istoria iti spune clar ce se poate intimpla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS