12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMeciul Iliescu - Nastase s-a reluat dupa pauza

Meciul Iliescu – Nastase s-a reluat dupa pauza

Dialogul Ion Iliescu – Adrian Nastase, dus pe distanta Tirgoviste-Bucuresti, a relansat disputa dintre cele doua Palate: Cotroceni si Victoria. Sarbatorile de iarna, ba chiar si zilele trecatoare de dupa lasasera impresia unui armistitiu de mai lunga durata. Doua intilniri intre patru ochi parea sa fi rezolvat barbateste divergente prea mult afisate in public. Nu se stie cine a cedat, premierul sau presedintele. Judecind dupa decizii – renuntarea la anticipate, acceptarea recomandarilor de la Cotroceni-, Adrian Nastase a fost cel care a jucat rolul inteleptului, care intelept – nu-i asa, cedeaza primul. O asemenea rezolvare intra si in logica lucrurilor. Chiar daca, deja om matur, premierul e un invatacel al lui Ion Iliescu intr-o relatie identificata si pe axa tata-fiu, e normal ca o cedare in fata presedintelui sa nu treaca umilitoare. Din nefericire, premierul e un om cu un imens orgoliu. Ca atare, Domnia sa nu stie sa piarda, mai ales cind acest lucru se petrece in vazul opiniei publice. Lesne de inteles, in aceste conditii, ca premierul, o data infrint cu anticipatele, si-a jurat sa-si ia cit mai grabnic revansa.

Pe la inceputul lui februarie 2003, Ion Iliescu s-a lansat intr-o campanie de impozitare graduala a salariilor mari. Lui Adrian Nastase, momentul i s-a parut favorabil mult asteptatei lovituri. Prost gindita mediatic, actiunea prezidentiala se contura catastrofala pentru relatia Ion Iliescu – oameni de afaceri. Intr-o economie de piata, mai ales una in tranzitie, investitorii sint sursa importanta pentru succesul politicianului. Nici Ion Iliescu, oricit de sarac si de cinstit ar fi, nu se poate lipsi de ei in perspectiva unei campanii electorale. Asezindu-se pe pozitii adverse, Adrian Nastase a stiut ca initiativa il rupe pe Ion Iliescu de oamenii de afaceri din PSD sau din imediata apropiere a partidului. In plus, pe fondul trecutului iliescist, era destul de usor ca obsesia prezidentiala sa treaca drept reinvierea in Ion Iliescu a demonilor comunisti.

Cu aceste calcule, premierul a atacat de la Tirgoviste. Simtind primejdia, Ion Iliescu a raspuns miercuri seara, la Realitatea TV. Pentru a-l contracara pe Adrian Nastase, presedintele si-a pregatit minutios demonstratia menita a convinge ca nu vrea gitul oamenilor de afaceri. Socotind – si pe drept cuvint – ca e deja intr-o batalie, presedintele a tinut sa loveasca si in citeva slabiciuni de imagine publica. E, practic, imposibil de vazut cine a cistigat din aceasta prima confruntare de dupa pauza. Sigur e ca a inceput un meci de lunga durata, cu incalculabile repercusiuni in viata noastra interna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS