12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

GENERALUL IARNA

Interviul acordat de premierul Nastase agentiei Mediafax zilele trecute este un bilant si o scurta perspectiva pentru 2003. Aflam cu emotie ca ideea alegerilor anticipate este doar un „subiect artificial“. Eu stiam ca ideea a fost sustinuta „in unanimitate“ de conducerea PSD si, mai ales, de premier. Stiam ca au fost consultati parlamentarii, liderii locali etc.

Toata suflarea guvernamentala. Cu acest mandat puternic, Nastase s-a prezentat la Cotroceni, cerind imperativ acordul pentru organizarea de alegeri inainte de termen. Chiar in 2003, cel mai tirziu in toamna. Presedintele Iliescu nu a fost de acord. Si nu e prima data cind se gaseste pe alte pozitii decit liderii PSD. Opozitia a primit un balon de oxigen nesperat. Prea s-a confruntat cu esecuri in ultimii doi ani. Infrint, Nastase a replicat cam grabit ca nu doreste nici el remaniere! Dindu-i astfel replica lui Iliescu. A amenintat, in schimb, cu demisia in bloc a membrilor guvernului. Ideea a cazut in desuetudine chiar in ziua cind a fost formulata. Iliescu nu a clipit, a cerut lupta cu coruptia si contra saraciei. Discursul sau in fata parlamentului a aratat incotro bate. Lucrurile s-au lamurit pentru o vreme pentru ca lumea a plecat in vacanta de iarna.

Era de asteptat ca, dupa ispravile cu NATO si UE, politicienii sa se odihneasca, sa se bucure de succes. Ei au preferat sa intre rapid in coliziune, inca de la Praga si Copenhaga. Au preferat sa polemizeze, ca si cum nu mai aveau timp si trebuia transata treaba pe loc. Intorsi acasa, gloriosii nostri delegati au continuat disputa. Deocamdata, cel putin, Iliescu a punctat. El s-a opus anticipatelor si l-a trimis inapoi la Palatul Victoria pe Nastase cu ghiozdanul gol. Nastase este intr-un moment dificil.

Si, din pacate pentru el, nici nu a reusit sa ascunda de presa reactia sa dezamagita, emotionala, la refuzul prezidential. A mizat totul pe o carte si a pierdut. Ii va fi greu sa isi refaca pozitiile, mai ales in partid, unde sufera o pierdere de prestigiu. Ma intreb cum isi va reface credibilitatea. Multi din liniile proprii se intrebau cine este adevaratul stapin. Acum au aflat, Iliescu. Dar nu pentru multa vreme, totusi. Iliescu e in penultimul sau an prezidential. Timpul curge in favoarea lui Nastase. Daca urgenta anticipatelor a trecut, el poate acum, chiar daca infrint, sa astepte vremuri mai bune. Remanierea e un subiect ce se va discuta pe 17 ianuarie. Si aici va fi un skanderberg. Pleaca la plimbare oamenii cui? Ai lui Nastase sau ai lui Iliescu?

Partida se va relua in 2004, cind se vor alcatui listele pentru parlament. Atunci sa te tii lacrimi, scincete, jubilatii si vaicareli. Unii vor reusi sa se vada pe locuri eligibile, cei mai multi nu. Chestiunea e simpla: oamenii cui vor ramine? Cei care vor pleca vor fi degraba uitati, ei nu conteaza. Cum Iliescu va fi la final, forta sa de a-si impune vointa va fi simtitor diminuata in comparatie cu aceasta iarna, cind a dictat jocurile. Pina atunci mai e destul timp, desi va trece extrem de repede.

Agenda externa s-a cam epuizat. Avem treaba tocmai in 2007. Avem vreme sa ne ocupam de problemele interne, cam neglijate in ultimii ani. Cum e an preelectoral, guvernul o sa inceapa sa dea cite ceva, ca sa fie bine primit la alegeri. Opozitia nu are de unde, asa ca jocurile in mare sint facute. Nastase, sigur pe el cind se uita spre centru-dreapta, anunta: „Anul 2003 va fi un moment in istoria Romaniei care va surprinde pe multa lume.“ La ce sa ne asteptam? Nu la mare lucru. As spune chiar la nimic. Reforma profunda pe care o anunta premierul pentru acest an nu va avea loc. Daca ar fi totusi asa, PSD ar trebui sa riste mult prea mult si sansele sale la victorie in 2004 s-ar reduce la zero. Cine ar risca atit? Daca nu s-a facut reforma interna cine stie ce in primii doi ani de guvernare, in ultimii doi, nici atit. Deocamdata, lupta cu o iarna devastatoare. Tara e blocata de temperaturi scazute, de ninsori grele si viscole. Guvernul are asadar cu totul alte griji.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS