10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiHai si noi pe la rivulutie!

Hai si noi pe la rivulutie!

Iarna asta grea nu seamana cu cea de acum13 ani. E geroasa, plina de viscole si de zapada. Zilele de dinainte de Craciunul din 1989 au fost senine, calduroase. Vremea rea a venit dupa Craciun, cind dictatura si Ceausescu erau deja lichidati. Nimeni nu a fost tinut acasa de frig. Eventual, de frica. Au murit peste 1.000 de oameni. Despre ei azi nu stim mai nimic.

Jumatate ucisi inainte de 22 decembrie, jumatate dupa. Cum s-a intimplat, cine e vinovat, cine are de platit ceva? E secretul cel mai bine pastrat in Romania. Inainte chiar de cel care ar trebui sa ne spuna cite ceva despre banii lui Ceausescu, punctul de pornire al citorva mari averi in tara romaneasca in anii ’90. Primii imbogatiti dupa revolutie au fost bisnitarii si securistii. Cei care minuiau bani negri, surse clandestine, fonduri secrete. Capitalismul romanesc postdecembrist pe aici pe undeva a inceput.

Lumea o duce greu si nu prea are chef sa isi aduca aminte de iluziile mari de atunci. Sperantele au fost prea mari, deziluziile, pe masura. Asa ca hirjoneala cu „rivulutia“ nu prea mai intereseaza. Citeva cete de revolutionari, multi dintre ei falsi luptatori din decembrie, se agita pentru tot felul de „drepturi“. Luati la bani marunti, s-ar vedea ca prea putini au avut de-a face cu baricadele, cu insurgenta. Pe liste sint fosti ofiteri ai militiei populare si ai armatei. Activisti de partid si turnatori ai Securitatii. Ca tot romanul impartial, s-au vazut pe liste tot felul de persoane si personaje. Nu te miri cind vezi ce dihonie e intre ei. Care mai de care cu gura mai mare vocifereaza in preajma aniversarilor revolutiei sau cind e ceva de luat prin parlament. Spectacolul e jalnic. In vremea acestor congrese, agitatii de strada, interviuri nervoase, cimitirele unde sint ingropate victimele sint pline de buruieni, uitate complet.

Cind e vorba de camere teve, multa lume se inghesuie in fata. Asa a fost zilele trecute, cind personaje ale zilei H, 22 decembrie, au revenit in studioul 4 al televiziunii pentru aducere aminte. Un amestec de tristete si ridicol. Imaginile nu mai erau aceleasi. Fiecare si-a urmat destinul lui. Unii prin politica, altii in afaceri etc. Cum a dat Dumnezeu. A lipsit emotia.Totul a fost o reprezentatie. Actorii au imbatrinit bine, au albit, sint impovarati de griji. Unele mai mici, altele mai complicate.

Dezinteresul privitorilor a fost insa maxim. Audienta, undeva la cote neglijabile. Orasul a privit cu indiferenta cind nu cu iritare duminica dimineata ceremonia oficiala de la troita din Piata Universitatii. Frig, zapada, circulatie grea. Baraje ale politiei blocheaza cam un ceas tot centrul. Lumea nu prea intelege ce se intimpla. Avanseaza pe trotuare fara sa intoarca o clipa capul, fara sa se opreasca. Se depun coroane, multe masini de lux, bodyguarzi, serviciile speciale isi arata prezenta, politia, la fel. Muzici, solemnitate etc. Anonimat gri, nici o aducere aminte, s-a mai bifat o actiune de propaganda.

E bine sa te arati pios, alaturi de popi, sa iti faci cruce, sa scoti o batista din buzunar, sa te stergi la ochi tocmai cind camera teve e pe tine. Lumea de azi e imagine, numai imagine, aparenta. De unde drapelele, fanfarele, imnurile, decoratiile, icoanele si alte alea. Ce politician nu vrea sa treaca drept familist convins, patriot, credincios, om cu frica lui Dumnezeu? Asta aduce respectabilitate, adica voturi. Daca nu esti politician, ci simplu om al muncii, astea nu conteaza. Conteaza doar preturile, nota de plata la intretinere, costul medicamentelor, frigul din scoli si spitale. Omul simplu e prea confiscat de grijile supravietuirii zilnice, ca sa mai priveasca spre ceremonii, aniversari, spre sarbatori oficiale. Ori spre camerele teve. El vede revolutia din perspectiva simpatica a lui Conu’ Leonida. Pentru acesta nu poate fi vorba de nici o revolutie, atita vreme cit sint ai nostri la putere. Asa ca putem dormi linistiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS