16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Un gest balcanic

Ziua de luni, 25 noiembrie 2002, a inregistrat un moment istoric. De o semnificatie mult apropiata, ca senzational, de vizita lui George W. Bush. Ba chiar si de admiterea Romaniei in NATO. Un consilier prezidential s-a asezat in fruntea unui grup de protestatari impotriva guvernului. Consilierul se numeste Dan Iosif. Guvernul, Nastase. Noutatea absoluta a gestului trimite la mujdeiul nostru balcanic. Domnul cu pricina avea la indemina multe alte mijloace pentru a face auzita vocea revolutionarilor strinsi in ceata la portile palatului din Kisseleff. Putea sa intre la seful sau direct, presedintele Ion Iliescu, si sa-l roage de un Mesaj trimis Parlamentului in chestiunea revolutionarilor nemultumiti. Mai mult ca sigur, n-ar fi fost refuzat. Ion Iliescu are, prin brosura zisa si Constitutie, obligatia de a contribui la pastrarea echilibrului intern. In plus, domnul presedinte se mindreste cu titlul de Prim Revolutionar al Tarii.

Dan Iosif putea sa puna mina pe telefon si sa-i ceara centralistei de la Cotroceni un ton. Domnul prim-ministru ar fi raspuns prompt apelului venit din Deal. Nu de alta, dar ar fi fost vorba de un consilier prezidential.

Dan Iosif a preferat, tuturor formulelor standard intr-o tara asezata, formula originala, tipica tarii neasezate. A condus o miscare de strada impotriva guvernului din aceeasi familie ca si Domnia sa, ca si Ion Iliescu. In drum spre sedinta delegatiei permanente, premierul, totodata si lider al PSD, n-a dat nici o atentie grupului de protestatari. Nu incape insa nici o indoiala ca momentul i-a picat cum nu se poate mai prost. Revolutionarii lui Dan Iosif au fost prilej de zurba si sub guvernarea CDR. Ne reamintim cu totii de asezarea de corturi din Piata Senatului, infatisindu-l pe Dan Iosif in lanturi ostentative, vizitat chiar de presedintele Emil Constantinescu. Aceiasi revolutionari s-au zbirlit acum impotriva guvernarii PSD. Pentru jurnalistii straini, lucrurile sint simple. Ei au putut transmite stirea potrivit careia executivul condus de Adrian Nastase se confrunta cu miscarea de protest a revolutionarilor. Imediat dupa admiterea Romaniei in NATO, semn al unui lant de actiuni revendicative declansate in golul lasat de supramediatizarea momentului praghez. N-are importanta ca in spatele actiunii de la sediul PSD stau lucraturile abile de tip bizantin, ale Palatului Cotroceni impotriva Palatului Victoria. Ramine important ceea ce se vede. Guvernul PSD s-a aflat in aceeasi situatie ca si guvernul CDR.

Dan Iosif e consilier prezidential. Beneficiaza de avantajele postului de sfetnic al presedintelui. Dupa manifestarea din Kisseleff, Domnia sa a declarat c-a iesit in strada in nume personal. Ceva asemanator a sustinut si domnul presedinte atunci cind a fost intrebat de catre jurnalistii intrigati de nastrusnicia dimboviteana. Se vede treaba ca Ion Iliescu ne crede pe toti cu inteligenta la turatie redusa. Gestul lui Dan Iosif are doar doua explicatii posibile. L-a facut pe cont propriu, fara a-si informa seful direct. L-a facut cu aprobarea tacita sau expresa a lui Ion Iliescu. In primul caz, Dan Iosif trebuie demis pentru indisciplina crasa. In al doilea, seful sau trebuie sa dea socoteala pentru actiune destabilizatoare. Nu s-a intimplat nimic. Semn ca, desi admisa in NATO, Romania se afla, de fapt, in Comunitatea Statelor Independente. Alaturi de brava Republica Belarus, unde presedintele il poate lua la palme pe primul ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS