14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVila mea pe harta tarii

Vila mea pe harta tarii

Revenim pret de citeva rinduri la dl Mischie, „baronul de Gorj“, pentru a-i saluta ideea de geniu de a-si fi trecut vila personala in circuitul turistic al judetului. Descoperi in gestul sau o solutie economica de prima mina. O prelungire cinstita a actiunii „vile de partid si din politie“. Nu stiu daca vila d-lui Mischie face parte dintre cele ridicate din spuma blaturilor si a noncombaturilor. Probabil ca e din leafa sau afaceri oneste, daca-l judecam pe „baron“ dupa vorba si port. Problema e ca pe ideea lui Mischie, vilele necurate se pot albi. Daca alcatuim o harta cu toate casele de vacanta, castelele si vilutele, care au facut obiectul unor anchete terminate cu neurmarire penala, Romania se imbogateste turistic. Mai mult decit „Dracula Park“, strategia „Vila mea pe harta tarii“ innobileaza peisajul, combate coruptia, fortifica bugetul. De la „Vila mea pe harta tarii“ vor cistiga si PIB-ul meu, si PIB-ul tau, si PIB-ul lor.

Traim din strategii pe termen scurt si mediu, la fel cum se scumpeste gigacaloria si cum creste pretul benzinei. Ministerul Muncii pregateste o comisie care va analiza scumpirile pe termen lung, pentru a descoperi compensarile pe termen scurt. Va fi greu. Compensatiile sint din ce in ce mai meschine, iar scumpirile, din ce in ce mai labartate. Compensatiile de tot felul au ajuns un pretext pentru scumpirile grandioase. Cind la iarna intretinerea va inainta spre trei milioane la trei camere cu patru persoane, compensarile sau compensatiile se vor stradui sa aduca social-democratia la stadiul de respiratie gura la gura.

Intr-un comunicat trimis de ministerul d-lui Cozminca, ministrul se arata partas la observatia ca, in cazul microcentralelor de apartament, debransatii cu centrala proprie se vor incalzi inechitabil de la apartamentele vecine, incalzite de centralele de cartier. Daca observatia comunicatului e sincera, tradeaza micimea celor care au compus-o. Si mama d-lui Cozminca, personaj de bine, mediatizat in urma cu o luna, ar fi calificat-o la fel. In plus, nivelul intelectual al observatiei din comunicat e la fel de scazut, ca bruma de compensatii pe care o practica guvernul. Pai daca se incalzesc debransatii cu centrala proprie de la vecini, nu se incalzesc si vecinii cu traditionala incalzire centrala de la debransati? Hai ca, vorba lui Caragiale, sintem zevzeci. Chestiunea ne aminteste de gaselnita cuiva care, inainte de ’89, remarcase ca statul ne fura la pretul apartamentelor, punind doi locatari cu perete comun sa plateasca acelasi perete de doua ori. In sfirsit, ideea lui Mischie e peste gogomania comunicatului.

Aparent fara o legatura intima cu cele de mai sus, o constatare de la intilnirea premierului Nastase cu guvernatorul Hong-Kong-ului. Guvernatorul are un salariu de 40.000 de dolari lunar si din acesti bani a platit dejunul, transportul si protocolul delegatiei romane. Nu si-a imaginat o clipa sa ia din bugetul public. Premierul i-a oferit, la rindul sau, cunoscutul album „Eterna si fascinanta Romanie“, ultima editie, tras pe banii guvernului. In viitoarea editie a albumului ce credeti ca se va afla, comunicatul d-lui Cozminca sau vila d-lui Mischie? In acest raspuns vom descoperi si citeva dintre motivele pentru care Hong-Kong-ul se apropie de fascinatia albumului, iar Romania arata ca in comunicatele d-lui Cozminca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS