11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Spioni & spioni

Zilele trecute am aflat ca un fost ofiter SRI a fost prins in flagrant. Omul vindea secrete pentru enorma suma de 500 USD. Nu ni s-a comunicat cui, adica din ce tara era cumparatorul. Bineinteles, din ratiuni diplomatice, sa nu ne stricam relatiile cu presupusii nostri parteneri care ne vor binele, dar ne spioneaza. Incidentul, desi spectaculos, pare minor. Un fapt divers. Dar asta numai la prima vedere. Ne putem imagina usor ce se va intimpla pe viitor in asemenea cazuri. Sa zicem ca un ofiter de informatii cu acces la date NATO face la fel. Gaseste un amator pentru niste secrete si le vinde contra cost. Putem sa intelegem reticentele celor de la Bruxelles cind privesc serviciile speciale romanesti. Episodul de la Iasi e doar un mic exemplu. Si cine nu are azi 500 USD pentru o marfa ieftina si buna de vinzare? Cit de sigura e Romania din punct de vedere informativ? Povestea vrea sa zica oare: iata, am prins pe unul, nu ne jucam. Sintem eficienti! E aici o discreta scurgere de informatii spre presa?

Ceva muritor s-a produs la inceputul saptaminii. The Wall Street Journal a publicat un articol in care se face o panorama a serviciilor speciale din tarile candidate NATO. Nici Rusia nu este uitata. De pilda, se aminteste faptul ca Vladimir Putin, presedintele puternic de la Kremlin, a fost agent KGB. Se mai spune ca Securitatea Romana a fost la fel de dura ca si KGB-ul. Sa tot citesti, ca ai ce. Jurnalistul arata ca Romania are probleme cu fostii securisti. Desi Securitatea a fost desfiintata dupa decembrie 1989, nu a disparut ca apa in nisip. Retele, interese, oameni etc. au continuat sub diferite forme sa activeze. O parte chiar in structuri decizionale importante. Chiar daca SUA nu ar fi cerut sa fie epurate serviciile speciale de fostii ofiteri de securitate, este evident ca nu putem intra in casa cuiva insotiti de dusmanii gazdei.

Romania ar trebui sa rezolve aceasta chestiune pina la Praga. Presedintele Iliescu a spus ca nu primeste lectii de la niste jurnalisti. Sa amintesc ca numitul cotidian este unul dintre cele mai influente si credibile din lume. The Wall Stret Journal trage milioane de exemplare pe zi. Ca este foarte urmarit de lumea bancara, financiara si cam face opinia peste tot. Proasta inspiratie sa dai un asemenea raspuns, care, bineinteles, a fost inregistrat si pus unde trebuie. A fost aici o iritare care nu isi avea locul. Deputatul Razvan Ionescu a spus chiar mai mult, e vorba de o noua capcana pe care ne-o intinde cineva ca sa bage zizanie, e o falsa problema. Iar apare scenariul conspiratiei mondiale impotriva Romaniei. Acest Cineva care ne intinde capcana cine sa fie? Hai, zau! Cotidianul Evenimentul zilei ne da zilele astea o lista cu ofiteri superiori din MApN, care lucreaza chiar in zona sensibila: contrainformatii. Interesant, toate numele sint culese din raportul Armagedon 7, apoi verificate de reporterii ziarului. Multi dintre cei nominalizati sint fosti spioni care au lucrat contra tarilor NATO. Asa, din intimplare!

Ar fi naiv sa credem ca la Bruxelles aceste nume nu se cunosc. Se cunosc. Am apreciat onestitatea unui deputat PSD, Radu Podgoreanu, care a recunoscut public ca avem probleme cu fostii securisti. A fost prima recunoastere a gravitatii chestiunii. Bogdan Mazuru, ambasadorul nostru la NATO, a spus si el, chiar zilele astea, ca avem probleme. Cei doi au alte pareri insa decit altii oficiali. De exemplu, Radu Timofte, directorul SRI, care, intors de la Washington DC, zice ca nu avem probleme cu fostii securisti. Adica pot sa ramina linistiti pe locurile lor, nimeni nu ii va deranja. Plina de mistere aceasta poveste. Unii oficiali recunosc ca NATO ne cere rezolvarea problemei fostilor securisti si spioni care au lucrat contra Occidentului. Altii neaga. Cine minte? Sigur e aici rivalitatea dintre diferite grupuri si servicii speciale. Unii vor ramine dupa Summit-ul de la Praga, altii va trebui sa plece dupa curatenie. Chestiunea e cine? In aceasta perioada critica pentru ele, serviciile speciale (si sint foarte multe pentru o tara asa de saraca) incearca sa se arate eficiente si curate. Asta pentru a supravietui. Este apoi alta chestiune: cine va controla aceste servicii dupa Praga? Aici e aici!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS