11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Ultimul sondaj

Ultimul sondaj apare intr-un climat destul de fierbinte. Tendinta de scadere a PSD e de acum clara. Desi in decembrie vizele pentru spatiul Schengen au fost ridicate, popularitatea PSD a scazut chiar in ianuarie. Liderii PSD se asteptau ca, dupa un asemenea succes, cota de popularitate sa scada. S-a intimplat exact invers. Pentru prima data dupa alegerile din 2000, PSD a scazut in sondaje. Asta inseamna ca agenda publicului e diferita de cea a politicienilor. Pentru oricine, mai importanta este saracia decit viza in spatiul Schengen. E vorba de plata intretinerii, scumpetea, costurile tot mai greu de suportat la curent electric, telefon, benzina, apa, gaze etc. Alta bucurie este cresterea fara precedent a somajului, care a trecut de 12 procente si e in crestere. E de mirare ca in aceste conditii totusi PSD are inca 48%. Dupa o iarna atit de dificila, dupa escaladarea preturilor, normal ar fi fost ca scaderea sa fie mult mai severa. 47% dintre romani arata ca traiesc mai prost decit anul trecut si peste jumatate (57%) dintre cei chestionati arata ca directia in care merge Romania e gresita. Perspectiva NATO nu mai e populara? Nu, dar oamenii incep sa inteleaga care sint costurile.

O prima concluzie ar fi ca tendinta de scadere a popularitatii PSD e deja instalata. Nu se mai poate spune ca e un accident. Se observa ca din ianuarie PSD este in continua scadere. Totusi, PSD ramine cel mai bine plasat, la distanta de celelalte partide. Opozitia democratica nu a crescut semnificativ. PNL si PD ramin constante, undeva la 11%. In cazul in care cele doua partide ar fi fost mai energice, mai vizibile, cu siguranta ca PSD ar fi scazut si mai mult. Una dintre cauzele pentru care PSD ramine inca sus in sondaje este incapacitatea opozitiei de a se arata populatiei ca o alternativa serioasa la guvernare. Omul simplu se intreaba: daca nu e PSD, atunci cine sa guverneze? PNL si PD nu au convins ca reprezinta alternativa. Asta nu inseamna ca nu vor reusi pe viitor. Depinde de ele. Nu ajunge ca PSD sa scada.

Anul 2002 este decisiv pentru cabinetul Nastase. Dar turnanta va veni abia in iarna viitoare, in lunile care urmeaza Summit-ului de la Praga. Dupa parerea mea, nu e deloc obligatoriu ca, daca sintem admisi in NATO, popularitatea PSD sa creasca. Mai curind se va intimpla invers. Praga cere masuri radicale pe diferite planuri. NATO inseamna, inainte de avantaje (care vin in timp), sacrificii. Desi populatia doreste admiterea in NATO, va sanctiona guvernul si PSD pentru aceste sacrificii. Daca guvernul nu va lua masurile dure necesare, atunci la Praga s-ar putea sa avem surprize. Nastase & Co va face ce trebuie pentru un rezultat bun in noiembrie. Miza guvernului lui e aici. Marja sa de manevra e foarte ingusta. Ce va putea sa faca? 1) Sa indulceasca putin pilula amara cu unele masuri populiste, dar fara sa aiba resurse financiare sa le sustina. 2) Alta solutie ar fi sa dea declaratii pline de compasiune, cu efect pe termen scurt.

Daca pierde la Praga, guvernul va fi politiceste intr-o situatie fara iesire. Nastase stie asta si isi pregateste terenul. Nu intimplator, Nastase a anuntat ca e dispus sa isi dea demisia. E limepde, perspectivele guvernului nu sint cele mai bune. Cine mizeaza pe el greseste. El se afla in fata unor dificultati fara precedent. Linistea de acum e pasagera. Greul abia vine. In 2001, ridicarea vizelor a fost miza numarul 1. In 2002, miza este admiterea in NATO. Ambele sint mize externe. Reforma economica, imbunatatirea standardului de viata, problemele sociale au fost ignorate. Lumea o duce mai prost azi decit in anul alegerilor. Tendinta de scadere a PSD se va mentine pe durata intregului an. Eroziunea guvernului nu se va opri aici. Chestiunea care se pune este: cine va profita electoral de aceasta situatie? Raspunsul meu este urmatorul: Daca la Praga vom avea un rezultat pozitiv, beneficiarii vor fi PNL si PD. Daca nu intram, beneficiarii vor fi PRM si PSD. De ce PSD ? O data respinsi la Praga, PSD va aparea in ochii multora, afara ca si in car , singura solutie pentru a bara calea extremismului. Respinsi la Praga, PSD va reprezenta raul cel mic in comparatie cu PRM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS