8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAdrian Nastase la loteria NATO

Adrian Nastase la loteria NATO

Zilele din urma ne-au dezvaluit un PSD angajat total in campania pentru admiterea in NATO. Ca sa dea si mai mare impact public acestei asumari, premierul Adrian Nastase a anuntat ca va demisiona daca Romania rateaza momentul. Declaratia sa survine la finele reuniunii de la Bucuresti a statelor candidate. Actiunii cu nume de pastel „Primavara noilor aliati“, actuala putere i-a sacrificat un milion de dolari, dar, mai ales, ipostaza unei forte ce nu precupeteste nimic pentru a viri tara in Alianta. Evenimentului i s-au dedicat nu numai cuvintari alese, o asezare a Bucurestiului sub stare de asediu, dar si manifestari artistice: de la un concert de muzica rock pina la o expozitie de caricaturi. Imaginea pe care formatiunea de guvernamint o ofera romanilor e cea de forta trebaluind de zor pentru summit-ul de la Praga. Cind cineva se straduieste cu ostentatie pentru a realiza un lucru isi asuma un risc deloc neglijabil: acela ca in caz de esec sa produca o imensa dezamagire. Posibila stare provocata de ratiunea admiterii s-ar transforma si intr-o luare la intrebari. Pe altarul admiterii s-au cerut romanilor multe sacrificii. Un milion de dolari nu-i de ici, de colo. Mai ales cind e aruncat pe o simpla sindrofie. Mai grav, in numele bataliei pentru NATO, demnitatea nationala a fost pusa sub semnul intrebarii. Ion Iliescu si Adrian Nastase au dovedit o slugarnicie stupefianta fata de hachitele noilor stapini ai lumii. Presedintele mai ca nu si-a pus dinti noi pentru a arata mai festiv la primirile de la Cotroceni. In pornirea de a fi pe plac examinatorilor, Domnia sa l-a sacrificat pina si pe maresalul Antonescu, devenit subiect de acuzatii fara numar, in cel mai pur stil al invatamintului politico-ideologic pentru tractoristi si bucatari. Ca sef al guvernului, Adrian Nastase a trintit doua ordonante manifest, menite a satisface pretentiile potrivit carora Romania s-ar afla in pragul dictaturii fasciste. Si presedintele, si primul ministru se intrec in a-i trimite pe ostasii romani in toate colturile lumii pentru a-i obliga sa mature mucurile de tigara lasate de militarii americani. Teza sub care se petrec astfel de nazdravanii e oarecum hazlie: Romania trebuie sa se comporte ca si cum ar fi deja membra a NATO! N-are importanta ca, intr-o astfel de ipostaza, tara noastra isi asuma doar indatoriri, de drepturi nefiind nici vorba! Pentru mai-marii zilei, important e sa arate ca fac totul pentru ca Romania sa fie admisa in Alianta.

In pregatirea reuniunii de la Madrid, regimul Constantinescu a declansat o zgomotoasa campanie menita a demonstra eforturile supraomenesti pentru realizarea unui obiectiv de interes national. NATO-mania, cum a fost poreclit momentul de zurba politico-artistica, s-a constituit intr-un motiv de repros din partea opozitiei si a presei independente.

La vremea respectiva, PSD era in opozitie. Ajuns la putere, iata-l declansind si purtind o campanie propagandistica NATO-mana. Sa nu stie partidul de guvernamint ce risca daca la Praga Romania e refuzata? Fireste ca stie. Numai ca PSD a fost asigurat deja, pe canale confidentiale, ca vom fi admisi in Alianta. In consecinta, formatiunea cuplului Iliescu-Nastase s-a gindit ca n-ar strica un ce profit dintr-un examen al carui rezultat e cunoscut deja. Manevra nu-i lipsita de abilitate. Prin anumite mijloace, opinia publica e tinuta in suspans fata de momentul Praga. Mai mult, la cererile deja de parada ale occidentalilor, PSD raspunde imediat prin masuri legislative spectaculoase. Importante forte sint mobilizate in batalia pentru NATO. Atragerea Regelui Mihai I face parte din aceasta tactica a straduirii mimate. Astfel, romanii care nu stiu rezultatul se vor convinge, cind se va anunta admiterea, ca totul se datoreaza politicii intelepte a guvernului si presedintiei. Si cum NATO apare in imaginarul colectiv drept un tarim al tuturor sperantelor, intre ale carui hotare se rezolva totul de la sine (factura de intretinere, laptele de la micul dejun si cicalelile soacrei), PSD are sansa unui urias capital electoral. Pe fondul caruia si-ar putea asuma riscul alegerilor anticipate.

Istoria ne demonstreaza insa ca planurile muritorilor pot fi oricind date peste cap. S-ar putea ca momentul Praga sa fie pentru PSD o loterie necistigatoare. Pina atunci insa, partidul lui Nastase joaca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS