17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024

Rusia

Generatia mea s-a nascut in lagar. Lagarul sovietic. Am luat drept un fapt existenta a doua sisteme politice si sociale, ca si prezenta a doua blocuri militare, NATO si Pactul de la Varsovia. In 1990 a cazut sistemul sovietic, in 1991 s-a desfiintat Uniunea Sovietica, in acelasi an a disparut Pactul de la Varsovia. NATO nu a disparut insa, dimpotriva, i s-au alocat fonduri din ce in ce mai mari si o pondere politica si militara din ce in ce mai importanta. Ramasa singura, Rusia a pierdut controlul asupra Europei Centrale – Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia fie intrind in NATO, fie asteptind permisiunea de a intra. Apoi a pierdut controlul asupra tarilor baltice, unde NATO si statele nordice au ocupat pozitii din ce in ce mai solide. In conflictul din Orientul Mijlociu, rolul Rusiei si al tarilor sprijinite de Rusia – Siria, Libia, Irak – a scazut considerabil. In fosta Iugoslavie, rusii au aratat doar ca mai au puterea de a folosi trupele de parasutisti prin ocuparea unui aeroport din Sarajevo cu citeva ore inainte de sosirea trupelor NATO. In Europa, Rusia s-a limitat la a fi cel mai important furnizor de petrol si gaze naturale. Aragazul pe care isi face cafeaua seful Statului Major NATO din Bruxelles este alimentat cu gaz din Siberia. Ca si automobilul blindat pe care il foloseste – are benzina obtinuta din titeiul siberian. Plasticul carcasei de calculator al adjutantului este facut din titei rusesc.

Finantarea rusa pentru achizitii de echipamente militare s-a oprit. Comertul mondial cu arme (daca imi aduc bine aminte, armele si munitia sint al patrulea produs ca pondere in comertul mondial) este in asa fel organizat incit, daca nu exista credite si garantii de stat, nu se pot desfasura decit acte minore de comert. Guvernele vind si cumpara arme, nu particularii. Rusii si-au retras trupele din Germania de Est, si-au retras sprijinul economic si militar pentru Cuba, s-au retras din Africa ecuatoriala. Cineva trebuia sa ocupe aceste locuri. Si le-au ocupat SUA. Impreuna sau separat de structura militara NATO. Treptat, dar cu rapiditate, Statele Unite ale Americii au devenit jandarmul mondial. Cel care asigura linistea mondiala. Cel care stinge focarele de conflict. Contribuabilul american a inceput sa plateasca pentru mentinerea pacii in Kosovo, fisia Gaza, Skoplje, ca sa nu mai vorbim de cornul oriental al Africii. Devenite vizibile, Statele Unite ale Americii au ajuns o tinta.

Atacul cu avioane civile din 11 septembrie 2001 asupra unor obiective din Statele Unite ale Americii a aratat ca SUA sint o tinta vulnerabila. Dar nu a aratat nimanui cine a tintit. Personal, am fost socat ca, la mai putin de zece minute dupa primul atac asupra turnurilor din New York, o inalta oficialitate israeliana indica fara echivoc cine este autorul, cum s-a organizat atacul, cine trebuie distrus fara mila. Ca un nepriceput in materie, m-am intrebat absolut natural: daca stiau, de ce nu au prevenit ? Trebuia sa moara mii de oameni fara nici o vina ca sa se puna in miscare tot sistemul impotriva unor bolnavi mintal ? Au trecut sase saptamini de la groaznicele evenimente, dar nimeni nu si-a revendicat atacul.

Totusi, intregul sistem militar NATO si american s-a pus in miscare. Afganistanul este acum cimpul de bataie. Rusia nu spune nimic. Trupele americane (care nu au pus niciodata piciorul pe pamint rusesc) trec acum prin Moscova si se opresc in fostele republici sovietice din nordul Afganistanului. Rusia nu spune nimic. Serviciile secrete rusesti, care au tone de dosare despre Osama bin Laden, fostul lor adversar din vremea cind sovieticii se luptau in Afganistan, le copiaza febril si le pun la dispozitia serviciilor secrete americane. Rusii ii ajuta pe americani sa infringa fostul aliat al americanilor impotriva rusilor. Umiliti ca au fost atacati pe propriul teritoriu, americanii s-au aliat cu umilitii din Afganistan, rusii. Aveau dreptate cei care spuneau ca, dupa atacul din 11 septembrie, lumea nu va mai arata la fel.

Cine va cistiga din aceasta formidabila inclestare ? Uriase armate ale celor mai puternice state din lume urmaresc un singur om. Exact asa cum aproape intrega suflare civilizata a lumii se unise in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva lui Hitler, devenit erou al partii intunecate a omenirii. Hitler s-a sinucis. Laden va disparea. Dar SUA si Rusia au o problema. Ele trebuie sa elibereze lumea de sursele terorismului. Asa cum Rusia nu a putut sa-si mentina singura imperiul sau lagarul, tot asa SUA nu vor putea sa elimine terorismul fara Rusia. Sa le dea Domnul mintea cea buna si gindul cel fara de gres! Caci abia cind alianta ruso-americana, care a functionat atit de bine in timpul celui de-al doilea razboi mondial, se va consolida, vom putea privi mai optimisti viitorul. Aceasta inseamna ca, daca in vara viitoare vom fi primiti in NATO, s-ar putea sa participam la ceremonia de desfiintare a acestei organizatii formate impotriva lagarului sovietic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS